Climatologii explică de ce încălzirea globală a luat o pauză
Oceanele Terrei absorb cantităţi importante de căldură, ceea ce a făcut posibil ca efectul de încălzire globală să ia o pauză în ultimii 10 – 15 ani, potrivit datelor deţinute de un grup de cercetători climatologi de la Reading University, scrie The Independent.
Temperaturile medii globale sunt mai mari acum decât în perioada în care au început măsurătorile meteorologice. Cu toate astea, după o creştere accelerată a temperaturilor în anii ’80 şi ’90, temperaturile s-au stabilizat, ceea ce i-a făcut pe unii sceptici să afirme că procesul de încălzire globală s-a oprit.
„Unii spun că efectul de încălzire globală a încetinit, alţii vorbesc despre o întrerupere iar şi mai mulţi spun că ar fi vorba despre o pauză. Cert este că temperatura medie globală nu a înregistrat creşteri substanţiale în ultimii 10 -1 15 ani”, a declarat profesorul Rowan Sutton, cercetător climatolog la Reading University.
Specialiştii în climatologie sustin că există perioade scurte de timp în care temperatura „ia o pauza” din creştere, iar acesta este momentul potrivit după 12, ba chiar 14 ani de recorduri de temperatura depăşite de fiecare dată. Profesorul Rowan Suttonde dă ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în anii ’40-’50 ai secolului trecut, când poluarea cu sulfaţi din epoca de reindustrializare de după război a creat o perdea de fum care a împiedicat radiaţiile solare.