Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, 31 august-27 septembrie 2024
Concursul Internațional George Enescu, care promovează compozițiile marelui muzician român George Enescu în rândul noilor generații de artiști din toată lumea, a fost organizat prima dată în anul 1958, fiind apreciat ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii.
Concursul este o completare a Festivalului Internațional George Enescu, ambele onorând creația și personalitatea compozitorului, violonistului, pedagogului, pianistului și dirijorului român George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoşani – m. 4 mai 1955, Paris), numit de presa vieneză „un Mozart român“.
Următoarea ediție a Festivalului Internațional George Enescu, a XXVII-a, va avea loc în anul 2025, Concursul și Festivalul Enescu având loc în ani succesivi.
Concursul Internațional George Enescu se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, fiind un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de către ARTEXIM.
Ajuns la a XIX-a ediție, în acest an înregistrează un număr record de candidați înscriși: 667 muzicieni cu vârste cuprinse între 13 și 35 de ani, din peste 57 de țări, distribuiți astfel – 51 de candidați la secția compoziție, 213 la violoncel, 195 la vioară, 147 la pian și 61 de înscriși la prima ediție a masterclass-ului de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii susținut de directorul artistic al Concursului, maestrul Cristian Măcelaru.
Față de ediția anterioară, din anul 2022 (an pandemic), se înregistrează o creștere de peste 6 ori a numărului de candidați. Desfășurarea acestui concurs are loc în perioada 31 august-27 septembrie 2024.
Programul complet de desfășurare se găsește pe site-ul https://concurs.festivalenescu.ro/
La conferința de presă desfășurată vineri, 30 august 2024, la Salon Le Diplomate, Hotelul InterContinental Athénée Palace, București, Strada Episcopiei Nr 1-3, au fost anunțate cele mai noi informații legate de ediția din acest an. Printre participanți s-au numărat: maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu; Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu; reprezentanți ai co-producătorilor de tradiție al evenimentului – Carla Tompea, director interimar Direcția TV a Societății Române de Televiziune și Cristina Comandașu, manager al Radio România Muzical, reprezentant al Societății Române de Radiodifuziune; trei laureați a Concursului Internațional George Enescu, ediția 2022, soliști din deschiderea Concursului Enescu 2024 – violonista Maria Marica, pianista Alexandra Segal, violoncelistul Benjamin Kruithof; dirijoarea Concertului de Deschidere al Concursului, Delyana Lazarova, ș.a.
Cristina Uruc a oferit multe detalii din partea organizatorică a evenimentului.
„Premiile în bani din acestă ediție, a XIX-a, sunt în valoare de aproximativ 150.000 Euro și sunt oferite de organizatori prin finanțarea Ministerului Culturii. […]
Ediția aceasta aduce un parteneriat inedit între ARTEXIM și Muzeul Național George Enescu, pentru care doresc să-i mulțumesc doamnei manager Cristina Andrei și echipei Muzeului, prin care violoniștii câștigători ai Concursului Internațional George Enescu vor avea posibilitatea să cânte pe vioara lui George Enescu în deschiderea Concursului și în recitalurile și concertele din cadrul Concursului și Festivalului Enescu și, sperăm, și în cadrul altor manifestări artistice de înalt nivel.“
Precizăm că vioara (Guarneri del Gesu, 1731) este, pentru prima dată în istoria Concursului, pusă la dispoziția laureaților, într-un concert public.
Cristian Măcelaru, amintindu-ne că drumul în muzică e un drum continuu, ne-a împărtășit printre altele că ideea Concursului nu se axează numai pe dorința de a câștiga un premiu, ci e important ca toți cei care participă la concurs să aibă înțelegerea și mulțumirea că au câștigat deja prin faptul că au participat la concurs. Acesta s-a axat în prelegerea sa pe valoarea tinerilor, pe generozitate și grijă față de viitor.
Maestrul Cristian Măcelaru, născut la Timișoara, este unul dintre cei mai buni dirijori din lume. Ne amintim cu mândrie că a dirijat Orchestra Naţională a Franţei la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Din 2021, Cristian Măcelaru este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței.
Carla Tompea: „Vom încerca să fim în acest an și pe micile ecrane, mai ales pe TVR Cultural, dar vom încerca să atragem un public față de care avem deasemenea o datorie. Așadar, vă invităm să ne urmăriți atât pe micile ecrane, sub sigla TVR Cultural, cât și în mediile online ale televiziunii publice. Și vă invit să încercăm și în acest an, așa cum spunem noi la TVR Cultural, „Să ştim. Să fim.” și anume: să fim generoși precum Enescu.“
Cristina Comandașu: „Vom transmite în direct majoritatea evenimentelor […]. V-aș invita să ascultați postul de radio sau să mergeți în sală pentru că, citeam recent, muzica clasică și doar ea, face ca momentul când ne aflăm într-o sală de concert sau ascultăm mai mulți concomitent același lucru, ne face să ajungem să respirăm și să ne bată inimile în același ritm. Asta înseamnă comuniune și asta înseamnă de fapt o societate mai frumoasă pe care noi, ca și ARTEXIM, încercăm să o aducem printre români în fiecare zi“.
Radio România Muzical este parte a Uniunii Europene de Radio (EBU).
Concursul revine la forma de organizare de dinainte de pandemie, toate cele patru etape vor avea loc la București. Etapa I-a, a II-a, semifinala și finala cu orchestra se vor desfășura cu prezență pe toată durata evenimentelor.
Primele două etape ale fiecărei secțiuni instrumentale se vor desfășura la Universitea Națională de Muzică din București, unde publicul are acces gratuit.
Semifinalele și finalele se vor desfășura în minunata sală a Ateneului Român, monument căruia i s-a conferit Marca patrimoniului european chiar anul acesta, pentru rolul semnificativ jucat de către acesta în istoria și cultura Europei.
Tanța Tănăsescu
Pingback: Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, 31 august-27 septembrie 2024 – Ultima Oră - newsflash