Codul Insolvenţei, prea multe semne de întrebare

Noul Cod al Insolvenţei bulversează mediul economic şi instanţele, scrie antiţepari.ro. Redactat în ideea de a împiedica firmele rău-intenţionate de a-şi păcăli creditorii, noul Cod sacrifică şi pe cei care ar avea şanse reale de redresare. Nu în ultimul rând, noile prevederi par a fi o dedicaţie pentru televiziunile şi radiourile ostile Puterii.

 Noul Cod al Insolvenţei a fost publicat în Monitorul Oficial, regulile din noul document urmând a fi puse în aplicare începând cu 25 octombrie, după obţinerea avizului Parlamentului, sub incidenţa acestora intrând şi firmele aflate deja în procedură de insolvenţă.

Premierul Victor Ponta susţine că acest nou cod are rolul de a separa „fraierii care plătesc taxele de deştepţii care nu le plătesc”. Aşadar, o măsură menită să combată evaziunea fiscală şi să diferenţieze companiile care apelează la insolvenţă pentru a-şi păcăli creditorii de cele care speră ca în timpul acestei proceduri să-şi reorganizeze activitatea cu succes.

Cine ar trebui să facă această distincţie? Instanţele, numai că acestea sunt puse în situaţia de a aplica în pripă o serie de prevederi legale, fără a putea să ţină cont de starea generală a mediului de afaceri sau de o serie de factori obiectivi care au condus la apariţia stării de insolvenţă.

Nu în ultimul rând, menţinerea în acest nou document a unei prevederi care face referire expresă la situaţia radiourilor sau televiziunilor seamănă cu o dedicaţie a guvernanţilor la adresa mass-media audio-vizuală care îndrăzneşte să aibă o opinie diferită de cea a Puterii. Astfel, radiourile sau televiziunile aflate în insolvenţă vor avea suspendată licenţa până la aprobarea planului de reorganizare.

Altfel spus, pentru o perioadă de cel puţin câteva luni, instituţiile respective nu vor mai putea emite, aşadar nu vor mai beneficia de banii din publicitate şi, ca efect, nu-şi vor putea plăti datoriile către creditori. După noul cod, insolvenţa radiourilor şi televiziunilor este sinonimă cu falimentul acestora.

De altfel, Consiliul Naţional al Audiovizualului va elabora un document privind Codul insolvenţei, după ce toţi membrii CNA vor face o serie de propuneri, urmând ca, în şedinţa de joi, acesta să fie adoptat şi trimis către instituţiile abilitate, au decis, marţi, reprezentanţii CNA, după trei ore de dezbateri. (detalii AICI)

Textul integral al Codului

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.