Conferința Internațională „ZILELE SEXTIL PUȘCARIU”. Ediția a VI-a

Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu Societatea Română de Dialectologie și cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, organizează în perioada 14–15 septembrie 2023 cea de-a șasea ediție a Conferinței Internaționale „Zilele Sextil Pușcariu”.

Deschiderea conferinței va avea loc în data de 14 septembrie, de la ora 10, în Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (str. Clinicilor, nr. 2).

Vor adresa cuvinte de deschidere Nicolae Saramandu și Ioan Bolovan, membrii corespondenți ai Academiei Române, și Adrian Tudurachi, directorul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”.

Tot în cadrul sesiunii de deschidere, va avea loc conferința plenară Funcții și efecte pragmatice înregistrate în Dicționarul limbii române, susținută de prof. Rodica Zafiu.

Manifestarea se desfășoară sub egida personalității lui Sextil Pușcariu, figură emblematică a culturii și a științei românești, primul rector al Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj-Napoca.

Conferința constituie un prilej de a recupera opera lui Sextil Pușcariu, dar și de a pune în valoare direcțiile de cercetare inaugurate de acesta, devenite repere în lingvistica, filologia și istoria literară de astăzi.

Și-au anunțat participarea invitați din Italia, Germania, Austria, Elveția, Japonia, Franța, Spania și Republica Moldova, precum și lingviști și istorici literari din principalele centre academice și universitare din țară (București, Iași, Constanța, Alba Iulia și Cluj-Napoca).

Programul manifestării cuprinde 80 de comunicări și este structurat pe următoarele secțiuni: studii lingvistice, istorie literară, filologie.

În același cadru se va desfășura colocviul Eugeniu Coșeriu și lingvistica actuală, care conține numeroase comunicări ale unor specialiști din străinătate, și va fi aniversată revista „Dacoromania litteraria”, publicație online de istorie literară, ajunsă la volumul al zecelea.

Conferința se va încheia cu ceremonia de decernare a Premiilor de debut „Sextil Pușcariu”, pentru volume din domeniul lingvisticii și al istoriei literare, precum și pentru studii literare și lingvistice apărute în Republica Moldova.

Lucrările conferinței se vor desfășura la sediul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” (str. E. Racoviță, nr. 21) și în Sala de conferințe a Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca (str. Republicii, nr. 9).

Programul detaliat al manifestării științifice este disponibil la adresa web: https://drive.google.com/file/d/1pAKir63BFDghgblphmHJw8X-mXokYGUN/view?usp=sharing

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.