Comisia Europeană reia plăţile pe patru axe ale Programului Operaţional Regional

Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat acest program la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011. În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate însă mai puţin de 3% din totalul fondurilor puse la dispoziţia României prin POR.

“Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează  eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României. În continuare eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice şi ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program.  În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare în luna martie 2013.

România are alocată o sumă de 3,72 miliarde de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe acest program au fost semnate până în prezent aproape 3.400 de contracte de finanţare, iar acestea prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.

La sfârşitul lunii martie 2013, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale.

România a avansat în pregătirile pentru perioada 2014-2020

Scrisoarea despre stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene la care face referire mass-media conţinea o serie de observatii cu privire la situatia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent.

România a ținut cont de recomandările reprezentanților CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România și Comisie, care a avut loc între 19-21 martie a.c., iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanții Comisiei. Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părți în cadrul acestei reuniuni.

Începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale.

Angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de  aprobarea în şedintele de Guvern din 20 și 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultări cu toți partenerii de dialog și numeroase întâlniri tehnice interinstituționale. Începând cu luna aprilie se desfăşoară focus-grupuri prin intermediul cărora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice în condițiile în care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice și a studiilor existente până la această dată. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de România.

Pregătirile pentru utilizarea fondurilor europene în perioada 2014-2020 reprezintă o prioritate strategică pentru România. În prezent are loc un dialog informal între reprezentanţii autorităţilor române şi cei au Comisiei Europene. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicat calendarul pregătirilor pentru viitoarea perioadă de programare.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.