Coffee Break (II)

Exclusivitate

Sunt în metrou, în drum spre Aurel Vlaicu, naveta mea zilnică de aproape trei ore…

Abia aștept să sorb din cafea când ajung la birou, m-am îmbrăcat cu o rochie neagră, mi-am pus mărgele, asortate cu cafeaua, mărgeaua e ca un caimac, iar negrul mă face una cu lichiduldin ceașcă, nu adormită, vie.

Da, de cele mai multe ori, produsele de afară sunt mult mai calitative, chiar și cafeaua are alt gust, îmi aduc aminte căcea mai bună cafea am băut-o în Lecce, Italia, acum câțiva ani, într-o dimineață, la un bar în oraș, așa savoare…papilele mele gustative erau în extaz, iar startul zilei de atunci a fost un fel de Park Disney al sufletului, dacă adori bobițele de cafea sau mai bine zis, rezultatul lor.

         

Aș începe cu savoarea, dacă aș vrea să împărtășesc din viața unei cafele, zic viață, fiindcă treptat, precum se ridică aburul din ea, așa vrei să te ridici și tu, dintr-un somn, roz sau gri, pictat, cu însorire de fericire, sau viscolit de tristețe.

       

Cafeaua turcească făcută la nisip în ibricul din cupru, rămâne preferata mea. Un deliciu într-o ceașcă maronie ca pământul, frumos modelată manual de meșteri iscusiți, într-o zi la Istanbul, lângă mândrul Bosfor, ascultând vioara valurilor ce cântă pe acordul curiosului soare, de care razele stau agățate ca-ntr-o furcă ce adună paiele uscate.

Priveam în caimacul cafelei și îmi vedeam, de fapt, spuma vieții adunată într-o ceașcă. Cum aduni într-o viață clipe ce rămân în infinitul inimii, momente ce vin, oameni pe care-i păstrezi aproape de tine fizic, ori doar într-o fotografie uitată într-un album, lăsată într-un sertar, pe care, poate, peste ani, după ce vei da praful timpului la o parte, vei regăsi trecutul.

Prima dată când papilele mele gustative au făcut cunoștință cu boabele de cafea, culese direct din arbore, crude, de culoare albă, lăptoase, a fost când eram în Indonezia, una dintre principalele țări producătoare ale acestui aur negru, o experiență unică, pe care nu am mai repetat-o de atunci. Pe fundal, se poate citi reclama cafelei Luwac, una dintre cele mai scumpe soiuri din lume.

       

Pluteam pe un vas de croazieră în Oceanul Atlantic și citeam mesajul de pe un pahar de cafea în timp ce priveam prin rotundul gemulețului albastrul cerului și caimacul valurilor: ”We keep moving forward – opening up new doors and doing new thinks.”

Un îndemn care te face să crezi în forțele cu care ai fost înzestrat, te încurajează să mergi mai departe și să răstorni toate morile de vânt, căci ele, negreșit, vor apărea deseori în calea oricui.

         

Nu de mult, la Târgoviște, în inima Centrului Vechi, la un restaurant ce avea priveliște către Biserica Târgului, luam micul dejun cu o bună prietenă, așteptam binențeles, mai întâi de toate, brilianta cafeluță, cea care ne-a dat energia pentru a începe o nouă zi de explorare a orașului, pe care nu-l mai vizitasem de când eram copil.

Cine ar fi crezut căacest elixir, apărut în Peninsula Arabică în secolul alXV-lea. cafeaua, va aduce aproape prietenii, familia, colegii, în vacanțele petrecute împreună, zilele de la birou ori sesiunile de examene de la facultate ori masterat, dar, nu în ultimul rând, clipele trăite cu tine însăți, practic, mirosul, culoarea și caimacul fierbinte au devenit parte din ființa noastră, fie că vrem, fie că nu, ele rămân impregnate ca un creion în dedesubtul indigoului.

Charles Maurice de Talleyrand spunea: ”Cafeaua: neagră ca diavolul, fierbinte ca iadul, la fel de pură precum un înger, dulce ca dragostea.” Dar oare cineva a văzut diavolul, iadul, îngerul sau culorile lor? De dragoste nu spun nimic, nu-l contrazic, doar aș adăuga că este enigma din caimac, greu de descifrat, sorbi din ea până când, la un moment dat, va dispărea … precum se duce aburul… din cafea.

Aurora Grigore

Jurnalism, Hyperion

 Important!

Admitere la Universitatea Hyperion, sesiunea septembrie 2021

Universitatea Hyperion acreditată prin legea 275/2002, continuă înscrierile pentru admiterea în anul universitar 2021-2022(sesiunea septembrie 2021).

