Colegiul Medicilor din România este cosemnatar al declarației europene privind violența împotriva medicilor

Colegiul Medicilor din România a semnat în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana alături de asociații ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală și de Est o rezoluție privind violența împotriva medicilor. Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al 24-lea simpozion ZEVA, o reuniune anuală ce promovează interesele comune ale organismelor de autoguvernare ale medicilor. Printre cosemnatare se numără Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Cehia și Slovenia. Colegiul Medicilor din România a fost reprezentat de către dr. Gabriela Dascăl, Secretar General al Biroului Executiv.

Conform Rezoluției de la Ljubljana, constrângerile economico-financiare asupra serviciilor de sănătate ce duc la lipsa forței de muncă, discrepanța din ce în ce mai mare dintre așteptările populației privind accesul facil la o gamă largă de servicii de sănătate de înaltă calitate și capacitatea sistemelor de asistență medicală de a le furniza precum și faptul că nu există legi la nivel național care să protejeze suficient cadrele medicale sunt principalii factori care cauzează agresiuni fizice și verbale din partea pacienților sau aparținătorilor. Violența împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală și foarte serioasă ce are repercursiuni atât asupra personalului cât și pacienților dar mai ales asupra serviciului medical.

Potrivit declarației semnate, planurile de prevenire a violenței trebuie dezvoltate atât la nivel național cât și la nivelul instituțiilor medicale și trebuie introdusă o politică transparentă și clară, de toleranță zero față de violența împotriva profesioniștilor din domeniul sănătății. În același timp,  legislația națională și europeană trebuie să ofere o protecție eficientă pentru medicii care se confruntă cu o agresiune în timpul exercitării profesiei.

Având în vedere că siguranța medicilor este un factor esențial pentru asigurarea furnizării unei asistențe medicale de înaltă calitate, semnatarii acestui document îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății, legislatorii și managerii de spitale să lucreze împreună și să susțină, să promoveze și să extindă combaterea actelor de violență.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București arată că 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de muncă iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, însă mai puțin de jumătate dintre acestea au fost raportate la poliție. Creșterea numărului de incidente dar și severitatea impactului, fac ca unii medici să sufere de simptome date de stres și epuizare, și, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic.

În prezent, în România, conform art.652 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenințare până la vătămare corporală gravă, sunt pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.