Comisia Europeană prezintă planul de înființare a Fondului Monetar European
Comisia Europeană va prezenta pe 6 decembrie planul privind înființarea Fondului Monetar European (FME), care va avea un buget inițial de 500 de miliarde euro, potrivit El Pais, publicație ce a avut acces la documentul de 47 de pagini.
Acest FMI al Europei va putea salva statele membre de intrarea în incapacitate de plată, în schimbul asumării de către acestea a unor reforme, așa cum a făcut Mecanismul European de Stabilitate (ESM) în cazul Greciei, Irlandei și Spaniei.
Noua instituție va gestiona, de asemenea, un buget anticriză pentru zona euro și va avea capacitatea de a se împrumuta de pe piețe.
“Au trecut aproape 16 ani de când primele facturi și monede euro au intrat în viața de zi cu zi a europenilor”, se spune în introducerea documentului pentru crearea FME.
Propunerea reprezintă o mică revoluție pentru zona euro, scrie El Pais, care notează că Bruxelles-ul este conștient de faptul că euro este o monedă tânără, cu probleme greu de soluționat din cauza decalajelor dintre Nord și Sud, dar și a diferențelor ireconciliabile dintre diferitele culturi privind politicile economice.
Noua instituție va avea un consiliu de guvernatori (format din miniștrii de finanțe ai UE) și un consiliu de administrație prezidat de Klaus Regling (Germania), actualul director general al ESM.
Cele mai importante decizii, cum ar fi atragerea de capital de pe piață sau programe de evitare a incapacității de plată pentru un stat membru, vor fi luate doar prin unanimitate de voturi.
Valoarea programelor de asistență va fi aprobată prin majoritate calificată (85% din voturi), în comparație cu 80% (acum, în cadrul ESM). Aceasta înseamnă că Germania, Franța și Italia vor avea drept de veto.
INTEGRAL pe cursdeguvernare.ro