Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă au fost activate în judeţele sub cod galben de ninsoare

Prefecţii au decis joi convocarea în şedinţă extraordinară a Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru prevenirea producerii unor situaţii de risc pentru populaţie, având în vedere emiterea atenţionării meteorologice de cod galben de ninsoare la nivelul a opt judeţe din nordul ţării.

Aceste Comitete judeţene au rolul de a gestiona situaţiile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, stabilind măsuri şi acţiuni urgente în ajutorul populaţiei.

„Pe perioada de valabilitate a codului galben se va asigura permanenţa la nivelul instituţiilor prefectului, prefecţii urmând să se asigure că a fost instituit serviciul de permanenţă şi la toate primăriile din zonele de risc. La nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă va fi monitorizată evoluţia fenomenelor meteorologice, pentru a putea interveni în timp util în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă”, informează Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Începând de joi, ora 18,00, până vineri, ora 17,00, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Harghita, Maramureş şi Mureş, precum şi în anumite zone din judeţele Neamţ şi Satu Mare se vor înregistra ninsori însemnate cantitativ, iar vântul va sufla cu putere, pe crestele montane putând ajunge până la viteza de 70 km/h.

Pentru a putea veni în sprijinul comunităţilor locale, au fost mobilizaţi peste 800 de pompieri care pot fi suplimentaţi cu forţe şi mijloace din judeţele apropiate unde nu se înregistrează probleme din cauza vremii.

Sunt pregătite de intervenţie şapte şenilate, zece autofreze, şase autospeciale de transport victime multiple şi 53 de echipaje medicale SMURD, precizează sursa citată.

Alături de pompieri, sunt pregătiţi să acţioneze poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, pentru a reduce eventuale efecte produse de fenomenele meteorologice şi pentru a interveni, la nevoie, în sprijinul cetăţenilor.

„O mare atenţie va fi acordată asigurării desfăşurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, iar în caz de nevoie anumite sectoare de drum ar putea fi închise pentru a nu pune în pericol cetăţenii şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină. Forţele MAI vor rămâne mobilizate în zonele aflate sub cod galben până la revenirea la normalitate a situaţiei”, se arată în comunicat.

Evoluţia situaţiei din teren şi misiunile structurilor MAI sunt monitorizate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată, care funcţionează 24 de ore din 24.

MAI recomandă cetăţenilor să evite deplasările în zonele aflate sub atenţionare meteo de ninsoare, mai ales pe timpul nopţii, iar înainte de a pleca la drum să se intereseze cu privire la condiţiile meteo pentru a nu se pune în mod inutil într-o situaţie de pericol.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.