Comisia pentru mediu din Camera Deputatilor majoreaza pedepsele pentru braconaj

In ședinta de ieri, 9 mai a.c., Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbatut 5 proiecte de legi si propuneri legislative privind modificarea si completarea OUG 23/2008 care reglementeaza pescuitul si acvacultura.

Aceste propuneri vizeaza, pe de-o parte transpunerea in legislatia interna a Regulamentului nr. 1380/2013 al Parlamentului si Consiliului European care stabileste noua politica comuna in domeniul pescuitului la nivel comunitar si pe de alta parte cresterea gradului de absorbtie a Fondului European pentru Pescuit si Afaceri Maritime, prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2010-2020, intarirea rolului administrativ al Agentiei pentru Pescuit si Acvacultura si clarificarea regimului juridic al terenurilor preluate de la Agentia Domeniilor Statutului, crearea cadrului juridic intern pentru finalizarea si concesionarea terenurilor pe care sunt amplasate amenajarile piscicole.

Unul din obiectivele politicii comune europene pentru conservarea stocurilor de peste din perioada 2015-2020 este de a adopta  o abordare prudenta care recunoaste impactul activitatiilor umane asupra tuturor componentelor ecosistemului si a mediului acvatic fragil si stabilirea unor limite sustenabile de captura care sa asigure continuitatea capturilor de peste pe termen lung.

Plecand de la un astfel de deziderat, Comisia pentru mediu a respins proiectul de lege care legaliza, in limita a maxim 10% din captura, pescuitul comercial pe raurile interioare, pe Dunare, in Lunca si Delta Dunarii  retinerea la bord, transbordarea, descarcarea si comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minima legala.

Comisia a modificat art. 62, lit a) din OUG 23/2008, in sensul de a permite  pescuitul comercial al pestelui sub dimensiunea minima legala, retinerea la bord, transbordarea, descarcarea si comercializarea resurselor acvatice vii daca reprezinta maxim 5% din captura, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagra.

Comisia a respins propunerea legislativa privind suspendarea activitatii de pescuit pe raurile interioare pentru o perioada limitata de timp in vederea regenerarii resurselor acvatice vii.

„Plecand de la o realitate incontestabila privind diminuarea fondului piscicol atat pe raurile interioare, cat si pe Dunare, Lunca si Delta Dunarii, precum si la Marea Neagra ca efect al braconajului, existenta multor specii de pesti fiind periclitata, in special sturionii de pe Dunare si Delta, Comisia a hotarat modificarea art. 65, lit.a) in sensul inaspririi regimului sanctionator pentru fapte ce constau in pescuitul electiric, detinerea aparatelor si dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substante toxice si narcotice de orice fel, precum si folosirea armelor de foc in scopul omorarii pestilor sau altor vietuitoare acvatice. Daca pe actuala reglementare aceste fapte reprezinta infractiuni si se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 3 ani, in noua redactare pedepsele au fost majorate de la 3 la 7 ani si interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsa intre 1 an si 3 ani.

Facem apel la toate institutiile si organele statului cu atributii de control sa ia masuri in ceea ce priveste sanctionarea mai ferma si combaterea acestui flagel  care constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa exploatării durabile a resurselor  acvatice vii şi  a biodiversităţii a declarat Remus Borza, presedintele Comisiei pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

In aceeasi sedinta, Comisia a adoptat si OUG 85/2016 privind modificarea si completarea OUG 23/2008 cu amendamente proprii si preluate de membrii comisiei de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Ministerul Afacerilor Interne si Patronatul Pestelui din Romania.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.