La programele de master înscrierile au loc până în data de 15 septembrie 2021, urmând ca susținerea examenului cu comisia să se desfășoare în zilele de 20 si 29 septembrie 2021, conform programului afișat la urmatoarea adresă:

http://www.hyperion.ro/index.php?option=com_attachments&task=download&id=304

Programele de licență (cursuri de zi cu frecvență IF, sau la distanță ID) şi master, la care vă puteţi înscrie sunt următoarele:

Fizica (cursuri IF), program de licență/

Master Fizica materialelor şi aplicaţii;

Automatică şi informatică aplicată, (cursuri IF) licență/

Master Managementul proiectelor tehnice şi tehnologice

Contabilitate şi informatică de gestiune (cursuri IF, ID), licență/

Master Audit financiar-contabil şi consiliere

Finanțe și Bănci,(cursuri IF, ID),

Afaceri internaționale (cursuri IF, ID),licență/

Master

1.Guvernanţă economic europeană

2.Leadership şiconsultanţă în afacerile comerciale internaţionale,

Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor (cursuri IF, ID), licență/

Management (cursuri IF), licență/

Master,  Leadership şi managementul resurselor umane, Managementul investiţiilor

Istorie (cursuriIF)licență/

Master Geopolitică, istorie şi relaţii internaţionale

Geografie (cursuriIF) licență/

Master Managementul mediului şi dezvoltarea durabilă

Știinte Politice, (cursuriIF) licență/

Master Diplomaţie culturală

-Litere și Limbi străine Engleză sau Japoneză (cursuri IF),licență/ master Comunicare interculturală şi traducere profesională

Drept (cursuriIF), licență/

Master Dreptul penal al afacerilor

 • Jurnalism (cursuri IF),licență și master Comunicare mediatică şi publicitate

– Artele spectacolului  (Actorie)(cursuri IF), licență/

Master Arta actorului. Metode de înnoire a mijloacelor de expresie

– Cinematografie, fotografie, media (Regie de film si TV, Imagine de film și TV)cursuri IF, licență/

Master Dramaturgie cinematografică. Scenaristică film şi TV

1.Înscrierea pentru admiterea 2021 se va putea face atât la secretariatul general al Universității Hyperion din Calea Călărași nr. 169, parter, corp A, sector 3între orele 9:00 – 17:00, de luni până vineri, sâmbăta șiduminica (9:00 – 14:00), cât și online accesând Formularul de Înscriere online pentru admitere la Facultate  pentru programele de licență/master  . 

2.Candidații vor fi admiși la programele de licență pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat, iar rezultatele la admitere vor fi afişate săptamânal (în fiecare sâmbătă) pe pagina https://www.hyperion.ro/admitere/licenta și biroul de presa. Semnarea contractului şi înmatricularea se fac până pe data de 30 septembrie 2021 inclusiv.

3.Candidații admiși își pot rezerva locul, dacă trimit la adresa de e-mail  secretariat @ hyperion.ro  dovada achitării  primei rate din taxa de școlarizare, eliberată online prin bancă, sau de casieria Universității Hyperion și semnează contractul de școlarizare, în ordinea cronologică a efectuării plății și în limita locurilor disponibile, la specializare la care s-au înscris.

4.Candidații  admiși se pot  înmatricula în limita locurilor disponibile la programele de licență sau master, dacă depun  la secretariatul general al Universității Hyperion, dosarul (format plic) ce conține următoarele acte:

Diploma de bacalaureat (în original sau copie legalizată/conform cu originalul) sau adeverinţă eliberată de liceu (în original, pentru candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile din 2021 în care se menţionează media generală, mediile obţinute.

 • În anii de studii, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma de bacalaureat);
 • Certificat de naştere, în original saucopielegalizata/conform cu originalul;
 • Certificat de căsătorie, în original sau copie legalizată/conform cu originalul (pentru candidatele căsătorite);
 • CI/BI în original sau copie legalizată/conform cu originalul;
 • Adeverinţă medicală eliberată în ultimele 12 luni, în original;
 • 3 fotografii color tip buletin;
 • Chitanţa de achitare a taxei de înscriere de 150 lei și chitanța achitării a cel puțin  o rată din taxa anuală de școlarizare  2021-2022, la Facultatea la care s-a făcut înscrierea, eliberată  fie de casierie, parter, corp B, fie online/ prin bancă, pentru  Beneficiar: UNIVERSITATEA HYPERION BUCUREȘTI
  CUI: 2836240
  CONT IBAN: RO48 RNCB 0074 0292 1590 0001
  Banca: BCR – SECTOR 3
  La detalii de plată se completează obligatoriu cu:
  Numele și prenumele, eventual  CNP-ul, Facultatea, Specializarea, taxa de înscriere de 150 lei, taxă de școlarizare (rata I sau taxa integral pentru 2021-2022)

Pentru absolvenţii care doresc să urmeze cursurile de masterat se mai depun și următoarele:

 • Diploma de licenţă în original + copie xerox sau adeverinţă de absolvire, în original,;
 • Fișă înscriere la interviul de admitere pentru cursuri de masterat. După admitere se va semna Contractul de școlarizare.

Taxe de scolarizare în anul universitar 2021-2022

 • Universitatea Hyperion dispune și de spatiu de cazare în căminul M3, situat în Bd. Energeticienilor, nr. 9-11, sector 3, București.Rezervări camere la nr. de telefon : 0753.795.721
 • Înscrie-te și tu la Universitatea Hyperion. Suntem aici pentru tine!

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.