Colinde romantice

Când Venera şi Paul Stîngă m-au invitat să scriu câteva rânduri pentru această apariţie de sfârşit de an a casei lor de discuri, Eurostar, le-am replicat: ce mai pot scrie nou despre Marian Nistor şi Savoy, după atâtea zeci de pagini elogioase? Parte din amintirile şi aprecierile mele a apărut chiar în booklet, în precedentele albume editate de Eurostar, iar cum admiratorii necondiţionaţi ai muzicii lui Marian Nistor, gândesc, vor cumpăra şi discul de faţă, se cuvine să mă feresc a mă repeta.

Aşa încât nimic despre deceniile de colaborări cu Savoy, cu sute de concerte în toată ţara şi chiar în Bulgaria, despre serile de muzică şi poezie oferite de trubadurul Marian Nistor, despre amorurile lui (Dorina, nici nu-l cunoşteai pe atunci, poate nici nu erai născută!), care oricum rămân… secret profesional, despre geamantanele pline cu cărţi de poezie pe care le căra după el în turnee (noroc că Ansamblul UTC avea un autocar modern şi spaţios), despre irepetabilele, ca audienţă, întâlniri cu publicul, cu câte două sau chiar trei(!) reprezentaţii zilnic, când geamurile se spărgeau la sălile de sport… Bun, dar în acest caz despre ce să mai scriu? Tocmai când îmi frământam mai tare mintea privirea mi-a căzut pe repertoriu, iar acesta m-a salvat.

 

Pentru că discul de faţă este altceva faţă de ceea ce ne-a oferit, în postură de compozitor, în decursul îndelungatei sale cariere, Marian Nistor. Nu neapărat din punct de vedere muzical, fiindcă stilul său este inconfundabil şi personal, cât al tematicii abordate, având de-a face cu o colecţie de 18 cântece de iarnă. Sau, dacă vreţi, de Sărbători, de sezon, de Crăciun, dar ocolind de cele mai multe ori potecile bătătorite ale colindelor clasice, chiar dacă cuvântul îl regăsim în câteva din titluri.

 

Avem colinde de dragoste, de speranţă, nocturne, colinde de început de an, de Moş Ajun, colinde-rugăciune, între care sunt intercalate firesc, graţie atmosferei muzicale şi poetice similare, melodii care ar putea figura pe orice album de şlagăre ale muzicii uşoare, cum ar fi “Măicuţa mea de dor”, “Trubadurul”, “Cât de mult îmi place să trăiesc”, “Să fiu o floare” sau “Floare albă de iubire”. Întotdeauna m-am întrebat de ce Marian Nistor nu este invitat la festivalurile folk (el, care la concertele sale avea mereu în deschidere folkişti…), fiindcă este un baladist prin excelenţă, iar universul poetic la care se racordează n-are egal în domeniu.

Şi pe albumul de faţă avem, între alţii, versuri de Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Grigore Vieru, Panait Cerna, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, protagonistul recurgând la o singură poezie proprie, “Colindă, colindă” (ocazie de a vă reaminti că de curând şi-a lansat un volum de versuri).

Compozitorul crede în valoarea şi trăinicia prieteniei adevărate, aşa încât pe discurile Savoy regăsim aceiaşi sponsori, dar şi colaboratori de mare valoare.

Se detaşează Alin Constanţiu (saxofon, clarinet), reputat instrumentist de jazz invitat frecvent pe vremuri în concertele formaţiei Savoy, precum şi reputaţii maeştri de sunet cărora le datorăm calitatea înregistrărilor şi sound-ul inconfundabil purtând marca înregistrată “Marian Nistor-Savoy”: Jolt Kerestely, Andrei Kerestely (tată şi fiu, lucrând cot la cot la pupitrul de mixaj al studioului lor, Midi Sound) şi Mircea Drăgan (Drăgan Music). Aşadar, un careu de compozitori de clasă, al căror produs comun neputând fi decât unul de Top.

Iarna, când aştern aceste rânduri, se lasă aşteptată (mie, personal, nici nu prea mi-e dor de ea, ar trebui însă să mă străduiesc să-mi regăsesc sufletul de copil!), aşa încât nu ştiu când vom avea ocazia să vedem “Colindători, pe caii de zăpadă”…

Dar Marian Nistor şi Dorina Paraschiv Nistor aduc în casele noastre vraja inefabilă a Sărbătorilor, a Crăciunului, a bucuriei întâlnirii cu primii fulgi de nea. Să închidem ochii, imaginându-ne că îngerii sunt lângă noi (aşa cum de fapt şi sunt, dar nu-i vedem…) şi să ascultăm minunatele cântece de pe acest album, curăţindu-ne sufletele de toate relele şi urâtul vieţii de zi cu zi. Când ultimul acord se va fi încheiat, veţi fi cu siguranţă mai buni, mai senini, mai pozitivi şi… veţi merita să vă aducă Moş Crăciun tot ce vă doriţi!

 

 

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.