Cine învârteşte mecanismul infernal al preţurilor?

 

Actualizarea preţurilor la produsele energetice se datorează devalorizării leului şi evoluţiei preţurilor externe la combustibil şi produse petroliere – a explicat şeful departamentului de specialitate din Ministerul Finanţelor, anunţând, totodată, că impactul acestei „actualizări” asupra indicelui general al preţurilor va fi de 14-15 la sută. Cu ceva mai multă vreme în urmă, acelaşi înalt finanţist, omul  „numărul 1” în materie de preţuri, a mers cu transparenţa un pic mai adânc, dezvăluind secretul acestor motoare ale mecanismului formării preţurilor în ţar noastră, după cum urmează: s-au semnat acorduri între România şi Banca Mondială, între România şi FMI, acorduri ce au stipulat printre altele, şi alinierea preţurilor energiei la preţul din afară. Deci, preţurile energiei nu se calculează după costurile din România, care sunt mai mici. Tot ce a putut să facă, la vremea respectivă, Departamentul de preţuri a fost să reducă valoarea megawatului de la 50 de dolari la 38 de dolari. Aşa vasăzică:  preţul megawatului şi al petrolului ne sunt impuse de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, în virtutea unor acorduri semnate de unul dintre guvernele post-revoluţionare ale României în anul 1992. Ele se „actualizează” periodic, în funcţie de devalorizarea leului, mărirea astfel obţinută reflectându-se automat în creşterea generală a preţurilor. Avem aici filmul alimentării neostoite a inflaţiei, schema sa primară.

Prima întrebare nu poate fi decât tranşantă: de ce s-au semnat asemenea clauze şi de ce nu ştim, în mod oficial, cine a făcut-o şi cu ce consecinţe? Abia zilele trecute, dl. Coşea s-a referit la această „clauză dubioasă” afirmând că este ca şi cum s-ar cere unei ţări bananiere să vândă banana pe piaţa internă cu preţul de la Londra.

A doua întrebare este ceva mai delicată: de ce continuă să crească la noi preţul produselor energetice, dacă pe piaţa mondială procesul este invers? Cum se explică această anomalie? În primul rând, prin devalorizarea rapidă a leului. Dar şi în spatele acestei devalorizări se află, până la urmă, un proces obiectiv: deteriorarea continuă a economiei reale şi autoalimentarea inflaţiei, prin cedarea din partea guvernului a pârghiilor care pot frâna această prăbuşire.

Preconizata creştere generală a preţurilor cu 14-15 procente la sută se va dovedi, ca întotdeauna, depăşită de „reaua credinţă” a comercianţilor şi managerilor, pe care guvernul o va denunţa în curând, dar nu o va stopa. Pentru că această nouă „aliniere” este o supapă cam de mult aşteptată, un prilej tocmai bun de a introduce în preţ toate celelalte efecte ale multiplelor maladii ce macină edificiul nostru economic: blocajul financiar, fiscalitatea aberantă, productivitatea în continuă scădere, furturile, scumpirea materiilor prime (nu doar cele afectate direct de umflarea preţului la pretrol şi gaze naturale), pierderea pieţelor şi atâtea altele. Dar mai presus de toate – şi asta în mod justificat – în noile preţuri vor fi introduse, cu anticipaţie şi cu o marjă de siguranţă confortabilă, indexările de salarii. După obişnuitul spectacol al negocierilor de la Palatul Victoria, se va dispune o indexare situată undeva în preajma noului nivel al preţurilor, recunoscut oficial. De unde vor fi luaţi aceşti bani, cum va mai fi păstrată ştacheta anunţată, de 75 la sută inflaţie anuală, nu-i treaba guvernului. „Agenţii” productivi cu capital de stat sau particulari trebuie să plătească, să facă credite cu ştiutele dobânzi şi să se situeze cu salariile în preajma bugetarilor privilegiaţi din ministere şi guvern, care, având de unde – din impozitele celorlalţi – dau bani cu ghiotura. Că în felul acesta producătorii sunt o dată în plus împinşi spre faliment iarăşi nu-i treaba guvernului. El nu ştie decât să fie disciplinat: să se „alinieze” la preţul mondial al petrolului, actualizându-l după etalonul unui leu din ce în ce mai răpănos şi să ceară apoi alinierea agenţilor la salariile pe care şi le permite să le plătească din bugetul ţării. Urmează apoi o nouă creştere a preţurilor, o nouă devalorizare şi… o nouă aliniere. Apoi, o nouă „actualizare”.

Acest mecanism se învârteşte de aproape 5 ani cu binecunoscutele rezultate. A-l mai lăsa să funcţioneze fără o intervenţie de substanţă în punctele-cheie ale economiei reale – respectiv în relansarea producţiei industriale şi agricole, în reproducţia lărgită a capitalului public şi privat – înseamnă a nu ne alinia decât „rigorilor” falimentului general.

(12 aprilie 1994)

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.