Cîștigă ceva buna guvernare din luptele interne din PSD?

Fiind persoana privată din România care a avut cele mai multe procese contra unor marcanți membri PSD sau afiliați de ai lor externi (de la Miron Cozma în 1993 la Rodica Stănoiu în 2004 mi-au intentat procese de calomnie, întîi în penal, pe urmă, după dezincriminare, în civil) și singura care a dat în judecată PSD în același scop (departamentul de comunicare, prin purtătorul de cuvînt, la acea vreme un partid nu putea fi chemat în instanță), am un vechi fotoliu de lojă pentru observarea reformei din acest partid. Cum firme de relații publice care lucrează pentru partide concurente și care posedă televiziuni ca proprietar organizează zilele astea zeci de talkshow-uri ca să sape o groapă între Dragnea și Tudose (dacă nu iei parte, nu e bine, dacă iei, devine și mai clar și mai penibil care e agenda), iar agenții descoperiți de prin presă (că semnează sindicaliști, consultanți politici, critici de teatru) sunt numai cu daddy în gură și misiunea de a prezenta slăbirea lui Dragnea ca mîntuirea neamului, îmi permit să întreb și eu, în offside dar clar. Cum cîștigăm noi, partidul bunei guvernări ceva din agitația asta? Și ce cîștigăm? Că am pus sute de pesediști pe liste negre din 2004 în 2016, și nu mi s-a părut în 2016 că văd mare progres, că nu se poate numi progres că marii baroni ca Hrebenciuc, care totuși mai făcea cîte ceva, cumpăra liniște de la unguri și unitate pentru frontul pro-integrare UE, au dispărut, locul lor fiind luat de baroni mai mici, care își fac vacanțele în Maldive, nu pe Coasta de Azur? Sau e progresia Mircea Geoană / Victor Ponta / Liviu Dragnea vreo linie de evoluție care mi-a scăpat mie?

Hai să ne uităm mai sistematic.

Persoana-cheie în PSD zilele astea se numește Niculae Bădălău, secretarul general, din cauza poziției sale strategice. Promovat de Dragnea, sunt șanse să îl lase la greu, majoritatea românilor, ce să mai spun de pesediști, așa ar face. Dar ne-ar ajuta pe noi asta cu ceva, e el vreun apărător al independenței justiției, etc? Vedeți o biografie făcută de România liberă, aici.

Mihai Goțiu de la USR spune că dl. Bădălău i-ar fi amenințat cu bătaia, pe el și pe Nicușor Dan. Dl. Bădălău a crescut în statură din cauza campaniei centrate pe Dragnea și a ajuns acuma jokerul partidului, el face cărțile.

Favoritul presei anti-PSD este lectorul-conferențiar ratat de la Academia SRI, premierul Tudose, care are marele avantaj că serviciile și Klaus Iohannis l-au lăsat să fie premier, deci e pe lista de persoane acceptabile. Premier din vara trecută, dl Tudose e cel care patronează peste guvernul care trimite mai mult de un milion de oameni în plus la fisc luna asta, cînd deja era coadă, ca să își achite contribuții CAS restante, și așa mai departe. Sigur, cu încă cîteva din astea (chiar nu mai trebuie mult), PSD se scufundă definitiv, deci dacă asta e misiunea încep să văd și eu de ce să-l preferăm. El e cel care guvernează direct și eficiența lui se vede, ca și impactul asupra bunei guvernări. Nu are procente de prezidențiabil, deci nici șanse să ia partidul. Atunci, de ce îl împingem? Numai și numai că îl place SRI?

Cu ce suntem cîștigați dacă Dragnea e înlocuit de unul din aceștia doi, sau cu un alt lider local ajutat de ei să iasă la vot, în genul lui Marian Oprișan? Sau cine credeți voi, partida # PSD, ciumaroșie, că o să îi ia locul? Care e partida reformistă din PSD pe care o preferați? Nu cumva, cum deja se întîmplă, singurul lucru care se dezvoltă e doar indisciplina unor baroni locali, greu de controlat chiar în timpuri bune, care au o agendă legislativă cît se poate de pe periculoasă pentru buna guvernare, care include toate pericolele de acum, dar cu plus?

Sigur, slăbirea liderului și facționalizarea partidului e un cîștig în sine pentru adversarii politici. Mai recrutează iarăși serviciile pe ăia cu dosar dacă vine vreun impas și facem un nou UNPR ca să schimbăm majoritatea fără alegeri. Am mai făcut. A fost buna guvernare avansată că am făcut majorități în 2005 cu partidul lui Voiculescu (dosarul Băneasa a fost temporar suspendat, că aveam nevoie de voturile lor), și în 2008 cu cel al lui Oprea? Cum? I-am făcut mari, ca după aceea să ne muncim, nu glumă, să îi facem mici la loc.

