Cizmulița lui Moș Nicolae conține 10 substanțe chimice și 19 lingurițe de zahăr!

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 33 de sortimente de figurine din ciocolată cu sau fără alte adaosuri.

 • Sortimentul produselor de ciocolată este variat și dinamic: cele mai frecvente moduri de prezentare sunt cele clasice – bare, batoane, tablete întregi, bomboane cu forme diferite, alături de o varietate de forme fanteziste îndeosebi în cazul figurinelor din ciocolată (ouă, iepurași, Moș Gerilă etc.). Unele evenimente și sărbători periodice sunt prilejuri pentru demonstrații de creativitate culinară în limite largi.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

 1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;
 2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung;
 3. Analiza informațiilor nutriționale.

 

 1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor analizate sunt următoarele: zahăr, dextroză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de porumb, cacao degresată pudră, grăsime vegetală (palmier, cocos, shea) hidrogenată, grăsimi din unt, ulei de unt, ulei de1 palmier, ulei de floarea soarelui, ulei de cocos, lapte solid, lapte condensat îndulcit, lapte praf integral, lapte praf degresat, grăsime din lapte, smântână integrală, zer praf, pudră de frișcă, unt de cacao, unt concentrat, unt deshidratat, margarină, fibre de cacao, făină de soia, pudră de cacao cu conținut redus de grăsime, masă de cacao, aromă naturală de vanilie, extract de vanilie,  extract de malț din orez, aromă, aromă de lapte, lactoză, sirop de glucoză, cafea, făină de grâu, aromă naturală de caramel, miere, albuș de ou praf, arahide, coajă de portocală confiată, stafide, prune uscate, piure de mere, foi de vafe, înlocuitor al untului de cacao.

Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză a primelor trei ingrediente din toate cele 33 de sortimente și s-au constatat următoarele:

 • La 97% dintre figurinele din ciocolată analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 3% dintre figurinele analizate primul ingredient este reprezentat de fructoză;
 • La 47% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao;
 • La 23% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate;
 • La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
 • La 4% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de sirop de glucoză;
 • La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de dextroză;
 • La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de melasă;
 • La 34% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral;
 • La 19% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf;
 • La 17% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de unt de cacao;
 • La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
 • La 14% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de înlocuitori de grăsimi animale;

În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele:

 • 43% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale;
 • 23% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte;
 • La numai 24% dintre produsele analizate se menționează conținutul de cacao;
 • La numai 12% dintre produsele analizate se menționează conținutul de lapte.

2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung

În cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422.

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață și diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.

E132 – carmin indigo este un colorant sintetic pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. Fiind foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Oncologie, cel obținut prin sinteză chimică poate provoca cancer de plămâni, fiind responsabil și de creșterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.

E163 – antocianina, colorant roșu, albastru sau violet care se obține prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E322 – lecitine din soia/floarea soarelui, emulgatori. În general, este sigur. Totuși, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului. Lecitina de soia se obține din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rășinilor și gumelor). Este un deșeu care conține solvenți și pesticide și poate avea o consistență fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se folosește ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută și la conservarea alimentelor mărindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E325 – lactatul de sodiu se utilizează în industria alimentară ca regulator de aciditate, agent de îngroșare, umectant, conservant. Nu trebuie consumat de copiii mici pentru că aceștia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient și astfel nu îl pot metaboliza.

E330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

E414 – gumă de acacia (arabică), emulgator. Poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast. Nu se recomandă consumul frecvent.

E442 – fosfatide de aluminiu, folosit caemulgator şi stabilizator, obţinut din amoniac şi acizi graşi fosforilaţi. Fosfatidele de amoniu  permit amestecarea grăsimilor cu apa şi împiedică separarea acestora. Face parte din categoria e-urilor suspecte.

E475 – esteri poliglicerici ai acizilor grași,utilizati casabilizatori sau emulsificatori, fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

E476 – poliricinoleat de poliglicerină, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

E492 – sorbitan tristearat este un aditiv folosit ca emulgator și stabilizator, poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de creștere şi poate cauza: creșterea nivelului de sodiu din organism, creșterea tensiunii arteriale şi probleme la nivel digestiv.

E901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate da reacții alergice.

E903 – ceară de carnauba este un aditiv folosit pentru a da strălucire produselor și care poate produce iritații la nivelul pielii.

E904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate produce iritații la nivelul pielii.

E1420 – amidon modificat acetilat este un aditiv de natură sintetică, folosit ca agent de îngroșare, care poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

 1. Analiza informațiilor nutriționale

Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.

Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.

 Efectele zahărului în alimentația copiilor:

 • Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
 • Obezitatea este cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
 • Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
 • “Zahăr ascuns”. Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns”. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.

Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere şi duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc). 

Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 11,6 grame şi 36,2 grame din care grăsimi saturate între 4,4 grame şi 32 grame per 100 grame produs, în timp ce cantitatea de acizi grași trans variază între 2,5 grame și 3,8 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.

În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, figurinele de ciocolată, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) și o valoare energetică mare per 100 grame produs, nu sunt recomandate copiilor.

Cantitatea de proteine variază între 2,28 grame și 8,8 grame, iar cantitatea de fibre variază între 1,0 grame și 2,4 grame.

Ei bine, nu mai avem mult timp până când vom pregăti pantofii şi cizmele în vederea întâmpinării celui mai bun prieten al copiilor. Da, adevărul este că Moş Nicolae şi-a pregătit sacul pentru toţi piticii ţării şi vă spun sincer că în acest an am avut ocazia de a-l întâlni personal. Am avut un mare noroc că l-am putut aborda preţ de aproape două ore, înainte de asaltul final care va fi lansat peste câteva zile.
Astfel, am insistat pe ideea că acest sfârşit de an să fie unul mai sănătos pentru prichindeii de acasă, sfătuindu-l pe Moşu’ să se îndepărteze de toate dulciurile bolnăvicioase care conţin zahăr, grăsimi saturate, precum şi alţi aditivi alimentari îndoielnici.
“- Moşule,  caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care copiii români se prezintă în cabinetul stomatologic, afectând cel puţin două treimi din ei. Părinţii şi copiii deopotrivă sunt terorizaţi de vizita la medicul stomatolog, întrucât se lasă de cele mai multe ori cu nenumărate plânsete, iar nouă ne revine rolul de a lansa un semnal de alarmă în privinţa consumului excesiv de zahăr înregistrat pe segmentul copiilor. Potrivit ultimelor statistici ale Ministerului Sănătăţii, cuprinse într-un studiu elaborat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, obezitatea infantilă a devenit o problemă majoră şi în România. Te informez cu tristeţe că un copil din patru care are vârsta de 8 ani este supraponderal sau obez, iar ţara noastră ocupă locul al treilea în Europa în privinţa obezităţii infantile.
Ştiai că zahărul este un aliment acid care poate descompune învelişul exterior al dinţilor, făcându-i mai predispuşi la degradare? Te informez că bacteriile responsabile de apariţia cariilor produc acizi, iar consumul zahărului de mai multe ori pe zi va duce la intensificarea acestui proces. De altfel, zahărul conţinut în figurinele de ciocolată frumos decorate care se regăsesc în vitrinele magazinelor noastre  şi implicit în sacul tău reprezintă principalul ingredient regăsit în compoziţia acestor dulciuri nesănătoase.
Aşează-te lângă mine, pentru a citi corect etichetele acestor moşi de ciocolată, dar nu te speria de ceea ce vom descoperi împreună. Ştii doar că în cursul acestui an m-am alăturat Campaniei Naţionale de Informare şi Educare “Să învăţăm să înţelegem eticheta” , concepută şi promovată de Asociaţia PRO Consumatori.
După cum bine vezi, zahărul şi grăsimile trans sunt la loc de cinste în toţi moşii din faţa noastră şi nu e deloc în regulă. Eu grădinăresc pentru copiii români, ajungând de cele mai multe ori să scot minunile vii din jobenul magic, însă aş ajunge şi mai departe dacă copiii noştri nu ar mai avea acces nestingherit la aceste figurine de ciocolată pline de zahăr şi grăsimi trans. Aprox. 4% din compoziţia acestor figurine este reprezentată de acizii graşi trans, obţinuţi prin adăugarea hidrogenului în uleiul vegetal, fenomen numit hidrogenare.

