Concertele MUSEICORUM 2019

Muzeul Municipiului București oferă în luna septembrie o serie de 15 concerte în trei dintre muzeele din componența sa – Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) și Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8). Toate aceste evenimente vor reuni artiști consacrați și îndrăgiți de public, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului MUSEICORUM. Director – Arlinda Morava, soprană.

Concertele MUSEICORUM (31 august – 22 septembrie) sunt asociate Festivalului Internațional George Enescu.

Muzeul Municipiului București oferă îndrăgostiților de calitatea muzicii posibilitatea de a se conecta cu acest imens reper cultural în spații dedicate istoriei, culturii, arhitecturii, artei, cu un preț al biletelor accesibil tuturor, chiar și pensionarilor ori elevilor și studenților. Spectatorii devin parte a unei explorări armonioase, a unei fantastice experiențe culturale, familiarizându-se, în același timp, cu trei dintre muzeele MMB și expozițiile permanente sau tematice găzduite de acestea.

Programul Festivalului MUSEICORUM include piese ale compozitorilor români, albanezi precum și din consacratul repertoriu internațional, cu un accent deosebit asupra personalității și creației marelui compozitor român George Enescu.

 

 

ARTIȘTII MUSEICORUM 2019

 KLEJDA TARE – Pian. A absolvit studiile universitare și postuniversitare cu distincție la Universitatea de Arte din Tirana unde este, în prezent, profesor de pian. A participat, de asemenea, la mai multe clase de master cu diferiți pianiști din Europa și din SUA. Ca solistă, a cântat în numeroase recitaluri în Albania și în numeroase țări europene: România -Teatrul Național  și Palatul Suțu, din București, Polonia – Zielona Gora (cu Bucharest Ladies Ochestra), Italia – la Festivalul Estate Umbria din Assisi, Kosovo – Djakova și Pristina, Macedonia – Bitola. A înregistrat mai multe concerte cu Radio și Televiziunea Albaneză.

LORENC RADOVANI Vioară. Este profesor la Departamentul de Interpretare al Universității de Arte din Tirana, este un renumit artist albanez apreciat pentru nivelul artistic. A absolvit vioara la Universitatea de Arte din Tirana în 1984, este cunoscut pentru activitățile sale solo. A interpretat și înregistrat cu diferite orchestre simfonice albaneze și străine, colaborând simultan cu mai mulți dirijori și artiști. În plus, a susținut numeroase recitaluri și este membru, dirijor și solist al diferitelor ansambluri de muzică de cameră, în diferite țări. Este câștigător a numeroase premii naționale acordate de instituții de cultură albaneze și internaționale.

ARLINDA MORAVA – Soprană. S-a născut în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și din străinatate. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice românești și albaneze.

ANDREEA ȘTEFĂNESCU Vioară. Este absolventă a Academiei de muzică din București, Facultatea de Interpretare muzicală, licențiată în vioară la clasa maestrului Modest Iftinchi studiind, de asemenea, și cu maestrul Ștefan Gheorghiu. A cântat în numeroase concerte și recitaluri, a colaborat cu orchestre prestigioase, cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica Constanța. Este concert maestru al Royal Orchestra, Simfonia București, este fondatoarea singurei orchestre din Europa formată exclusiv din muziciene și anume Bucharest Ladies Orchestra.

GHEORGHE CONSTANTINESCUClarinet. A absolvit Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galati, promotia 1996, Facultatea de Interpretare muzicală, studii de Licență, din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași. Tema de cercetare a lucrării de masterat a fost „Clarinetul în vâltoarea muzicii secolului XX”. A înființat, în anul 2015, cvartetul de clarinete „ClarinArmonia”, alături de trei studenți ai Conservatorio Statale di Musica „E.R. Duni” din Mattera, Italia. A fost membru al ansamblului Pro Musica Academica. Ca membru în orchestră, a participat la diverse turnee artistice în Europa (Franța, Spania, Portugalia, Germania, Olanda, Italia, Austria, Elveția, Serbia, Ungaria, Grecia, Ucraina, Moldova,etc).

