Congresul american dezamorsează situaţia tensionată din SUA

Congresmanii americani au ajuns miercuri, 16 octombrie, la un acord pentru iesirea din criza datoriei externe a tarii, cu cateva ore inainte de momentul fatidic al atingerii plafonului de indatorare de 1.670 de miliarde de dolari. Este anuntul facut de liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.

Republicanii si democratii au ajuns la un acord si asupra blocajului bugetar, asa-numitul ”shutdown” al activitatii guvernului federal. Cele doua camere, Senatul (cu majoriotate democrata) si Camera Reprezentantilor (cu majoritate republicana) urmeaza sa valideze printr-un vot asteptat in aceasta noapte acest compromis, care va fi ulterior promulgat de presedintele Obama.

Nu mai erau decat cateva ore inaintea unei deflagratii financiare mondiale, odata cu intrarea tehnica a SUA in incapacitate de plata. A fost o situatie periculoasa si inedita pentru SUA, comenteaza Le Monde, caci daca plafonul de4 indatorare nu era majorat de catre Congres, Rezerva Federala nu s-ar mai fi putut imprumuta de pe pietele financiare, iara tara s-ar fi indreptat, din punct de vedere tehnic, catre faliment.
Totusi, Federal Reserve mai dispunea de 30 de miliarde de dolari, cu care ar fi putut evita acest deznodamant, pana pe data de 30 octombrie.

Acordul dintre republicani si conservatori presupune, totodata, si finantarea bugetului federal al SUA, care va pune capat reducerii activitatii federale, adica incetarea somajuilui tehnic pentru circa un milion de angajati ai statului, inceput pe data de 1 octombrie.

Mai multe detalii pe cotidianul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.