Ultimele titluri
Ultima Oră

Colegiul Medicilor din România este cosemnatar al declarației europene privind violența împotriva medicilor

Colegiul Medicilor din România a semnat în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana alături de asociații ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală și de Est o rezoluție privind violența împotriva medicilor. Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al 24-lea simpozion ZEVA, o reuniune anuală ce promovează interesele comune ale organismelor de autoguvernare ale medicilor. Printre cosemnatare se numără Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Cehia și Slovenia. Colegiul Medicilor din România a fost reprezentat de către dr. Gabriela Dascăl, Secretar General al Biroului Executiv.

Conform Rezoluției de la Ljubljana, constrângerile economico-financiare asupra serviciilor de sănătate ce duc la lipsa forței de muncă, discrepanța din ce în ce mai mare dintre așteptările populației privind accesul facil la o gamă largă de servicii de sănătate de înaltă calitate și capacitatea sistemelor de asistență medicală de a le furniza precum și faptul că nu există legi la nivel național care să protejeze suficient cadrele medicale sunt principalii factori care cauzează agresiuni fizice și verbale din partea pacienților sau aparținătorilor. Violența împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală și foarte serioasă ce are repercursiuni atât asupra personalului cât și pacienților dar mai ales asupra serviciului medical.

Potrivit declarației semnate, planurile de prevenire a violenței trebuie dezvoltate atât la nivel național cât și la nivelul instituțiilor medicale și trebuie introdusă o politică transparentă și clară, de toleranță zero față de violența împotriva profesioniștilor din domeniul sănătății. În același timp,  legislația națională și europeană trebuie să ofere o protecție eficientă pentru medicii care se confruntă cu o agresiune în timpul exercitării profesiei.

Având în vedere că siguranța medicilor este un factor esențial pentru asigurarea furnizării unei asistențe medicale de înaltă calitate, semnatarii acestui document îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății, legislatorii și managerii de spitale să lucreze împreună și să susțină, să promoveze și să extindă combaterea actelor de violență.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București arată că 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de muncă iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, însă mai puțin de jumătate dintre acestea au fost raportate la poliție. Creșterea numărului de incidente dar și severitatea impactului, fac ca unii medici să sufere de simptome date de stres și epuizare, și, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic.

În prezent, în România, conform art.652 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenințare până la vătămare corporală gravă, sunt pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=85586

Posted by on Sep 21 2017. Filed under SANATATE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-01-2018 Ora : 5 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 05:15 si 08:00 In zona : Județul Olt: Balș, Caracal, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Potcoava, Băbiciu, Bârza, Bobicești, Brâncoveni, Brebeni, Bucinișu, Cezieni, Corbu, Coteana, Crâmpoia, Dăneasa, Deveselu, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcașele, Găneasa, Ghimpețeni, Gostavățu, Icoana, Ipotesti, Izvoarele, Mărunței, Mihăești, Milcov, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-01-2018 Ora : 2 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Gorj: Rovinari, Țicleni, Turceni, Aninoasa, Bâlteni, Bărbătești, Bolboși, Borăscu, Brănești, Câlnic, Căpreni, Crușet, Dănciulești, Drăgotești, Fărcășești, Hurezani, Ionești, Negomir, Plopșoru, Săulești, Slivilești, Stejari, Stoina, Țânțăreni, Turburea, Urdari, Vladimir;Județul Olt: Scornicești, Slatina, Baldovinești, […]

23 ianuarie 2018, 13:32
 

N
Parţial însorit
2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 80%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:43
Apus: 17:12
Prognoza 24 ianuarie 2018
Zi
 

SV
Predominant însorit
-2°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-8°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

  • 59.420 vizite

Horoscop

O creație Gabfire themes