Ciocniri între suporterii maghiari și forțele de ordine în Capitală

Dezastru în Centrul Istoric din Bucureşti şi la Gara de Nord unde mai mulţi suporteri maghiari veniţi să asiste la meciul România – Ungaria din preliminariile Cupei Mondiale din 2014 au fost implicaţi în altercaţii cu forţele de ordine româneşti. Jandarmii au fost nevoiţi să apeleze la gaze lacrimogene şi i-au lovit cu bastoanele pe fanii unguri.

Cel puţin trei fani maghiari aflaţi în zona Arenei Naţionale au fost duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale. De asemenea, au fost răniţi şi trecători din zonele afectate de incidente.

Suporterii români au atacat şi ei cu pietre forţele de ordine în zona Şoselei Pantelimon. Unii dintre ei au fost reţinuţi în urma incidentelor violente.

„Aruncau şi cu câte două scaune deodată. Eu am văzut cum unul a ridicat de unul singur masa şi a aruncat-o peste un jandarm, care a căzut la pământ”, a declarat o chelneriţă de la una dintre terasele la care au băut fanii veniţi din Ungaria, conform Antena3. Poliţiştii au anunţat că în Centrul Istoric se aflau, la ora incidentelor, aproximativ 400 de suporteri unguri. Ei au devenit violenţi când au fost invitaţi să se mute în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională.

Presa ungară a scris că suporterii maghiari sunt supuşi atrocităţilor. Potrivit site-ului maghiar napi-hirek.hu, mai mulţi suporteri români au atacat, vineri după-amiază, un microbuz cu numere de înmatriculare de Ungaria. Incidentul s-a petrecut în judeţul Mureş. Suporterii români au spart două geamuri ale microbuzului. Poliţia a fost informată cu privire la incident cu întârziere, cetăţenii maghiari depunând şi plângere, a declarat, potrivit site-ului maghiar, Gabriela Stoica, purtător de cuvânt al IPJ Mureş, conform Adevarul. „Noi nu reprezentăm azi culorile vreunui club de fotbal, ci îi urâm împreună pe români“ – a scris pe Facebook un suporter maghiar aflat în trenul care a ajuns de curând în Gara de Nord din Ungaria (napi.hirek.hu), conform aceleiaşi surse.

In urma evenimentele produse, Jandarmeria dă asigurări ca deţine controlul evenimentul sportiv care va avea loc în această seară.
Prezentăm comunicatul de presă al Jandarmeriei:
„Jandarmeria asigură opinia publică şi cetăţenii bucureşteni că a mobilizat suficiente resurse, pentru ca evenimentul sportiv care va avea loc în această seară în Capitală, să se desfăşoare fără incidente majore şi fără afectarea ordinii şi siguranţei publice.
În situaţia în care vor avea loc incidente de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, Jandarmeria va interveni, în conformitate cu atribuţiile sale legale, pentru restabilirea unui climat de normalitate şi siguranţă pentru toţi cetăţenii.
Jandarmeria recomandă suporterilor să nu se implice în incidente care pot duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică, ce ar putea să le pună în pericol integritatea fizică.
De asemenea, Jandarmeria solicită atât suporterilor cât şi cetăţenilor Capitalei, să manifeste înţelegere faţă de măsurile care vor fi asigurate cu acest prilej şi să răspundă cu solicitudine indicaţiilor forţelor de ordine”.

Mai multe informatii

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.