COMUNICAT Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului

Organizatia pentru Apărarea Drepturilor Omului – „OADO” este organizaţie neguvernamentală de interes naţional şi utilitate publică, specializată în problematica complexă a ceea ce înseamnă cunoaşterea, promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului de la 10 decembrie 1948. O.A.D.O a fost înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, în aprilie 1990, şi are ca scop promovarea principiilor Cartei ONU şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în procesul de restaurare democratică şi de reforme economice şi sociale post-totalitare din România.

Organizaţia, în conformitate cu Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ, funcţionează în regim de putere publică, se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, păstrând o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ONU implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ  al ONU–ECOSOC, cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru Participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, beneficiară a nenumăratelor Protocoale de parteneriat cu instituţiile statului român -ministere şi agenţi i- şi cu o multitudine de organizaţii aparţinând societăţii civile, dar şi cu instituţii intenaţionale de răsunet mondial,  precum Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. Consecventă principiilor  pentru care ne-am creat şi funcţionăm de 30 de ani încoace, în România, mai precis din mai 1990, şi anume de cunoaştere, promovare şi respectare a drepturilor fundamentale ale  omului.

Ca urmare a  condiţiilor creeate de  această pandemie planetară de coronavirus, cu mare îngrijorare, OADO supune atenţia opiniei publice din România, necesitatea urgentă de a lua o măsură echitabilă de protecţie a celor care sunt încarceraţi chiar dacă suntem în situaţia excepţională prin care România a cerut să fie suspendate o mare parte din drepturile fundamentale ale omului la CEDO.

Ne gândim, în acest moment, la persoanele, bărbaţi şi femei, în limita de risc maxim, precum cei peste  vârsta de 65 de ani, cei care au boli în fază terminală sau a mamelor a căror  copiii sunt  rămaşi acasă fără protecţia lor, precum şi a minorilor, care sunt destul de  vulnerabili în faţa  unui asemenea virus devastator.

Sigur, suntem conştienţi că, nu pot beneficia de o eventuală clemenţă a statului român toţi cei care au infracţiuni grave, precum cele contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni precum traficul de persoane sau de minori şi desigur traficul şi consumul ilicit de droguri etc.

Stă în puterea dumneavoastră, domnule Preşedinte, stimaţi guvernanţi şi parlamentari,  să luaţi o decizie urgentă, echilibrată şi bine gândită în aceste momente grele pentru ţară, până nu este prea târziu. Poate fi un act de graţiere sau unul de suspendare a pedepselor pe timpul carantinei de pandemie. Alegeţi, varianta cea mai bună şi desigur agreată de Societatea Civilă şi politicieni.

Suntem alături de dumneavoastră cu expertiza de care dispunem, după 30 de ani de experienţă în domeniu.

 

CONSILIUL DIRECTOR al

Organizatiei pentru Apărarea Drepturilor Omului

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.