Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Colaborare româno-britanică pentru diminuarea risipei alimentare

Publicat: miercuri, 04 decembrie 2013

În cadrul vizitei sale la Londra, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb s-a întâlnit cu Steve CREED, Director of Wales and New Programmes WRAP (Waste & Resoursces Action Programme).
Discuţiile au vizat posibile cai de aplicare in România a modelului britanic de management integrat al deşeurilor, care presupun trei aspecte esenţiale, ce trebuie avute in vedere pentru ca programul să atingă obiectivele stabilite.
Este vorba, în primul rând, de existența unei infrastructuri adecvate, de identificarea celor mai ușoare modalități capabile să asigure participarea părților interesate și, în al treilea rând, de comunicare.
Întâlnirea de la Londra constituie doar primul pas în colaborarea pe care România dorește să o dezvolte, începând de anul viitor, cu WRAP în ceea ce privește managementul deşeurilor, în special pe linie de prevenire a generării acestora, prin reducerea risipei de alimente.
Ca răspuns la apelul lansat de Uniunea Europeană pentru reducerea risipei de alimente, ministrul Rovana Plumb a lansat, în aceasta vară, programul „Gândeşte. Mănâncă. Economisește”. Cu același prilej, oficialul român a declarat că “dorim să preluăm modelul Marii Britanii” în acest domeniu.
„În România, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deșeuri de alimente care se strâng în fiecare an, să le reducem la jumătate până în 2020”, preciza, la acea dată, ministrul Rovana Plumb.
Printre altele, potrivit Organizației Mondiale pentru Alimente și Agricultură (FAO), anual, la nivel global se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, în UE ajungând la gunoi în fiecare an aproximativ 90 de tone de mâncare. Comisia Europeană s-a angajat să reducă la jumătate această cantitate de hrană care se pierde în prezent, nu numai pentru a proteja resursele de care dispunem, dar și mediul.
Programul WRAP este axat pe colaborare: se lucrează cu mediul de afaceri, cu producători individuali și comunități, astfel încât să se obțină o folosire mai eficientă a resurselor, dar și pentru dezvoltarea de produse durabile. în acest sens, WRAP a inițiat o serie de demersuri, precum „Love Food Hate Waste”, cu scopul de a ajuta companiile sau autoritățile locale să recicleze și să refolosească resursele, ca mijloc de reducere a risipei de alimente.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19417

Publicat de la data dec. 4 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 octombrie 2019, 10:25
 

N
Soare
13°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:29
Apus: 18:34
Prognoza 15 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Parţial noros
10°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.559 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team