Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

CNAS şi UTI au semnat contractul pentru Dosarul Electronic de Sănătate

Publicat: marți, 02 aprilie 2013

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi UTI România au semnat joi, 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care reuneşte întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (on-line) şi securizat.

Proiectul DES este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european, în domeniul sănătăţii. „Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescripţia Electronică şi Cardul de Sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional la începutul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări” a precizat dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS la evenimentul ce a marcat lansarea proiectului.

Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o bază necesară în decizia actului medical.

Complexitatea proiectului este tehnologică (prin furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi şi prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate şi confidenţialitate a datelor), medicală (prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple), cât şi organizaţională (prin colaborarea prestatorilor de servicii de sănătate publică din România).

Proiectul va fi implementat de către UTI GRUP,  câştigătorul procedurii de achiziţie publică nr. SEAP 131521/11.11.2011, şi va fi finalizat în ianuarie 2014. Pentru implementarea acestui proiect vor fi folosite tehnologii de vârf în domeniul IT&C, de la cei mai mari producători în domeniu, respectiv IBM, Oracle si Cisco.

Dosarul Electronic de Sănătate va asigura:
o consolidarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă, pentru fiecare pacient, întreaga durată de viaţă a acestuia;
o suportul pentru livrarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor printr-un sistem permanent online;
o asigurarea accesului privat şi securizat la datele puse la dispoziţie în DES prin intermediul infrastructurii cardului de sănătate;
o soluţie scalabilă şi extensibilă care va permite creşterea continuă, extensivă a informaţiilor clinice stocate;
o interoperabilitatea cu alte sisteme folosind standarde deschise
o utilizarea standardelor deschise în domeniul sănătăţii, precum HL7.

Implementarea sistemului informatic propus va contribui la creşterea eficienţei serviciilor publice oferite cetăţenilor, în concordanţă cu obiectivul Axei Prioritare 3 privind creşterea interacţiunii între sectorul public şi cetăţeni prin valorificarea potenţialului TIC. Eficientizarea se manifestă prin:
o obţinerea unui mediu standardizat pentru evidenţa datelor, bazat pe sisteme performante de gestiune a bazelor de date;
o grad mare de integrare a datelor medicale între diverse segmente ale sistemelor informaţionale din asistenţa medicală;
o reducerea semnificativă a spaţiului necesar stocării datelor medicale;
o creşterea calităţii actului medical prin suportul informativ oferit structurilor administrative locale şi centrale;
o reducerea semnificativă a timpului de acces la informaţii medicale, necesare în situaţii de urgenţă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=3719

Publicat de la data apr. 2 2013. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 ianuarie 2020, 16:51
 

N
Noros
3°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 69%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:47
Apus: 17:06
Prognoza 20 ianuarie 2020
Zi
 

NV
Predominant înnourat
4°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Parţial noros
-6°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 256.684 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team