Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Conferinţă internaţională pe tema apărării antirachetă

Publicat: marți, 30 aprilie 2013

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, astăzi, 30 aprilie 2013, la a 9-a Conferinţă internaţională privind apărarea antirachetă, organizată în acest an la Bucureşti de Asociaţia Aeronautică şi Aerospaţială Franceză (3AF), sub titlul Challenges in Europe.

În alocuţiunea sa din deschidere, pe tema apărării antirachetă în Europa, implicaţiilor ei pentru securitatea europeană şi contribuţiei României, Bogdan Aurescu s-a referit la perspectiva ţării noastre asupra contextului de securitate internaţional în care este edificată arhitectura antirachetă a SUA, respectiv NATO. Secretarul de stat a prezentat o serie de elemente de actualitate vizând cooperarea României cu Statele Unite în domeniul apărării antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic româno-american şi subsumate susţinerii sistemului antirachetă al NATO. Astfel, a evocat progresele recente în pregătirea amplasării pe teritoriul României a elementelor sistemului defensiv antibalistic american, care constituie contribuţia ţării noastre la sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, respectiv la consolidarea securităţii europene.

Bogdan Aurescu a subliniat încrederea în capacitatea industriei europene de apărare, sub aspectul nivelului tehnologic şi al capacităţilor de producţie, de a contribui la efortul de construcţie a unei arhitecturi defensive antirachetă eficiente, prin orientarea corespunzătoare a investiţiilor în domeniul apărării şi utilizarea mecanismelor de cooperare interaliate, inclusiv în plan transatlantic. De asemenea, demnitarul român a evidenţiat caracterul strict defensiv al sistemului aliat antirachetă, inclusiv a componentelor care vor fi amplasate în Baza Deveselu.

„Relevanţa sistemului antirachetă al NATO va creşte după ce implicarea NATO în Afganistan se va reduce progresiv, acest proiect fiind de natură să reprezinte una dintre cele mai importante întreprinderi aliate din următoarea decadă, care va potenţa coeziunea aliaţilor şi va întări conexiunea transatlantică. România, ca aliat NATO, care anul viitor va împlini 10 ani de la aderarea la Alianţă, împărtăşeşte atât beneficiile, cât şi riscurile şi eforturile asociate calităţii de membru. În acest context, participarea României prin Baza Deveselu la sistemul antirachetă va constitui, după operaţionalizarea în 2015, capabilitatea iniţială a sistemului NATO, după ce la Summit-ul de la Chicago din mai 2012 Alianţa a declarat capabilitatea sa interimară. Este un proiect prin care România contribuie nu doar la consolidarea securităţii sale şi a SUA, ci şi a securităţii colective a Alianţei, printr-un sistem care va furniza atât SUA, cât şi aliaţilor europeni, o capabilitate de descurajare şi combatere a ameninţărilor cu rachete balistice care ar viza teritoriul aliat.”, a subliniat în acest context demnitarul roman.

În perioada 30 aprilie-3 mai 2013, Asociaţia Aeronautică şi Aerospaţială Franceză, organizaţie care reuneşte reprezentanţi ai industriei aeronautice şi aerospaţiale, organizează la Bucureşti ce-a de-a 9-a Conferinţă internaţională privind apărarea antirachetă. Ediţia anterioară a conferinţei s-a desfăşurat la Paris, în perioada 3-6 iulie 2012, iar în 2011 – la San Sebastian, în Spania. Conferinţa reuneşte, în special, reprezentanţi ai industriei de profil din domeniul apărării, precum şi decidenţi politici, experţi guvernamentali şi specialişti din mediul academic. Conform tradiţiei evenimentului, prima zi a conferinţei este dedicată discuţiilor cu caracter politico-militar, în zilele următoare programul fiind destinat subiectelor tehnice.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5778

Publicat de la data apr. 30 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 august 2019, 22:40
 

NNE
Senin
25°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:30
Apus: 20:05
Prognoza 26 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.692 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team