Cine se teme de lucrătorii români şi bulgari?
„Invazia” din est, un clişeu electoral
Politicienii britanici, francezi şi germani sunt îngrijoraţi de potenţialul aflux de cetăţeni români şi bulgari care ar invada Europa Occidentală după ridicarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă din Europa, comentează publicaţia germană Der Spiegel.
Această stare de spirit este deosebit de tensionată în Marea Britanie. Cu ocazia alegerilor în circumscripţia electorală Eastleigh, conservatorii şi-au axat retorica pe „turismul asistenţial”. La rândul lor, unii membrii ai cabinetului de la Londra, cum ar fi ministrul Muncii şi Pensiilor, Iain Duncan Smith, au criticat imigranţii care se folosesc de reglementările privind libertatea de circulaţie pentru a beneficia de cele mai bune ajutoare. Această retorică este un răspuns la presiunea pusă de presa tabloidă, care alimentează temerile privind un aflux de imigranţi săraci din sud-estul Europei.
Marea Britanie nu este singura ţară din UE în care politicienii au dat alarma. În Franţa, extrema dreaptă a preluat subiectul într-o încercare de a mobiliza alegătorii. După ce guvernul socialist al preşedintelui Hollande a decis în toamna anului trecut să extindă de la 150 la 291 numărul de domenii în care românii şi bulgarii pot lucra în Franţa, Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional (FN), a catalogat decizia drept una „scandaloasă, mai ales că Franţa suferă deja de şomaj în masă”. Din acelaşi motiv, şi sindicatele franceze privesc cu suspiciune apariţia unei potenţiale concurenţe din est.
Între timp, în Germania, dezbaterea se desfăşoară sub sloganul „imigraţia sărăciei”. La Ministerul Muncii din Germania, oficialii sunt doritori să indice spre experienţa avută la ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii polonezi (clişeul „instalatorului polonez” a devenit un simbol pentru xenofobia virulentă). Acestora li s-a acordat acces nerestricţionat pe piaţa forţei de muncă din UE, însă nu a existat niciun aflux de imigranţi. Fixaţia cu „invazia” din 2014 ignoră faptul că multor români şi bulgari li se permite deja să lucreze în Germania. Potrivit Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi, în Germania trăiesc în prezent 209.000 de români şi 121.000 de bulgari. Românii şi bulgarii care au dorit să plece în Europa de Vest au avut deja această posibilitate – şi mulţi au profitat de ea. Peste un 1 milion de români lucrează în prezent în Italia, în timp ce în Spania trăiesc 900.000.