Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Colegiul Medicilor din România este cosemnatar al declarației europene privind violența împotriva medicilor

Publicat: joi, 21 septembrie 2017

Colegiul Medicilor din România a semnat în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana alături de asociații ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală și de Est o rezoluție privind violența împotriva medicilor. Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al 24-lea simpozion ZEVA, o reuniune anuală ce promovează interesele comune ale organismelor de autoguvernare ale medicilor. Printre cosemnatare se numără Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Cehia și Slovenia. Colegiul Medicilor din România a fost reprezentat de către dr. Gabriela Dascăl, Secretar General al Biroului Executiv.

Conform Rezoluției de la Ljubljana, constrângerile economico-financiare asupra serviciilor de sănătate ce duc la lipsa forței de muncă, discrepanța din ce în ce mai mare dintre așteptările populației privind accesul facil la o gamă largă de servicii de sănătate de înaltă calitate și capacitatea sistemelor de asistență medicală de a le furniza precum și faptul că nu există legi la nivel național care să protejeze suficient cadrele medicale sunt principalii factori care cauzează agresiuni fizice și verbale din partea pacienților sau aparținătorilor. Violența împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală și foarte serioasă ce are repercursiuni atât asupra personalului cât și pacienților dar mai ales asupra serviciului medical.

Potrivit declarației semnate, planurile de prevenire a violenței trebuie dezvoltate atât la nivel național cât și la nivelul instituțiilor medicale și trebuie introdusă o politică transparentă și clară, de toleranță zero față de violența împotriva profesioniștilor din domeniul sănătății. În același timp,  legislația națională și europeană trebuie să ofere o protecție eficientă pentru medicii care se confruntă cu o agresiune în timpul exercitării profesiei.

Având în vedere că siguranța medicilor este un factor esențial pentru asigurarea furnizării unei asistențe medicale de înaltă calitate, semnatarii acestui document îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății, legislatorii și managerii de spitale să lucreze împreună și să susțină, să promoveze și să extindă combaterea actelor de violență.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București arată că 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de muncă iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, însă mai puțin de jumătate dintre acestea au fost raportate la poliție. Creșterea numărului de incidente dar și severitatea impactului, fac ca unii medici să sufere de simptome date de stres și epuizare, și, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic.

În prezent, în România, conform art.652 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenințare până la vătămare corporală gravă, sunt pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85586

Publicat de la data sept. 21 2017. Categorii SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 0:16
 

NV
Senin
23°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 60%
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
20°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.238 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team