Comisia Europeană prezintă previziunile economice de toamnă pentru 2013-2015

Economia europeană a reînceput să crească în al doilea trimestru al acestui an. În ultimele luni, au existat semne încurajatoare că redresarea economică va continua. Se estimează că în UE, în a doua jumătate a anului 2013, creșterea va fi de 0,5 % comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, se preconizează că PIB-ul va rămâne neschimbat în UE și va scădea cu 0,4 % în zona euro în 2013. În viitor însă, creșterea se va accelera treptat, ajungând până la 1,4 % în UE și la 1,1 % în zona euro, în 2014 (1,9 % și 1,7 % în 2015), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Cifrele agregate maschează însă diferențele substanțiale care există de la un stat membru la altul.
Cererea internă ar urma să devină treptat principalul motor al creșterii economice în Europa. Acest lucru se va întâmpla pe fondul unei perspective mai sumbre pentru economiile de piață emergente.
Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu afacerile economice și monetare și cu moneda euro, a declarat:
„Există tot mai multe semne că economia europeană a ajuns într-un punct de cotitură. Consolidarea bugetară și reformele structurale întreprinse în Europa au pus bazele redresării. Este însă prea devreme să proclamăm victoria: nivelul șomajului este încă inacceptabil de ridicat. De aceea trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a moderniza economia europeană, pentru a realiza o creștere economică durabilă și pentru a crea locuri de muncă.”

Șomajul
Deoarece evoluțiile de pe piața forței de muncă se manifestă, de regulă, după cel puțin o jumătate de an de la creșterea PIB-ului, este de așteptat ca redresarea activității economice să se traducă doar treptat prin crearea de locuri de muncă. În acest an, rata șomajului a rămas foarte ridicată în unele țări, iar nivelul de ocupare a forței de muncă a continuat să scadă. Cu toate acestea, în ultimele luni, condițiile de pe piața muncii au început să se stabilizeze.
Previziunile indică o reducere modestă a șomajului, la 10,7 % în UE și la 11,8 % în zona euro, până în 2015. Diferențele de la o țară la alta rămân foarte mari, cu rate ale șomajului cuprinse anul acesta între aproximativ 5 % și 27 %.

Inflația
Se preconizează un nivel relativ modest al inflației prețurilor de consum pe tot parcursul perioadei de prognozare. În zona euro inflația este estimată la 1,5 % atât în 2013, cât și în 2014. În UE, se așteaptă ca aceasta să fie de 1,7 % și, respectiv, 1,6 %.

Finanțele publice
Reducerea deficitelor publice generale va continua. În 2013, se estimează că deficitul bugetar va scădea la 3,5 % din PIB în UE și la 3,1 % în zona euro. În conformitate cu previziunile pentru deficit și creștere, ponderea datoriei în PIB va atinge nivelul maxim în 2014, când va fi de aproximativ 90 % în UE și aproape 96 % în zona euro.

Detalii AICI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.