Te întrebi de ce apelează producătorii din industria alimentară la acest procedeu? Este foarte simplu, căci folosirea acestor grăsimi trans în prepararea figurinelor de ciocolată ajută la prelungirea termenului de valabilitate şi la menţinerea unui aspect cât mai atrăgător.
Uite, toate figurinele de ciocolată din faţa noastră conţin aceste grăsimi inflamatoare care cresc incidenţa afecţiunilor cardiovasculare. Dacă nu îţi este suficient cuvântul meu, atunci îţi recomand să te uiţi pe aceste studii care confirmă la unison faptul că acizii graşi trans cresc incidenţa cancerului colorectal, a Alzheimerului, a bolilor inflamatorii intestinale, dar şi a agresivităţii şi iritabilităţii în rândul persoanelor care consumă aceste grăsimi nesănătoase.
Problema  este că vedem peste tot aceşti moşi bolnăvicioşi, iar marketingul agresiv al producătorilor ne manipulează pe noi, părinţii, forţându-ne de multe ori să luăm decizii eronate. Dacă vei citi concluziile acestui studiu ştiinţific publicat în “PLoS Medicine” vei înţelege că cercetătorii de la University of California San Francisco (UCSF) au descoperit în perioada anilor 1959-1971 că industria zahărului a pus presiune pe Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), astfel încât să muşamalizeze legătura dintre consumul de zahăr şi apariţia cariilor dentare. Cu toate că se ştia încă din anii ’50 că zahărul în exces este legat în mod direct de apariţia problemelor de natură dentară, lobby-ul puternic al industriei zahărului a forţat NIH să ocolească studiile care atestau concret efectul nociv al zahărului, urmând a fi înlocuite de alte cercetări menite să descopere soluţii inovatoare în vederea tratării cariilor dentare, în loc să militeze pentru înlăturarea zahărului din dieta americanilor. Cu alte cuvinte, au înlăturat din peisaj principalul factor care creşte în mod progresiv incidenţa afecţiunilor de natură dentară, focusându-se pe efectele acestei probleme. Nu cumva se întâmplă acelaşi lucru şi cu medicamentele alopate, Moşule?
Mai stai un pic, fiindcă am adus cu mine încă un studiu ştiinţific intitulat “Increased sugar uptake promotes oncogenesis via EPAC/RAP1 and O-GlcNac pathways” care a fost publicat în “Journal of Clinical Investigation”.  Da, Moşule, concluziile acestui articol demonstrează cu argumente că zahărul nu doar hrăneşte cancerul, ci ajunge chiar să îl declanşeze în cele din urmă. Acum cred că m-am facut mai bine înţeles.  Cert este că putem preveni declanşarea unei epidemii reale de boli cronice precum dermatita atopică, alergiile, intoleranţele alimentare, autismul sau bolile autoimune pe segmentul pediatric, atât timp cât vom milita împreună pentru informarea corectă a părinţilor români. Te informez că în România avem în mod oficial peste 100000 de copii alergici şi aprox. 30000 de copii autişti care nu răspund prea bine la figurinele de ciocolată pline de zahăr. Nu vreau să dublăm aceste cifre în următorii 5 ani, Moşule, aceasta este problema mea. Ai obligaţia morală de a mă ajuta, fiindcă altfel nu mă pot culca liniştit.
Ca atare, îţi voi dărui câteva mostre de ciocolată vie, îndulcite cu ştevia, miere sau xylitol care conţin un procent semnificativ de cacao, fructe deshidrate prin uscare şi alte ingrediente sănătoase. Dacă vei analiza cu atenţie eticheta acestor dulciuri, îţi vei da seama că putem ajunge mult mai repede pe calea naturală, asociată cu sănătatea acestor copii. Îmi dau seama că eşti foarte conservator, atunci când selectezi dulciurile pe care le vei dărui piticilor noştri, dar te rog să nu uiţi că suntem împreună în această poveste. Putem avea parte de sărbători cu mult mai frumoase, atât timp cât vei milita pentru sănătatea celor pe care îi vei vizita, dar îmi dau seama că în cele din urmă decizia îţi aparţine.
Ştiu doar că nu voi renunţa la această luptă, ba dimpotrivă, voi ajunge să strig şi mai tare pentru îndepărtarea zahărului din dieta romanilor. Iar dacă trebuie, te asigur că voi lupta şi împotriva ta, atât timp cât nu îţi vei schimba poziţia după ceea ce ţi-am adus la cunoştinţă.  Nu negociez cu nimeni sănătatea acestor copii! Îţi doresc să ai parte de sănătate şi de libertate, căci sunt sfinte. Sper să iei cea mai corectă decizie pentru toţi cei implicaţi în această poveste magică de sărbători.
“ – Dragă Dumitru, ceea ce mi-ai povestit m-a pus pe gânduri şi îţi mărturisesc la modul cel mai sincer că mi-ai cam tăiat din elanul pe care îl aveam. Nu îmi închipuiam sub nicio formă că dulciurile pe care obişnuiam să le las în ghetuţele copiilor pot să lase atâtea probleme în urmă. Offf, Doamne, ne aşteaptă multă treabă şi mă tem că nu avem suficient timp la dispoziţie pentru a mai putea schimba ceva. Eu sunt cam bătrân pentru aceste revoluţii şi nu ştiu dacă pot să adun atâtea dulciuri sănătoase pentru milioanele de copii români. Mai avem puţin timp. Crezi că mai putem salva ceva din această situaţie extrem de delicată?
– Moşule, încă nu ştii cu cine stai de vorbă. Dacă un singur om a putut să ajungă atât de departe, atunci gândeşte-te unde vom ajunge împreună cu cei 19000 de părinţi regăsiți în Grupul verde care ne vor ajuta să răspândim acest semnal de alarmă în toate colţurile ţării. Nu uita că în inima fiecăruia dintre noi se ascunde un Moş tânăr, dornic de reuşită. Hai să ne grăbim, Moşule, căci nu avem timp de pierdut. Dacă apar probleme de logistică, atunci te-aş ruga să îmi trimiţi un SMS, fiindcă în zilele noastre trebuie să profităm de tehnologie cât putem. Ne vom face timp şi pentru scrisorile scrise cu cerneală de culoarea nopților, dar numai după ce ne terminăm treaba. Drum bun şi rămâi cu bine! Alimentele sunt cele mai eficiente medicamente.
– Doamne ajută, aşa să fie, acum m-am trezit şi eu! Diiii, să mergem, avem muuultă treabă în această seară! Libertate!” Nutriţionist Dumitru Bălan

