Comisia Europeană, pas înainte în direcția promovării cloud computingului

Comisia Europeană a instituit un grup de experți care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument opțional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori și de întreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenți atunci când e vorba să achiziționeze servicii de cloud computing. Crearea acestui grup de experți se înscrie în eforturile Comisiei de a spori încrederea în serviciile de cloud computing și de a valorifica la maximum potențialul acestora, în vederea stimulării productivității economice în Europa. Aceasta este una dintre acțiunile principale inițiate de Comisie în cadrul Strategiei sale în materie de cloud computing adoptate anul trecut (IP/12/1025, MEMO/12/713) și are rolul de a aborda aspecte legate de cloud computing care sunt în afara sferei de aplicare a legislației europene comune în materie de vânzare, care este în prezent în curs de negociere (MEMO/13/792).

„Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului European, liderii UE au subliniat necesitatea unor măsuri care să contribuie la crearea unei piețe unice pentru serviciile de cloud computing. Comisia a luat deja măsuri în acest sens. Dacă am exploata la maximum avantajele cloud computingului, ar putea fi generate 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa, iar până în 2020 produsul intern brut al UE ar crește cu aproximativ 1% pe an,” a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție. „Invităm experții să pună la dispoziția consumatorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii un set echilibrat de clauze contractuale, astfel încât aceștia să utilizeze serviciile de cloud computing cu mai multă încredere. Încrederea este un atu – cetățenii trebuie să poată avea încrederea că serviciile pe care le utilizează sunt echitabile și fiabile.”

Din Grupul de experți privind contractele de cloud computing fac parte reprezentanți ai furnizorilor de servicii de cloud computing, consumatori și IMM-uri, dar și cadre universitare și profesioniști din domeniul juridic (a se vedea anexa). Prima reuniune a grupului este programată să aibă loc în datele de 19-20 noiembrie 2013 și se preconizează că grupul va prezenta un raport privind activitatea sa în primăvara anului 2014. Contribuțiile primite vor sta la baza unui document de politică ce va lansa o amplă consultare publică cu privire la opțiunile de acțiune viitoare privind contractele de cloud computing pentru consumatori și IMM-uri.

La 27 septembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru „Valorificarea potențialului cloud computingului în Europa” (IP/12/1025, MEMO/12/713). Strategia este menită să sporească utilizarea cloud computingului în toate sectoarele economiei. Grupul de experți constituie un element-cheie în cadrul acestei strategii și al eforturilor Comisiei de a încuraja și mai mult dezvoltarea pieței unice digitale. Strategia se bazează pe alte inițiative legislative prezentate deja, cum ar fi reforma UE în materie de protecție a datelor (MEMO/13/923) și propunerea de legislație europeană opțională în materie de vânzare (MEMO/13/792).

Grupul de experți are sarcina de a ajuta Comisia să analizeze modalitățile de îmbunătățire a cadrului juridic pentru contractele de cloud computing pentru consumatori și IMM-uri (IP/13/590), astfel încât să se întărească încrederea consumatorilor și a IMM-urilor cu privire la utilizarea contractelor de cloud computing.

„Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, imagini și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță, pe care utilizatorii le accesează pe internet, utilizând orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și potențial mai sigură decât soluțiile informatice locale. Multe servicii care se bucură de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică bazată pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public.

Strategia Comisiei în materie de cloud computing cuprinde trei acțiuni-cheie, dintre care una vizează identificarea unor clauze și condiții contractuale sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing. Existența unor clauze contractuale standard poate contribui la facilitarea încheierii de acorduri contractuale între furnizorii de servicii de cloud computing și consumatori sau întreprinderile mici. Acestea pot, de asemenea, înlesni aplicarea normelor UE în materie de protecție a datelor, în măsura în care clauzele respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.

Propunerile Comisiei Europene de reformă a cadrului de protecție a datelor, care au întrunit săptămâna trecută o majoritate covârșitoare de voturi în Parlamentul European (MEMO/13/923), vor institui, de asemenea, un cadru care va contribui la încurajarea dezvoltării serviciilor de cloud computing. O adoptare rapidă a propunerilor de reformă în domeniul protecției datelor ar sprijini dezvoltarea pieței digitale unice și ar contribui la garantarea faptului că atât consumatorii, cât și IMM-urile vor beneficia pe deplin de pe urma creșterii economice în sectorul serviciilor digitale și al cloud computingului.

Prin propunerea sa pentru o legislație europeană comună în materie de vânzare, Comisia a început deja să lucreze la îmbunătățirea cadrului juridic pentru contractele de cloud computing (MEMO/13/792). Legislația europeană comună în materie de vânzare va institui o legislație opțională în materie de vânzare, aplicabilă în întreaga UE, care va include norme echitabile și echilibrate pe care consumatorii și IMM-urile le vor putea utiliza atunci când cumpără produse digitale precum muzică sau software descărcându-le din cloud. Pentru chestiunile care nu țin de legislația europeană comună în materie de vânzare, Grupul de experți va desfășura activități complementare specifice pentru a se asigura că și alte aspecte contractuale relevante pentru serviciile de cloud computing pot fi incluse în domeniul de aplicare al normelor respective, printr-un instrument opțional similar.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.