Colegiul Medicilor din România solicită Camerei Deputaţilor să adopte cât mai rapid legea vaccinării într-o formă clară, cu responsabilități asumate

Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaţilor  prin care solicită adoptarea cât mai curând a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentând masura profilactică cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major în sănătatea publică prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea.
Vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea  substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare.
În România înregistrăm o scadere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale, scădere care nu a putut fi atenuată chiar şi în condiţiile în care ne aflăm în plină epidemie de rujeolă, boala prevenibilă prin vaccinare. Peste  10.000 de persoane, în mare majoritate copii, s-au îmbolnăvit, iar 36 au decedat. Dintre cazurile înregistrate, 99% nu erau vaccinate sau erau vaccinate incomplet.
CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă şi a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave.
Din acest motiv, CMR a încurajat o reglementare legală solidă a activităţii de vaccinare, responsabilizarea clară a celor implicaţi, începând cu autorităţile, corpul profesional medical dar şi reprezentanţii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din România işi doreşte ca aceste responsabilităţi să aibă ca rezultat, în primul rând, protejarea vieţii copiilor dar şi a persoanelor adulte iar, în al doilea rând, reglementările să respecte principiile de bază ale exercitării profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituţionale dar şi a tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este semnatară.
Astfel, este absolut necesară respectarea demnităţii umane dar şi consacrarea la nivel de lege a interesului superior al copilului, interes care este în coformitate cu “ Convenţia cu privire la drepturile copilului”, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 29 noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea 18/1990 care specifică:
Art.2 Pct.2: Statele părti vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile părinţilor, ale reprezentanţilor săi legali sau ale membrilor familiei sale.
Art.3. Pct.1: În toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.
Protejarea relaţiei medic-pacient este unul dintre obiectivele CMR. Relaţia dintre medic şi pacientul minor prezintă o particularitate în sensul în care medicul trebuie să respecte dreptul la decizie al părintelui dar să respecte şi dreptul copilului la sănătate. Din acest motiv, respectarea interesului superior al copilului în actele normative aflate în procedură legislativă reprezintă un element fundamental pentru o viitoare relaţie sănătoasă medic-pacient.
CMR a urmărit cu atenţie etapele parcurse de “ Legea privind vaccinarea persoanelor din România” şi a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamantale precizate mai sus. Aflat în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, proiectul de lege se află în situaţia în care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborării acestuia şi pot influenţa negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezintă o lovitură dată sănătăţii publice şi responsabilităţii pe care trebuie să o avem cu toţii faţă de sănătatea copiilor noştri.
În elaborarea acestei scrisori CMR s-a consultat cu alte organizaţii profesionale din domeniul medical, respectiv, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Proimunizare, Societatea Română de Pediatrie, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase Pediatrice, care sprijină acest demers şi solicită Camerei Deputaţilor să adopte cât mai curând legea într-o formă apropiată de cea trimisă de Senatul României, care nu încalcă în niciun fel dreptul medicilor la opinie, oferă garanţii solide părinţilor, reprezentanţilor legali şi pacienţilor că vor primi informaţii validate ştiinţific, corecte şi complete şi este în acord cu legislaţia în vigoare.
Pe această cale, CMR şi organizaţiile profesionale fac apel pentru respectarea principiului interesului superior al copilului şi dreptului acestuia de a primi cele mai bune ingrijiri medicale, inclusiv prin vaccinare, ceea ce constituie o obligaţie pentru statul român, pentru profesioniştii din sănătate şi pentru părinţi.
Adresa trimisă către Camera Deputaţilor a fost semnată de: Dr. Gheorghe Borcean, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Toma, Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Proimunizare, Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Peşedintele Societăţii de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Conf. Univ. Dr. Oana Falup Pecurariu, Preşedintele Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.