Cinstirea memoriei patroanei spirituale IULIA HAȘDEU de către Asociația Culturală UNESCO ”Iulia Hașdeu”  la Cimitirul Bellu, 28 septembrie 2024

Sâmbătă 28 septembrie 2024 la monumentul funerar al Iuliei Hașdeu din cimitirul Șerban Vodă, membrii Asociației Culturale UNESCO ”Iulia Hașdeu” și nu numai – au omagiat-o pe patroana lor spirituală Iulia Hașdeu.

Momentul a început cu o slujbă religioasă de pomenire ca în toți anii precedenți, urmată de un moment poetic de reculegere.

A fost o zi de toamnă amețită de soarele încă puternic – poate asemeni zilei din anul 1888, când cortegiul funerar a străbătut Bucureștii din dealul Arhivelor până la locul de veci, însoțind corpul neînsuflețit al Iuliei, al ultimei descendente din dinastia de cărturari Hașdeu.

Tânăra răpusă de bacilul Koch înainte de a împlini vârsta de 19 ani a fost considerată în epocă drept copil precoce cu o memorie excepțională, ce la 4 ani cunoștea engleza, franceza și germana, iar la 7 ani neîmpliniți scria romane “pentru cei de o vârstă cu mine”, scenete în versuri și romanul pentru copii “Viața și faptele lui Mihai Viteazul”. 

Lilica, așa cum era alintată în familie a avut parte de o educație deosebită în casa lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, cunoscută personalitate în societatea bucureșteană ca professor universitar, jurnalist și director al Arhivelor Naționale, căsătorit cu Iulia (născută) Faliciu, căreia în discursul de intrare în Academie i-a dedicat textul  “O nevastă română”.

Copila a susținut examenele cumulate pentru clasele primare cu dispensă de vârstă la Colegiul Sf. Sava și examenele la Conservator, încheiate cu premiul întâi cu lauri.

Tot cu dispensă de vârstă și-a continuat studiile la Paris la Colegiul Sevigne, iar apoi la Sorbona unde profesorii au considerat că ar fi putut  să-și susțină teza de doctorat despre Teodiceea poporului român în numai doi ani.

Însă eleva conștiincioasă a fost permanent dublată de poeta înzestrată cu fantezie, sensibilitate și talent, însușiri grefate pe setea de cunoaștere și care ne-a lăsat volume de poezii marcate ca influență de scriitorii îndrăgiți, volume de dramaturgie și studii literare, cugetări profunde în română și franceză pe care ar fi dorit să le publice cu pseudonimul Camille Armand spre a-și urma crezul: ”Voi învinge prin mine însămi “, nu ca fiica marelui Hașdeu.

Și a învins recunoscută ca scriitoare română de expresie franceză, deoarece lucrările ei literare au apărut postum în ediții din 1889 și 1890 cu titlurile Bourgeons d Avril, Fanaisies et reves,Chevalerie, Confidences, Theatre îngrijite de părintele îndurerat, care însă nu a mai avut răgazul să publice și minunatele romane și povești pentru copii.

Poate că acea însemnare făcută de Iulia Hasdeu pe fila de caiet Sub un nume necunoscut voi ajunge până la voi (trad)  îndeamnă pe cei pentru care Iulia Hasdeu este un mit, un nume aureolat peste timp să asculte recitate versuri de Iulia, sau pentru Iulia la monumentul din cimitirul Bellu.

Pe jerba din crizanteme albe rămâne scris Recunoștință pentru că ne dai suflare și i-am cinstit memoria în zi de toamnă aurie împreună cu președinta fondatoare prof. dr. Crina Bocșan Decusară, actrița-scriitoare Claudia Motea, Mihai Ștefan, av. Doina Rizea, Lucreția Brezeanu, actrița Doina Ghițescu, realizatoarea TV Victoria Marinescu, prof. Mihaela Filoteanu, Maria Lulescu, Sturza Clopotaru și alții.

Primim și transmitem mai departe mesajul de dincolo al Iuliei Hașdeu, așa cum inspirat este titlul spectacolului realizat cu succes de actrița româno-canadiană Claudia Motea. (redacția)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.