Comportamentului consumatorului online Black Friday 2017 – Studiu CEL.ro

În urma unui studiu realizat pe un eșantion de 1000 de persoane, retailerul CEL.ro a prezentat comportamentul consumatorului online înaintea celui mai mare eveniment de e-commerce al anului – Black Friday. Magazinul online se pregătește în această perioadă cu reduceri de până la 75% la o gamă largă de produse.

Retailerul declară că dintre cei care au răspuns, un procent de 54% au fost femei, în timp ce bărbații au avut o pondere de 46%. Interesul pentru această zi este mare în rândul românilor, astfel că 48% intenționează să își cumpere ceva, în timp ce 38% vor face cumpărături doar dacă vor găsi prețuri cu adevărat mai mici decât în timpul anului. Doar 14% susțin că nu sunt interesați de Black Friday pentru că magazinele românești nu au oferte pe placul lor.

La fel ca în anii trecuți, desktopul este favorit în ceea ce privește plasarea unei comenzi. Un procent de 56% au ales PC-ul, în timp ce dispozitivele mobile (tableta și smartphone) dețin o rată de 44%.

Cu toate că în ultimii ani metodele de plată s-au diverisificat, românii preferă tot plata cash la livrare. Doar 29% intenționează să plătească online, iar 12% să platească în rate. În ceea ce privește sistemul de rate, cei mai mulți, adică 46%, aleg un numar de 6 rate, însă sunt urmați de cei care preferă 12 rate, adică 32%. Numai 22% aleg 24 de rate sau mai mult. Majoritatea dintre cei care vor cumpăra de Black Friday se așteaptă la discounturi între 50 și 70%.

Cele mai căutate produse de Black Friday rămân telefoanele, laptopurile, televizoarele și electrocasnicele, 45% dintre respondenți spunând că intenționează să își achiziționeze cel puțin un produs din această categorie. Un procent de 29% preferă produse de îngrijire personală și de fashion, iar restul de 26% plănuiesc să își cumpere componente pentru PC, jocuri sau console, jucării și articole de bebeluși.

Studiul mai arată că în general românii sunt nerăbdători și nu așteaptă ziua evenimentului pentru a face cumpărături, ci preferă să verifice în noaptea dinainte de Black Friday reducerile pe care le pregătesc retailerii. Cei mai mulți află despre aceste oferte de pe Facebook și de pe site-urile magazinelor online, iar restul află din newsletter sau reclamele TV.

În ceea ce privește segmentul de vârstă s-au identificat 4 categorii mari: cei care se mențin în top, aproximativ 29% au vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, fiind urmați cu un procent de 20% de cei care se înscriu în segmentul 31-35 de ani. În ultimul timp s-a remarcat și generația milenialilor, ajungând la un procent de 19%, care au un interes sporit față de Black Friday. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 36 și 40 de ani, doar 12%, nu mai au aceeași preocupare față de acest eveniment, iar cei trecuți de 40 de ani reprezintă doar 11%. Restul de 9% se încadrează în segmentul de vârstă de peste 50 de ani.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.