ADRIANA ALEXANDRU – Mezzosoprană. S-a născut în orașul Craiova, a studiat pianul la Liceul Dinu Lipatti și Academia de Muzică București unde a studiat canto avându-le profesoare pe doamnele Maria Slatinaru și Arta Florescu. A fost, pe rând, solistă a Teatrului Liric Craiova, a Operei Naționale din București. A interpretat pe mari scene ale lumii din Austria, Japonia, China, Olanda, Italia, Thailanda, fiind extrem de apreciată de public.

RADU VÂLCU – cvartetul creat de acest tânăr chitarist are ca forţă generatoare atmosfera din concerte. Alături de el, vor concerta Mihai Balabaş (vioară), Andrei Petrache (pian) şi Răzvan Florescu (percuţie). Publicul simte energia celor patru muzicieni din R.V. Quartet într-un spectacol sonor plin de culoare. Împreună, vor să se dezvolte ca un cvartet versatil, al cărui limbaj muzical să cuprindă influenţe de world music, jazz, folclor, muzică contemporană, reinterpretate în manieră proprie. Pe lângă repertoriul deja existent, cei patru crează împreună piese pe care le includ în concertele lor.

BOGDAN POSTOLACHEdirijor și solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio, iar din 2002, este invitat permanent al Orchestrei Thunerseespiele – Elveția, ca prim violoncel. Muzicianul a mai colaborat cu ansamblurile Berner – Symphonie Orchester și Orchester Gesselschaft Biel din Elveția și fost angajat timp de 6 ani al marilor ansambluri mondiale Berner Symphonie Orchester, Orchester Gesselschaft Biel și Orchestre de Chambre Laussanne, MDR – Leipzig. El a mai fost prim violoncelist al Cyprus Symphonie Orchestra și al Orchestrei de camera Virtuozii, din București. Activitatea dirijorală și-a început-o imediat după absolvirea masterului cu maestrul Horia Andreescu. La ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu de la București, Bogdan Postolache s-a aflat la pupitrul Symphactory Orchestra.

OLGA PODOBINSCHI – Pian. Desfăşoară o intensă activitate concertistică, atât solistică cât şi camerală. A studiat pianul și muzica de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2005 a urmat un stagiu de perfecţionare cu pianistul Christian Beldi în Hamburg.  În anul 2012 și-a finalizat studiile doctorale în cadrul U.N.M.B. Pe parcursul carierei sale artistice, pianista a cântat în concerte cu orchestră, a susținut recitaluri solo sau cu diverse formaţii camerale în România, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.

MIHAELA PLETEA – Soprană. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București, a susținut numeroase concerte în România, Austria, Germania și Olanda. A participat activ și la cursurile de măiestrie ale unor mari artiști lirici: Claudia Eder (Germania), Mariana Nicolesco, Boris Bakow (Salzburg). În anul 1999 înregistrează un CD de Colinde de Crăciun, ca membră în Corul Acapella. A participat la diferite festivaluri, dintre care: Festivalul Internațional de la Sibiu, Festivalul Gut Imlling – Germania, Catsheuvel Festival Olanda și zilele orașului Baia Mare. A susținut o serie de concerte la Muzeul Municipiului București în cadrul edițiilor Festivalului Museicorum.

MARIA CHIFU – Fagot. A studiat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică București, la Univesität für Musik und Darstellende Kunst în Graz, Austria și la Academia de Muzică Leoš Janáček în Brno, Cehia. A susținut concerte și recitaluri atât în România cât și în Austria, Germania, Cehia, Irlanda, Bulgaria, Corea, Olanda. A fost membră în orchestre simfonice precum orchestra Sergiu Celibidache, dar este și o prezenţă activă în viaţa muzicală contemporană. În anul 2011 a absolvit doctoratul cu calificativul maxim – Summa cum laude. Din anul 2012 este cadru didactic asociat în cadrul Universităţii Naționale de Muzică Bucureşti. În anul 2016 a publicat o carte cu titlul: „Repere ale evoluţiei fagotului în muzica instrumentală şi camerală românească contemporană (ultima jumătate a sec. XX – început de sec. XXI”), la Editura Muzicală.