“Fiind un produs cu mare cerere și foarte mare impact pentru consumatori, ciocolata este și o mare problemă în materie de protecție a consumatorilor, constituind o tentație majoră pentru zona afacerilor, care poate prilejui acțiuni riscante pentru sănătatea consumatorilor. Unii producători nu sunt suficient de expliciți când indică procentul de cacao din produsul de ciocolată, nu sunt riguroși în privința menționării tipului de grăsime din produsul de ciocolată etc. Unele țări au adoptat mărci de certificare care arată că produsul de ciocolată nu conține alte grăsimi în afara untului de cacao. Produsele care sunt realizate din materii prime organice sunt etichetate corespunzător. În SUA, de unde vine multă ciocolată pentru consumatorii europeni, unii mari producători au făcut presiuni asupra guvernului să admită că produsele realizate cu ulei hidrogenat, mai ieftin decât untul de cacao, să poată fi vândute sub denumirea de ciocolată. Reacția consumatorilor a determinat ulterior Food and Drug Administration – FDA să reitereze ideea că untul de cacao, ca element caracteristic al ciocolatei, va rămâne o componentă principală a ciocolatei. Nu întâmplător a fost adoptată Directiva Parlamentului European și a Comisiei Europene 200/36/EC referitoare la produsele din cacao și ciocolată destinate consumului uman. Ciocolata și produsele din/cu ciocolată prezintă o mare sensibilitate la condițiile de temperatură și de umiditate din spațiile de păstrare-depozitare. Condițiile ideale pentru păstrarea acestor produse sunt de 15-17 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului mai mică de 50%. Păstrarea la temperaturi mai mari de 22 grade Celsius provoacă defectul numit „albirea“ ciocolatei (migrarea untului de cacao din masa de ciocolată); tot o albire se produce și când migrează zahărul din compoziție (când păstrarea se face la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius sau când umiditatea din aer este mare). Acest defect nu are implicații asupra comestibilității produsului. Când însă se instalează mucegai pe suprafața produsului, acesta nu mai este propriu pentru consum. Defecte importante se produc din cauza trecerii bruște a produsului de la rece la cald, prilej ca pe suprafața produsului să de depună vaporii de apă în picături mici, pe care se instalează bacterii și ciuperci microscopice, spori de mucegai etc. Ciocolata trebuie ferită și de acțiunea luminii, prin ambalare în medii opace (hârtie sau pelicule metalice) nereactive cu ciocolata. Chiar și vecinătățile vicioase sunt dăunătoare pentru ciocolată, care are proprietatea de a absobi cu ușurință mirosuri din vecinătate. Consumatorii trebuie să cunoască aceste aspecte pentru a putea să se bucure de calitatea integră a acestui produs deosebit de fin și de sensibil.”Prof. Univ. Dr. Ion Schileru –ASE București.

O parte din figurinele din ciocolată cu sau fără alte adaosuri, agreate de copii datorită formei acestora care reconstituie anumite simboluri specifice sărbătorilor de iarnă – Moș Crăciun, Omul de zăpadă, construcții și decorațiuni specifice acestei perioade a anului – prezintă mari neajunsuri din punct de vedere nutrițional. Există sortimente cu un conținut mare de zahăr, peste 60 grame din 100 grame produs, cu un conținut mare de grăsimi saturate, peste 20 grame din 100 grame produs, dar și cu un conținut mare de acizi grași trans, peste 2 grame din 100 grame produs, astfel de produse fiind adevărate „grenade cu fragmentație” pentru copiii noștri. Având în vedere valoarea energetică mare per 100 grame de produs cuprinsă între 424 kcal și 616 kcal, consumul acestor produse de către copiii mai mari de 3 ani trebuie realizat cu măsură. Sunt recomandate produsele de calitate superioară, cu un conținut de cacao mai mare de 75%, să nu se depășească 15 grame pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 100 kcal și, niciodată, să nu fie oferite seara spre consum. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă ai unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce la rândul său alte probleme, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancer colorectal şi diabet zaharat de tip 2. În concluzie, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu avem cunoștințe elementare de nutriție.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.