Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Civilizația Gumelnița

Publicat: sâmbătă, 13 mai 2017

Cultura Gumelnița a fost una dintre cele mai strălucite civilizații din ultima jumătate a mileniului V î.Hr. Aceasta a evoluat în partea de sud a României, iar numele l-a luat după Măgura Gumelnița(martor de eroziune naturală, rupt din terasa înaltă a Dunării) ce se află la 4 km de municipiul Oltenița.
Primul care a vorbit despre această civilizație a fost cercetătorul școlii arheologice românești, Vasile Părvan, încă din anul 1922. El v-a pune la dispoziția arheologilor și istoricilor din lumea întreagă prima colecție de materiale specifice (ceramică, unelte de os, etc.) după doi ani de căutări.
Pe teritoriul României, civilizația Gumelnița s-a extins în Dobrogea, precum și în sudul Basarabiei. Spre sud ocupă jumătatea orientală a Bulgariei, atât la nord cât și la sud de Balcani ajungând până la Marea Egee. Din punct de vedere al aspectului unitar al culturii, au putut fi definite câteva variante regionale : una nord-dunăreană, alta dobrogeană și sud-balcanică.
Cultura Gumelnița a fost cea mai avansată civilizație din Europa la acea vreme, oamenii care făceau parte din această cultură erau într-un stadiu de dezvoltare socială și economică similar celor din civilizațiile din Egipt și Mesopotamia. Economia se baza pe cultivarea plantelor, creșterea animalelor, vânătoare, pescuit și cules.
Un element specific al acestei culturi este ceramica, în special cea neagră, dar și roșu-cărămiziu, ambele fiind bine ilustrate cu forme și decoruri variate, pictate cu grafit sau cu forme scoase în relief. Desenele erau făcute cu culoare albă și roșie, dar au fost găsite și vase care erau pictate cu trei culori. O altă caracteristică a culturii o constituie topoarele masive și lamele lungi de silex, ce depășesc chiar și 30 cm, dar și vârfuri de săgeți și lănci tăiate în aceeași rocă. De asemenea, mai erau folosite și unelte de os și corn, precum săgeți, harpoane, săpăligi etc. Plastica acestei culturi este destul de bogată și variată, predominante fiind statuetele antropomorfe și zoomorfe. Marea majoritate a statuetelor sunt modelate în lut, dar s-au găsit, de asemenea, și statuete tăiate în os sau în marmură.
Un alt aspect interesant al populațiilor gumelnițene se deslușește din atitudinea lor față de cei decedați. Defuncții erau grupați în locuri special amenajate pentru ei, în afara „satelor”, cunoscute fiind câteva necropole din marea întindere gumelnițeană. Ritualul de înhumare al acestei populații era de a pune decedatul în poziție chircită, de regulă pe partea stângă și le ofereau defuncților ofrande, dar în general erau sărace.
Cât privește cronologia culturii Gumelnița, asupra căreia se mai discută încă, aceasta ar fi situată în limitele ultimei jumătăți a mileniului V î.Hr. cu o mică expansiune la începutul mileniului IV î.Hr.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=80591

Publicat de la data mai 13 2017. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

12 decembrie 2019, 16:48
 

ENE
Precipitaţii
5°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 13 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Parţial noros
3°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:40 si 17:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Anina, Pojejena, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Vărădia, Socol, Berliște, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu viteze […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

  • 248.241 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team