Combaterea „urii pe internet”, pe agenda Consiliului European

Consiliul Europei a îndemnat cele 47 de ţări membre să facă „mult mai mult” pentru combaterea urii pe internet, în condiţiile în care crimele motivate de ură în online înregistrează o creştere accentuată, informează AFP.

Ura în online este din ce în ce mai răspândită. Trolii distrug vieţi, seamănă mizerie şi alimentează acte de violenţă în lumea reală”, a declarat într-un comunicat Rik Daems, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), organismul de recomandări cu privire la drepturile omului din organizaţia paneuropeană.

Guvernele pot face mult mai mult (…). Ele au nevoie de legi clare şi complete care să interzică crimele motivate de ură (…) şi trebuie să se asigure că poliţia dispune de puteri şi resurse necesare pentru a ataca această problemă în mod eficient”, a adăugat el, cu o zi înainte de marcarea a 9 ani de la atentatele sângeroase comise de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik.

Pe 22 iulie 2011, Breivik, „un bărbat impregnat de ură online”, potrivit Daems, a urmărit şi ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist, la scurt timp după ce a ucis alţi 8 oameni cu o bombă care a explodat în faţa unei clădiri guvernamentale la Oslo.

Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă în Norvegia: 21 de ani închisoare, pedeapsă ce poate fi prelungită în mod nedefinit. Rik Daems a invitat „de urgenţă” statele să desemneze „oficial data de 22 iulie Ziua europeană pentru victimele crimelor urii”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.