Colegiul Medicilor din România solicită rezolvarea amiabilă a conflictului dintre medicii de familie și CNAS

Colegiul Medicilor din România își exprimă îngrijorarea față de situația conflictuală apărută între medicii de familie și casele de asigurări de sănătate, în urma căreia există riscul ca 25% din populația țării să rămână fără asistență medicală primară.
CMR face din nou precizarea că susține revendicările medicilor de familie și solicită autorităților rezolvarea  cât mai rapidă, pe cale amiabilă, a  situației conflictuale, pentru ca pacienții să nu aibă de suferit, iar asistența medicală primară să se desfășoare normal.
Colegiul Medicilor din România apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicilor în exercitarea profesiei.
Medicii de familie reprezintă  o treime din totalul medicilor din România, iar acțiunile lor pentru debirocratizare și pentru obținerea unei finanțări corespunzătoare sunt o cerință firească.

FACIAS: Dezastrul din sănătate trebuie să înceteze.Ministrul Sănătății trebuie demis

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)  a transmis  o scrisoare către Primul Ministru, Mihai Tudose prin care îi solicită demisia Ministrului Sănătății, Florian Bodog.

Zilele acestea, sistemul de sănătate se confruntă cu o nouă criză, cea a medicilor de familie.

În anul 2017 viețile a sute de bolnavi au fost puse în pericol după ce Ministrul Sănătății a riscat declanșarea unei  epidemii naționale de rujeolă, după ce mai mulți pacienți și-au pierdut viața din cauza lipsei medicamentelor esențiate pe care Ministerul avea obligația legală să le asigure.

Sistemul public de sănătate pare a fi bolnavul ce trebuie supus unui tratament urgent pentru a fi readus la viață.

În aceste condiții, ne întrebăm: cât de insensibil și lipsit de responsabiltate poate fi un demnitar care, și atunci când tot mai mulți oameni pierd bătălia pentru supraviețuire în spitale, el să-și ducă mai departe bătălia meschină pentru supraviețuire în funcție?

FACIAS consideră  că lipsa de reponsabilitate și actele de incompetență managerială nu pot fi tolerate și trebuie sancționate ca atare.

Biroul de presă FACIAS

 

CNAS: Perioada de semnare a actelor adiţionale s-a încheiat; peste 75% dintre medicii de familie au semnat

Perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat, însă cei care nu le-au semnat vor putea intra în relaţii contractuale cu CJAS în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie), ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior, transmite AGERPRES.

CNAS menţionează, într-un comunicat că, până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate, peste 75% dintre medicii de familie au semnat actele adiţionale.

Potrivit sursei citate, asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cei cu afecţiuni oncologice, diabet, hepatită cronică, astm bronşic, dar şi în cazul afecţiunilor copilului cu vârsta sub un an – se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere.

CNAS a publicat o listă cuprinzând 59 de afecţiuni care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, printre acestea numărându-se: infarct miocardic şi angină pectorală instabilă, malformaţiile congenitale şi boli genetice, boala cronică de rinichi – faza predializă, insuficienţă cardiacă clasa III – IV, Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă, colagenoze majore, aplazia medulară, anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare, trombocitemia hemoragică, histiocitozele, telangiectazia hemoragică ereditară, purpura trombopenică idiopatică, trombocitopatii, purpura trombotică trombocitopenică, Boala von Willebrand, coagulopatiile ereditare, Boala Wilson, malaria, tuberculoza, Boala Addison, diabetul insipid, boli psihice, ADHD, boli psihice la copii, bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian, afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare, risc obstetrical crescut la gravide, astm bronşic, glaucom, statuspost AVC, ulcer peptic gastroduodenal.

Pe listă se mai află boala celiacă la copil, boala cronică inflamatorie intestinală, Sindromul Shwachman, hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici, Boala Hirschprung, bolile nutriţionale la copii, bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative, scleroza multiplă, demenţe degenerative, vasculare, mixte, starea posttransplant, insuficienţa renală cronică – faza de dializă, bolile rare, afecţiuni oncologice şi oncohematologice, diabetul zaharat cu sau fără complicaţii, Boala Gaucher, Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism, Boala Cushing, paraliziile cerebrale infantile, epilepsia, Boala Parkinson, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever, afecţiuni ale copilului 0 – 1 an, anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 – 18 ani.

De asemenea, se pot duce direct la medicul specialist cei care prezintă vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 – 18 ani, afecţiuni ale aparatului lacrimal (1 – 3 ani), infarctul intestinal operat, arteriopatii periferice operate, insuficienţă respiratorie cronică severă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.