Evident, un cîștig a fost, și anume al celor care au guvernat cu Oprea sau Voiculescu sau la rigoare PSD (și PNL, și PDL), adică ei au avut funcții, locuri în consilii de administrație, proprietăți restituite, și tot tacîmul. De asta locurile lor pe listele negre s-au umflat de au ajuns la paritate cu PSD, și de asta a pune semnul egal între PSD și proasta guvernare e fals. Agenda #bunaguvernare si agenda #PSD, ciuma roșie nu sunt identice, chit că e în interesul celor care profită direct de pe urma slăbirii PSD să o promoveze astfel. Nu e agenda României curate, pentru că:

  • Justiția trebuie să fie apărată de toți oamenii politici, dar nu doar de cei din PSD
  • Justiția trebuie să fie independetă nu doar față de partide, ci și față de servcii secrete. Cînd mii de mandate de ascultare sunt aprobate pe bandă rulantă de judecători nu e tocmai o dovadă de independență. Vedeți aici.
  • Statul de drept înseamnă că și pușcăriașii au drepturi, nu avem de ce avansa noi ca ideologie revoluționară ideea că nu au, că deja avem cele mai mari sacțiuni la CEDO pentru cum tratăm nu doar pușcăriașii, ci și acuzații, împreună cu Rusia și Turcia conducem detașat topul condamnărilor pentru proces legal necuvenit (due process). Vedeți aici.

Deci nu România curată și-a schimbat agenda de bună guvernare, ci un grup vast de interesați electoral cu sloganul #PSD ciumaroșie vrea să ne captureze pe toți să le facem treaba lor, anume, de a cîștiga alegerile fără merit (deși ei sunt remunerați pentru asta). Dar, așa cum i-am explicat lui Adrian Năstase în 2004, agenda bunei guvernări nu e agenda anti-PSD neapărat (de multe ori este, că PSD o cere…) și cum i-am explicat lui Mihai Politeanu, zis Poli, omul la toate al Monicări Macovei (trasferat de la mine, că murea să facă politică) prin anul 2010, cînd încerca să aranjeze niște alegeri prin interiorul PDL cu mîna societății civile, nu e treaba noastră să ne băgăm în lupta dintre facțiunile unui partid. Partidele și-au creat oricum societate civilă proprie ca să traseizeze mai cu spor și nu e nevoie de noi. De noi e nevoie ca să rămînă niște parteneri critici, dar onești, la fiecare guvern ales de popor, al oricui ar fi el. Cu cît o să fim noi mai mulți, critici nu pentru că vrem scaunele lor, ci vrem să fim guvernați bine, și cu cît o să fim mai nepartizani și mai focusați (pe școala, spitalul sau locul nostru de muncă, sigur e ceva corupție pe la agențiile de publicitate cu care ar rebui să înceapă ăia din publicitate pînă să ajungă la Dragnea?), cu atît mai puțin important va fi cine guvernează, că vor fi obligați să guverneze bine.

Desigur, și cu asta închei, dacă PSD nu ar fi doar un partid corupt, ca și celelate care au fost la guvernare, ci și un partid dictatorial, ar fi obligația noastră a tuturor să ieșim în stradă să-l dăm jos indiferent că alternativa nu e clară. Dar eu care am prins un partid care a adus minerii să îmi distrugă redacția, a vrut să mă bage la închisoare de vreo două ori, a închis pe un tînăr șef la privatizare în 2001 doar pentru vina că a privatizat, de era să moară băiatul ăla (de asta sunt bune drepturile deținuților), l-au umflat pe Mugur Ciuvică cînd difuza calomnii despre Năstase pe Internet (din păcate, cînd ne-am agitat, i-au dat drumul la o soartă mai rea, aceea de vedetă TV…) nu pot să nu remarc ce extraordinar de reținuți și democratici au devenit zilele astea. În afară de cîteva amenzi, nici măcar Fiscul nu vine la televiziuni urmărite la DNA pentru șantaj, dar care vor scăpa că sprijină DNA la greu, deși sunt îngropate în datorii. Toată lumea are dreptul să înjure PSD și pe Dragnea fără nici un risc, și de asta am ajuns așa mulți, cînd eram așa puțini, și tot de asta zgîrie auzul foarte tare cînd criticii PSD de azi, unii distinși intelectuali, se compară cu disidenții dinainte de 1989 (ca Goma, Tudoran, Antonesei, Filipescu), între care nu se numărau, ba chiar cu Soljenițîn și Havel. Partidul # PSD ciumaroșie nu prea are #simțul ridicolului, și de asta preferăm pe al nostru, mai modest, #bunaguvernare.

Alina Mungiu-Pippidi,

România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.