Comisia de Industrii din Camera Deputaților lucrează la anularea obligației de-a face stocuri de gaze

Furnizorii de gaze naturale nu vor mai fi obligaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să constituie depozite pentru iarna viitoare, dacă Parlamentul va adopta un proiect de lege aflat acum la Comisia de industrie din Camera Deputaţilor.

„Siguranţa aprovizionării cu gaze naturale urmează să fie asigurată de o rezervă strategică, pe care ar trebui să o constituie Transgaz (TNG), care operează sistemul de transport naţional şi răspunde de securitatea acestuia. Transgaz va acţiona în cazul în care piaţa nu va face faţă deficitului de ofertă de pe piață”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, pentru cursdeguvernare.ro.

În rest, „furnizorii vor fi responsabili pentru satisfacerea cererii de consum şi vor putea constitui depozite pe baza unor contracte negociate cu Romgaz”, a adăugat Nicolae Havrileț.

Dimensiunea rezervei strategice pe care Transgaz, sau entitatea desemnată ar urma să o constituie, va fi stabilită de Ministerul Energiei.

Nu este însă sigur că Transgaz va fi operatorul rezervei strategice de gaze și nici mecanismul de constituire a acesteia. Nicolae Havrileț evocase, anterior, alternativa ca „stocul strategic” să fie constituit de Rezervele Statului, potrivit unei declarații citate de Agerpres.

Furnizorii sunt obligaţi în prezent să depoziteze anumite cantități de gaze în perioada aprilie-octombrie, la prețuri reglementate, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum pe timpul iernii.

Rezervele

Autorităţile ar fi trebuit să publice obligaţiile de stocare la gaz natural încă din februarie, potrivit lui Răzvan Nicolescu, executive lead adviser Deloitte și fost ministru al Energiei.

„Fără gaz în depozite, ne rămân trei opţiuni pentru iarna următoare:
a) ne bazam pe ruşi;
b) tremurăm;
c) ne rugăm la Dumnezeu să fie iarna uşoară”, spune fostul ministru al Energiei într-o postare pe Facebook.

În depozitele Romgaz există 1,1 miliarde mc de gaze, în prezent, faţă de un minim necesar de 1,7 miliarde.

„În ritmul actual de înmagazinare vom ajunge la 2,7 miliarde mc”, a estimat preşedintele ANRE.

„Dacă legea nu va fi adoptată în timp util, ANRE va propune o hotărâre de guvern care va stabili doar cantităţile necesare de înmagazinare, dar nu şi tarifele tarife de acces la depozite, ca urmare a liberalizării complete a pieţei”, a mai spus Nicolae Havrileţ, la solicitarea Cursdeguvernare.ro.

Legea ar trebui să fie adoptată în circa trei săptămâni, pentru a putea fi aplicată în vederea iernii viitoare, a mai spus oficialul.

Problema invocată: ”ca să nu mai încărcăm consumatorul”. Las c-o să-l încarce alții..

Impunerea pentru furnizori obligaţiei de constituire a depozitelor „nu mai este posibilă, în urma liberalizării complete a pieţei. Eventualele diferenţe dintre costul gazelor înmagazinate şi preţurile de piaţă nu mai pot fi impuse cuiva anume”, a adăugat preşedintele ANRE.

„Trebuie să ne gândim şi cine plăteşte siguranţa (aprovizionării, n.r.). Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta că dăm ajutor de stat unei firme care înmagazinează”, a mai spus Nicolae Havrileț, care a invocat diferențele dintre prețul gazelor pe piață și cel de acces la gazele înmagazinate.

„Acum prețul de referință este de 71 de lei / MWh, iar tariful reglementat de înmagazinare este de 20 de lei, deci 91 de lei, iar pe piața externă este de circa 84 de lei în echivalent”, a calculat președintele ANRE.

Pe de altă parte, pe piață există opinii care spun că ANRE ar trebui să stabilească tarife echilibrate în funcție de piață, pentru a nu se ajunge la probleme.

INTEGRAL pe cursdeguvernare.ro

CITIȚI PE cursdeguvernare.ro ȘI:

Camera Deputaților a crescut impozitul pe veniturile companiilor petroliere, pentru prețuri peste 85 lei/MWh la gaze. Reacția industriei

Septimiu Stoica: BRM poate rămâne fără licenţă, iar România cu o singură bursă de gaze naturale, deși Consiliul Concurenței și ANRE sunt împotrivă

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.