CNAS a pregătit terenul pentru directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a pregătit „terenul” pentru ca directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere să fie implementată, a anunţat miercuri președintele CNAS, Cristian Bușoi, în cadrul unei dezbateri.

„Această directivă europeană privind serviciile medicale transfrontaliere ar trebui să intre în vigoare în 25 octombrie. Am vorbit în aceste zile cu domnul ministru. Intenționează să aibă o primă discuție în Guvern în această săptămână. Guvernul va decide dacă va promova acest act normativ prin OUG sau prin procedură accelerată în Parlament. Vă pot spune că, din punct de vedere practic, nu va fi nicio diferență semnificativă, pentru că deja CNAS a pregătit terenul în ultimi ani pentru ca această directivă să fie implementată. (…) Lucrurile sunt deja implementate așa cum o cere directiva, mai puțin punctul național de contact, care trebuie construit și care înseamnă o perioadă de timp, pentru că vom construi o structură de la zero în afara personalului actual al CNAS”, a spus Bușoi.

Buşoi a spus că românii care merg în străinătate și își plătesc din propriul buzunar tratamentele se pot întoarce în România și pot cere să li se ramburseze costul acelor intervenții.

„În continuare va rămâne cardul european pentru tratamentele urgente care se vor plăti la costul din țara în care ele sunt făcute și în continuare va exista Formularul E 112 și celelalte formulare care înseamnă acele tratamente care nu sunt disponibile în România și care se vor plăti în continuare la costul real din țara în care se efectuează”, a susţinut Bușoi.

Referitor la lista medicamentelor compensate, Cristian Bușoi vrea o dezbatere privind scoaterea de pe această listă a anumitor substanțe.

„Ne concentrăm pentru a găsi resurse pentru ca întreaga listă de medicamente compensate care ultima dată s-a actualizat masiv în 2008 să o mai adăugăm. Dacă noua directivă ne va obliga să o facem periodic, probabil că an de an vom adăuga. Trebuie să avem o dezbatere serioasă, obiectivă, de a mai scoate din actuala listă anumite medicamente care nu se justifică și nu își găsesc eficacitatea, după niște criterii obiective. În perioada următoare trebuie să ne uităm atent dacă nu cumva cheltuim mai mult decât ne putem permitem pe un număr de medicamente ieftine. Cel puțin pentru aceste molecule noi să existe o abordare separată, o a patra listă, o listă D sau un alt fel de mod de calcul”, a mai arătat președintele CNAS, Cristian Bușoi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.