Comunicat de Presă

Pe 27 septembrie 2024, am avut onoarea de a participa la o vizită oficială în Chișinău, Republica Moldova, unde am avut o întâlnire fructuoasă cu domnul Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Pentru mine, în calitatea mea de președinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, această întâlnire a reprezentat o ocazie importantă de a întări colaborarea dintre România și Moldova în domeniile siguranței și respectării drepturilor omului.

Discuțiile noastre s-au concentrat pe o serie de teme de interes comun, inclusiv securitatea la frontieră și combaterea criminalității transfrontaliere.

În contextul geopolitic actual și necesitatea de a proteja cetățenii României și Republicii Moldova, am subliniat importanța cooperării între ministerele de interne ale ambelor țări precum și între organizațiile care susțin drepturile omului și siguranța publică, pentru asigurarea unui control eficient al granițelor și pentru prevenirea migrației ilegale și a altor amenințări.

Totodată, vizita a inclus discuții despre îmbunătățirea colaborării în domeniul educației și al instruirii profesionale pentru personalul din structurile MAI, atât din România, cât și din Moldova. IPA România și OADO și-au exprimat susținerea pentru aceste inițiative, pledând pentru programe de formare care să promoveze respectarea drepturilor omului și combaterea discriminării în rândul forțelor de ordine precum și schimbul de bune practici între instituțiile de securitate din România și Moldova. Colaborarea în acest domeniu este esențială pentru a asigura un nivel ridicat de profesionalism și respectarea drepturilor omului în intervențiile și operațiunile forțelor de ordine.

Un alt subiect esențial discutat a fost colaborarea în cadrul misiunilor internaționale de menținere a păcii, un domeniu în care ambele țări au acumulat experiențe importante și unde schimbul de expertiză și resurse poate contribui la îmbunătățirea eficienței operațiunilor în beneficiul securității regionale și internaționale.

S-a evidențiat importanța de a asigura un cadru legal și instituțional solid, care să protejeze cetățenii și să le garanteze un climat de siguranță și respect.

În cadrul vizitei de la Chișinău, am avut de asemenea plăcerea de a participa la o întâlnire oficială cu vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, unde am discutat despre posibilitatea deschiderii unei filiale a OADO-ECOSOC-ONU la Chișinău.

Această filială ar contribui semnificativ la promovarea și protejarea drepturilor omului în Moldova și ar facilita colaborarea cu autoritățile locale și internaționale.

Totodată, am explorat posibilitatea ca OADO să participe la monitorizarea alegerilor parlamentare din 20 octombrie din Republica Moldova, prin trimiterea unei echipe formate din 25 de observatori internaționali, care să asigure corectitudinea și transparența procesului electoral.

Acest demers va demonstra angajamentul nostru de a sprijini consolidarea democrației și protejarea drepturilor fundamentale.

Întâlnirile au subliniat necesitatea relațiilor strânse dintre România și Republica Moldova în promovarea unui cadru sigur și stabil pentru cetățenii ambelor state.

M-am angajat, în numele OADO, să continuăm sprijinirea acestor eforturi prin inițiative comune și prin intensificarea cooperării în domenii precum drepturile omului și securitatea, și am reafirmat angajamentul nostru comun de a proteja aceste drepturi fundamentale și de a contribui la stabilitatea și siguranța în regiune.

Președinte fondator OADO – ECOSOC – ONU

Florentin Scalețchi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.