Conflictul Israel-Gaza: Ciclu inflamabil de suferință și distrugere

O lume întreagă a văzut rezultatul atacului mortal produs asupra Spitalului Al Ahli Arab din Fâșia Gaza. O acțiune abominabilă care a dus la pierderea vieții a sute de persoane; pacienți, personal medical și familiile acestora care căutau adăpost în jurul spitalului.

Spitalele ar trebui să fie considerate zone neutre și inviolabile, unde pacienții pot primi îngrijire medicală și personalul medical poate lucra în siguranță.

Protejarea acestora în timpul conflictelor este esențială și se bazează pe respectarea dreptului internațional umanitar, care interzice atacarea lor și le consideră excluse de pe lista posibilelor ținte militare.

Această protecție implică obligația tuturor părților angajate în conflict de a respecta și de a asigura securitatea acestor instituții medicale, pentru a garanta furnizarea de asistență vitală comunităților afectate.

Majoritatea populației din Gaza depinde acum de ajutorul umanitar, iar spitalele se confruntă cu o suprasolicitare severă. Astfel, mulți copii și civili bolnavi și răniți, riscă să moară din cauza lipsei de îngrijire medicală.

Este evident că situația din Fâșia Gaza reprezintă, de ambele părți, o încălcare gravă a drepturilor omului și a Convențiilor de la Geneva.

Blocada totală impusă de guvernul israelian asupra acestei regiuni pune în pericol grav copiii palestinieni și alți civili, iar aceasta constituie, conform organizației, o crimă de război.

Utilizarea sancțiunilor colective împotriva populației din Gaza, încălcând articolul 33 din cea de-a patra convenție, articolul 4 din protocolul II, articolele 55, 56 și 59 din cea de-a patra convenție și articolul 14 din protocolul II, care protejează „obiectele indispensabile pentru supraviețuirea populației civile„.

Un aspect crucial este respectarea drepturilor omului și a dreptului la apă, care include asigurarea accesului la apă și servicii sanitare esențiale în timpul conflictelor armate. Blocada totală care limitează accesul la apă, hrană și medicamente reprezintă o încălcare gravă a acestor drepturi fundamentale.

Hamas, pe de altă parte comite atrocități de nedescris în cadrul războiului israeliano-palestinian, luptătorii săi ucid, torturează și violează, încălcând articolul 3 comun al convențiilor de la Geneva și articolele 27 și 32 din cea de-a patra convenție.

De asemenea, aceștia s-au angajat în jafuri și terorism (33, a patra convenție) și în luarea de ostatici (34, a patra convenție și articolul 8 din Statutul de la Roma) precum și recrutarea și folosirea copiilor în conflict, ca monedă de schimb, sau ca scuturi umane, încălcând astfel drepturile acestor minori.

În contextul unui conflict îndelungat și complex precum cel din Orientul Mijlociu, unde ambele părți sunt responsabile de acțiuni care încalcă drepturile omului și legile umanitare internaționale, este imperativ să se acționeze pentru soluționarea conflictului și restabilirea păcii în regiune.

Comunitatea internațională și liderii mondiali trebuie să facă presiuni pentru ridicarea completă a blocadei ilegale și pentru a asigura accesul prompt la apă, hrană, combustibil și electricitate pentru întreaga populație civilă din Gaza.

Este nevoie de acțiune imediată pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a restabili drepturile fundamentale ale acestora.

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com/AMRULQAYS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.