Comisiile juridice au aprobat iniţierea referendumului
Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Au fost doar 3 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a declanşat procedura de organizare a unui nou referendum, în care se vor pune aceleași două întrebări ca și la referendumul din 2009. Românii trebuie să spună dacă vor Parlament unicameral și 300 de parlamentari, a punctat acesta.
„Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capă. Am declanşat procedura unui nou referendum: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă vor 300 de parlamentari. Procedura este la început. Există posibilitatea ca CCR să respingă o lege de revizuire a Constituţiei care nu ţine cont de referendum. Voi emite decretul în aşa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari. Dacă legea referendumului va fi modificată cu 30% prezenţă, voi emite decretul privind referendumul astfel încât şi acest referendum să treacă cu 30%”, a declarat şeful statului.
Băsescu a precizat că procedura este la început și că va ține cont de evoluția din Parlament și de ce va ordona Curtea Constituțională.
”În noiembrie 2009 am declanșat un referendum în care am pus două întrebări. Dacă poporul român este de acord cu un Parlament unicameral și dacă este de acord cu un număr de maxim 300 de parlamentari. Ambele întrebări au primit un răspuns pozitiv, ”da”, în jurul a 80 de procente, în cadrul unui referendum valid la care au participat peste 51% dintre electori. În aceste condiții, am inițiat procesul de revizuire a Constituției, împreună cu Guvernul și, în 2010, am transmis Parlamentului proiectul care punea în aplicare rezultatul referendumului pe care l-am considerat obligatoriu în baza art. 2 din Constituția României, care se referă la suveranitatea poporului reflectată prin referendum, nu doar prin parlamentari”, a explicat Băsescu.
Preşedintele României poate convoca un nou referendum pe tema Unicameralului şi a reducerii numărului de parlamentari la 300 pe baza a două articole din Constituţie.
Parlamentul se va reuni marți, de la ora 11, în cadrul plenului reunit al celor două Camere pentru a da un aviz asupra referendumului pe care intenționează să-l convoace Traian Băsescu pentru a repeta întrebările din anul 2009. Odată ce avizul Parlamentului – care este consultativ – va fi dat, Băsescu va putea emite oricând decretul de convocare a referendumului, prin intermediul căruia se va stabili și data consultării populare.
Ce prevede Constituţia României
Art. 2.
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.