Consiliul Concurenţei: Licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, una transparentă

Semnarea contractului de privatizare de la CFR Marfă depinde doar de guvern, nu de Consiliul Concurenţei, care şi-a făcut treaba, a declarat, marţi seara, la digi 24, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Invitat la Digi 24, acesta a spus că a trimis de săptămâni de zile, la Guvern, avizul pentru hotărârea de guvern care face posibilă semnarea contractului cu GFR, câştigătorul licitaţiei.

Pe 20 iunie, se anunța câștigătorul licitației pentru CFR Marfă. Urmează semnarea contractului, într-o săptămână, și plata banilor, în cel mult două luni. Unde este locul Consiliului Concurenței în acest lanț a explicat președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu.

„Consiliul poate să apară de două ori. Cel mai important este momentul în care constatăm dacă această operațiune economică încalcă grav principiile concurenței. Dacă, până la urmă, pierdem mai mult din cauza lipsei de concurență decât câștigăm ca eficiență economică prin această privatizare. Ca să putem face această analiză, trebuie ca cineva să ne ceară să o facem. Câștigătorul trebuie să vină la noi, să completeze niște date și să ne spună că ei cred că există o logică economică să avizăm această operațiune. De obicei, face treaba asta după ce semnează contractul”, a spus Bogdan Chirițoiu.

„De semnat, pot să semneze înainte sau după acordul nostru, de plătit pot să plătească banii înainte sau după acordul nostru. Ceea ce nu au voie să facă este să ia pur și simplu în posesie proprietatea, să conducă CFR Marfă fără acordul nostru”, a mai precizat acesta.

„Guvernul ne-a mai cerut să avizăm, să fim una dintre instituțiile care avizează hotărârea de guvern care permite semnarea contractului. Nu ştiu data, dar e de câteva săptămâni (avizul pentru HG). Am dat un aviz în care am spus favorabil. (…) Noi trebuie să ne asigurăm că nu a fost viciată licitația, că nu a fost un ajutor de stat. După toate datele pe care le avem, a fost o licitație transparentă”, a încheiat președintele Consiliului Concurenței.

Predoiu îi cere lui Ponta să semneze privatizarea CFR Marfă dacă o consideră „oportună şi corectă”

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu îi cere premierului Victor Ponta să semneze contractul de privatizare CFR Marfă dacă este de părere că această privatizare este oportună şi corectă, iar în caz contrar să-şi mai asume încă un eşec.

„Dacă premierul Ponta consideră privatizarea CFR Marfă oportună şi corectă atunci să semneze contractul, dacă nu, să spună de ce l-a ţinut în Guvern pe domnul ministrul Fenechiu şi să-şi mai asume încă un eşec”, a scris, marţi, pe Facebook, Cătălin Predoiu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că premierul Victor Ponta trebuie să îşi asume, în calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politică pentru privatizarea CFR Marfă, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.