Comunitățile din Deltă vor să înființeze centre gastronomice acreditate

Centre gastronomice acreditate, puncte de desfacere a produselor locale și un festival de pescuit biban dedicat exclusiv femeilor sunt câteva dintre ideile localnicilor din Chilia Veche și Mila 23 care s-au întâlnit zilele trecute cu reprezentanții Asociației ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’.

Întâlnirile din cele două localități la care au participat membri ai celor două comunități izolate din Deltă și Ivan Patzaichin și Teodor Frolu au fost inițiate de Grupul de Acțiune Locală (GAL) ‘Oamenii Deltei’.

‘Proiectele din strategia GAL stimulează investițiile de mici dimensiuni care valorifică resursele locale. Printre acestea se află modernizarea unei gospodării care aparține unei familii de pescari pentru a putea primi turiști. Sunt lucruri care trebuie făcute respectând criteriile din manualul cu specific local al Ordinului Arhitecților din Dobrogea, asociație dispusă să dea asistență localnicilor’, a declarat pentru AGERPRES Teodor Frolu.

Printre proiectele care ar putea fi făcute la Chilia Veche cu sprijinul financiar al GAL ‘Oamenii Deltei’, el a enumerat amenajarea unor trasee pentru biciclete, refacerea singurei mori din Deltă, amenajarea unui centru gastronomic, realizarea unui centru de sacrificare a animalelor, dar și sprijinirea clubului sportiv ‘Athletic Delta’ ai cărui copii ocupă locuri fruntașe în clasamentele naționale.

‘La juniori, sunt pe locul 8 în țară și cred că sunt unici’, a declarat Ivan Patzaichin, care s-a fotografiat cu membrii clubului sportiv din Chilia.

Și localnicii din satul Mila 23 doresc un centru gastronomic și un magazin cu produse locale și suveniruri pentru turiști, acest centru urmând să fie amenajat în Căminul cultural.

‘De obicei, turiștii mănâncă zacuscă de pește, să spunem, și atunci când pleacă întreabă dacă găsesc să cumpere pentru acasă. Acolo va fi un centru acreditat care le va putea oferi turiștilor inclusiv suveniruri, nu doar produse gastronomice’, a menționat Patzaichin.

Un atelier de croitorie pentru ansamblul folcloric din localitate și primul festival de pescuit biban dedicat exclusiv femeilor sunt alte idei de proiecte care s-ar putea realiza prin GAL ‘Oamenii Deltei’.

‘Le-am spus deja unor prieteni din Constanța despre ideea de proiect a femeilor din satul Mila 23 și am primit deja cereri de înscriere în festival’, a afirmat Patzaichin.

Încă de anul trecut, reprezentanții Asociației „Ivan Patzaichin-Mila 23” au făcut demersuri pe lângă autoritățile naționale pentru a veni în sprijinul comunităților izolate din Deltă, însă până în prezent legislația sanitar-veterinară nu a fost modificată.

GAL ‘Oamenii Deltei’ nu a deschis deocamdată nicio sesiune de depunere a proiectelor, potrivit surselor citate, noi întâlniri între inițiatorii acestui GAL, Asociația ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, și membrii comunităților locale din Maliuc și CA Rosetti urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

În luna decembrie a anului 2015, GAL ‘Oamenii Deltei’ a primit o finanțare de 10.500 de euro pentru întocmirea strategiei de dezvoltare a patru comune, CA Rosetti, Maliuc, Crișan și Chilia Veche. Evaluarea strategiilor, derulată la nivelul Ministerului Agriculturii, a fost urmată de semnarea contractului de finanțare, dar și de întocmirea ghidurilor de finanțare, valoarea totală a proiectelor care vor putea primi finanțare prin acest GAL fiind de circa 2,2 milioane de euro.

GAL-urile sunt entități juridice formate din actori publici și privați care elaborează strategii de dezvoltare durabilă a unor zone, aceste strategii fiind puse în practică prin proiecte finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Fondurile de care dispun aceste GAL-uri pot fi accesate atât de autorități, cât și de persoane fizice autorizate care au proiecte ce se înscriu în strategia aprobată la nivel național, în conformitate cu normele europene.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.