Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cinismul actualei guvernări duce la desfiinţarea locurilor de muncă ale persoanelor cu dizabilităţi

Publicat: marți, 15 august 2017
Prin adoptarea Ordonanţei de Ugenţă 60/2017, Guvernul României goleşte de sens existenţa unităţilor protejate printr-o omisiune (care poate fi catalogată cel puţin bizară, dacă nu ca pe un rău intenţionat) din corpul legii. Textul OUG nu mai face nici o referire la posibilitatea agenţilor economici cu mai mult de 50 de angajaţi de a achiziţiona produse şi servicii de la unităţile protejate pentru a diminua sumele datorate în contul contribuţiilor pentru neîncadrarea persoanelor cu handicap.

Anterior OUG 60/2017, obligaţia autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private cu mai mult de 50 de salariaţi era aceea de a încadra în muncă persoane cu handicap într-un procent minim de 4%, în caz contrar datorând bugetului de stat 50% din salariul minim brut garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau aveau posibilitatea de a contracta de la unităţile protejate produse şi servicii în cuantum mai mic sau egal cu sumele datorate. OUG adoptată vinerea trecută de Guvern stabileşte plata la bugetul de stat de 100% a salariului de bază minim brut garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu dizabilităţi, eliminând din prevederile legale posibilitatea diminuării sumelor prin contracte cu unităţile protejate.

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentele pentru Servicii Sociale, cea care a semnalat omisiunea legii, estimează că bugetul va colecta anual circa 500 de milioane de euro prin modificarea legii, dar cu preţul desfiinţării a 2000 de locuri de muncă în unităţile protejate, în condiţiile în care succesul de piaţă al acestor unităţi era în mod direct legat de facilitatea oferită firmelor de a încheia raporturi economice cu acestea spre a-şi diminua sarcina de plată.

Este încă o măsură cinică gândită de actuala guvernare, care, după cum am mai atras atenţia, se îndreaptă spre un deficit bugetar mai mare de 3% chiar pentru acest an şi, în lipsa unor noi biruri şi modificări de legislaţie (care deja ies la iveală: mărirea accizelor la combustibili, split TVA etc.), se vede în imposibilitatea de a susţine în 2018 cheltuielile prea mult umflate în 2017 din raţiuni populiste.

Modificarea operată de recenta OUG 60/2017 dovedeşte un cinism greu de calificat şi disponibilitatea de a introduce măsuri ce trădează disperarea la adăpostul lunii august, lună de concedii, şi a convocării la limita constituţionalităţii a Parlamentului în sesiune extraordinară.

«Dialogul şi consultarea au fost înlocuite cu dictatura funcţiei sau a majorităţii», constată reprezentanţii FONSS, alături de care mă solidarizez şi lansez acelaşi apel către actuala majoritate: «să nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vieţii unor oameni».

Dumitru OPREA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84225

Publicat de la data aug. 15 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 7:10
 

N
Soare
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.254 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team