IOANA DELIORAN – Pian. În anul 2005 a debutat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra “Philarmonia” din București. A susținut numeroase recitaluri solo, atât în țară, cât și în stăinătate (Germania, Franța, Japonia, Grecia), dar și în formații camerale. A reprezentat Universitatea Națională de Muzică din București la „Kyoto International Music Students Festival 2006” (Japonia). Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat pianul cu profesorii Dana Borșan și Șerban-Dimitrie Soreanu. A beneficiat de o bursă “Erasmus” în Germania, la Hochschule für Music Stuttgart, la clasa de pian a profesoarei Shoshana Rudiakov. Și-a desăvârșit studiile la Hochschule für Musik Freiburg (Germania),  la clasa de pian a profesorului Vitali Berzon.

MIHAELA ANICA – Flaut. Muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, desfăşoară – atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Între anii 2008-2010 face parte din prestigiosul ansamblu „Orchestre de Flutes Français” din Paris, iar în perioada 2010-2011 colaborează cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. In prezent este membră a grupului „Maxim Quartet” o formaţie inedită al cărei succes a condus la participarea acesteia la numeroase festivaluri internaţionale.

HORIA MAXIM – Pian. Considerat unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, (născut în anul 1971, la Galaţi), este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Abordează un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist-colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România, cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet – grup constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susţinute pe scene din România, Germania, Franţa, Italia, Austria, Israel, Japonia. A înregistrat variate lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007).

MIHAELA STANCIU – Soprană. A absolvit Conservatorul din Bucureşti şi este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 1994. A interpretat mai multe roluri de primă importanţă în străinătate, printre care Pamina şi Prima Doamnă din „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”) de Wolfgang Amadeus Mozart, în Marea Britanie, la Bristol, Canterbury, Edinburgh; Nannetta din „Falstaff” de Giuseppe Verdi, în Italia (la Verona), în Ungaria (Budapesta), în Germania (Ludwigshafen); Frasquita din „Carmen” de Georges Bizet, în Japonia; Leila din „Les Pêcheurs de perles” („Pescuitorii de perle”) de Georges Bizet, în Germania; Lucia din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti în Franța, la Paris, Poitiers, Blois, Cherbourg şi Loche.

DIANA JIPA – Violoncel. A debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, devenind, apoi, o prezenţă constantă pe scenele filarmonicilor din România. A concertat în peste 20 de țări și în cadrul unor prestigioase festivaluri: ”Paganiniana” – Genova, Festivalul Muzicii Româneşti – Iaşi, Festivalul Internațional “George Enescu” – ediția a XVIII, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. S-a perfecționat cu profesorii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn. În prezent, Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.

ȘTEFAN DONIGA – Pian. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București în anul 2002 și a colaborat cu instituţii de cultură de primă mărime din Romania. A susținut concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. A imprimat în premieră românească integrala Mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin şi un disc dedicat compozitorului Remus Georgescu şi a realizat pentru casa olandeză de discuri BRILLIANT CLASSICS prima înregistrare mondială a Concertelor pentru pian nr. 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, disc desemnat „Recording of the Month” de website-ul MusicWeb International în luna mai 2018. Este, de asemenea, autorul unui compact-disc dedicat creației lui Astor Piazzolla, realizat în colaborare cu cvartetul slovaco-finlandez „Tangazzi”.

MARIUS UNGUREANU – Vioară. Este un muzician pasionat deopotrivă de lumea muzicii clasice, cât şi a muzicii contemporane (cu zeci de prime audiţii la activ), a improvizaţiei, cu o experienţă orchestrală de înaltă clasă (orchestrele din Zürich şi Aalborg).

COSTIN SOARE – Chitară. Unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti concertişti de la noi, cu peste 250 de concerte în ţară şi străinătate, a suscitat prin proiectele sale interesul compozitorilor români care au scris în ultimii ani peste 15 lucrări noi pentru chitară, cântate în primă audiţie în cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară”.

ASOCIAȚIA KAMERART a pornit ca o inițiativă a tinerilor studenți și elevi ai universităților și liceelor de muzică din țară. Fie că vorbim de formații orchestrale de mici dimensiuni sau de ansambluri de muzică de cameră, membrii asociației au reușit să susțină deja un număr impresionant de concerte, fiind invitați să urce pe cele mai importante scene din țară, dar și din străinătate. În anul 2018 au avut primul turneu internațional în Grecia, unde au avut un real succes. În România s-au făcut deja remarcați în cadrul Festivalului Național de Teatru, unde au fost dirijați de maestrul Horia Andreescu, dar și în alte ocazii importante, susținând nenumărate concerte, inclusiv pe scena mare a Ateneului Român.

DUO-UL A2ND (a duo non divisi) este compus din flautista Ana Chifu (flautistă a Orchestrei Naționale Radio din Atena) şi flautistul Zacharias Tarpagkos (flautist al Operei Naționale din Atena). După ani de colaborare, concerte, muzică experimentală, cei doi au hotârat să-şi unească forțele în direcția pasiunii lor comune şi anume a muzicii contemporane, a creativitații, prin intermediul operelor unor compozitori actuali, în primul rând din țările pe care le iubesc: România şi Grecia. Dispunând de o gamă largă de flaute şi instrumente de percuție, aceştia cântă mai ales piese ce au fost compuse special pentru acest duo, flautiştii luând parte de multe ori la procesul de creație, prin colaborare cu compozitorii. Cu acest duo, au susținut concerte în România, Grecia şi India.

SPACE INTERFERENCE. Grupul de muzică și dans contemporan  și-a pornit activitatea din anul 2000, propunându-și să promoveze spectacole sincretice și multimedia, bazate pe muzică originală care să  aducă în prin plan  personalități artistice din România și străinătate. Inter-Art a desfășurat o activitate susținută fiind invitat să participe la festivaluri internaționale, realizând turnee în  țară și în lume (Elveția, Grecia, Franța, Germania, Olanda, Italia, SUA, Canada, Japonia, Pakistan, Israel). Actualul proiect, intitulat Space Interference este un spectacol cross-media (muzică live, video, live electronics), bazat pe muzica și conceptul artistic al Mihaelei Vosganian (voce/percuție-midi live eletronics) care are alături, ca protagoniști, pe Maria Chifu (fagot/voce), Ana Chifu (flaut), Olga Podobinschi (keyboard) și Armine Vosganian și Ciprian Făcăeru (visuals).

SEDUCANT – Un grup sincretic, care a participat la numeroase festivaluri și spectacole, atât în țară cât și în străinătate, adoptând un program artistic variat ce cuprinde: muzică, dans și proiecție, având la bază tradiția și avangarda. Spectacolele acestui grup s-au mulat după cerința publicului, festivalurilor și spațiului în care s-a desfășurat actul creativ de-a lungul timpului, de la formații camerale, până la spectacole complexe. Grupul Seducant, propune un spectacol cu lucrări consacrate, până la lucrări în primă audiţie, scrise special pentru acest festival. Interpreţi: Maria Chifu – fagot, Olga Podobinschi – pian, Mihaela Pletea – soprană, Fernando Mihalache – acordeon.

TRIO MOZAIC a fost înființat în anul 1994. În cei peste 20 de ani de activitate, a înregistrat numeroase prezențe scenice în țară și străinătate. Format din muzicienii Oana Spânu-Vișenescu – vioară/violă, Emil Vișenescu – clarinet și Diana Spânu-Dănilă – pian, trio-ul a beneficiat de îndrumarea a doi renumiți maeștri: Prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și violoncelistul cvartetului american Fine Arts, Wolfgang Laufer. Formația a abordat un repertoriu complex, acoperind perioade de creație de la clasic la contemporan, numeroase lucrări fiindu-i dedicate, în urma strânsei colaborări artistice cu compozitori de prestigiu cum ar fi Felicia Donceanu, Vasile Timiș și Doina Rotaru.

GAMELAN JEPUN BALI este o orchestră care interpretează muzică tradițională din Indonezia, alcătuită în mare parte din instrumente de percuție. Un tip de gamelan se numește Semar Pegulingan, folosit în Bali din vremuri străvechi. Fondatorii formației Jepun Bali, Dewi Pradnyani și Lucian Zbârcea au experiență artistică atât în România cât și internațională, în Indonezia, Ungaria, și Slovacia, predând în aceste țări muzica și dansurile indoneziene și susținând numeroase spectacole, fiind încununați de succes.

Biletul de intrare este 20 lei și poate fi procurat în ziua spectacolului de la muzeul-gazdă al concertului.

Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.