Consiliul General a aprobat rectificarea bugetara propusa de primarul Gabriela Firea: se taie bani de la investitii

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi rectificarea bugetara propusa de primarul Gabriela Firea. Astfel, se taie circa 175 milioane lei de la proiectele de infrastructura printre care Pasaj Piata Sudului – 60 milioane lei; Pasaj Ciurel – 35 milioane lei; Largirea strazi Prelungirea Ghencea – 5 milioane lei, modernizare Sos. Pantelimon – 30 milioane lei. Taieri sunt si de la alte proiecte de investitii precum noua sala polivalnta, investitii in reteaua de apa canal, parcari publice. Banii taiati merg in buna parte pentru capitalizarea si imprumutarea celor 20 de firme proaspat infiintate de municipalitate, dar si pentru biserici si CREART, una dintre institutiile care organizeaza spectacole in Bucuresti.  

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca de fapt acesti bani nu se taie ci se redirectioneaza fiindca nu pot fi cheltuiti in acest an. In plus, firmele catre care au redirectionati banii vor face investitii.

Ce se propune la rectificarea bugetara:
– se taie circa 50 milioane lei de la capitolul protectie civila si protectie contra incendiilor respectiv din banii alocati pentru infiintarea unei noi subunitati de pompieri, achizitionarea de autospeciale si camioane pentru interventie, masini topit zapada, autospeciale salvari;
– se taie  3 milioane lei consolidarea Policlinicii Titan, mai raman 382.000 lei;
– se taie 6,2 milioane lei de la consolidarea Palatului Voievodal Curtea Veche; Mai raman 500.000 lei;
– se taie 6  milioane de lei de la constructia noii Sali Polivalente. Mai raman 500.000 lei;
– se taie 5,5 milioane lei de la reabilitarea Teatrului Ion Creanga. Mai raman 4 milioane lei;
– se taie 50 milioane lei de la proiectul care presupune realizarea retelelor de apa, canal si iluminat poblic in cartierul Henry Coanda, si 10 milioane lei de la alte proiecte de alimentare cu apa si canal;
– se taie 30 milioane lei de la finalizarea statiei de epurare de la Glina. Mai raman 36 milioane lei

Mari proiecte de infrastructura
Bugetul alocat la capitolul „Strazi” scade cu 174,79 milioane de lei, ramanand 226 de milioane de lei. Se taie bani de la:
– parcajul subteran de la Piata Constitutiei – bugetul scade de la  3 milioane la 100.000 de lei.

– Pasajul subteran – URANUS- Piata Rahova: de la 1,6 milioane de lei alocati raman 100.000 de lei.
– Traseul prioritar pietonal si de biciclisti –  de la 3,5 milioane de lei raman 100.000 de lei.
– Pasajul Piata Sudului – de la 102 milioane de lei, raman 42 de milioane de lei.
– Penetratia Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucuresti-Pitesti – bugetul scade de la 90 de milioane de lei la 55 de milioane de lei.
– Reabilitarea Sos. Pantelimon – bugetul scade de la 68 milioane lei la 29 milioane lei;
– Penetratia Prelungirea Ghencea-Domnesti: reducere de la 5 milioane de lei la 100.000 de lei.
– Reabilitare Sos. Iancului – scade de la 12 milioane lei la 6.7 milioane lei.

La proiectul de largire a strazii Fabrica de Glucoza bugetul creste de la 15 la 20 de milioane de lei.

La capitolul „Asistenta Sociala se dau 25 milioane lei si se ajunge astfel de la 123 milioane lei la 148 milioane lei;

Statui:
– se dau 8,7 milioane lei pentru Statuia Regelui Ferdinand si se ajunge la 15,7 milioane lei;
– Se taie 6,5 milioane lei de la Monumentul Marea Unire. Ramane zero.
– se dau 10 milioane lei pentru biserici, astfel ca bugetul alocat in acest an creste la 65 milioane lei;

Pentru CREART se suplimenteaza bugetul cu circa 10 milioane lei.

Se dau 397 milioane lei pentru alte servicii publice generale, respectiv firmele proaspat infiintate de municipalitate.

Primarul General, Gabriela Firea: „Astazi, capitalizam companiile municipale ale Holdingului Bucuresti – Capitala Europeana. Din totalul de 90 de milioane de euro, cea mai importanta suma destinata companiilor, adica aproximativ 65 de milioane de euro, merge catre Compania Energetica, pentru construirea unui nou CET, in zona de nord-est, pentru echilibrarea sistemului de energie termica. Stim cu totii ca este o urgenta, pentru ca vorbim de aproape 2 milioane de locuitori care au nevoie de apa calda si caldura la timp, in conditii decente.

De asemenea, subliniez ca toate aceste companii vor presta servicii publice in beneficiul bucurestenilor, precum si activitati de interes public general, in domeniile: energie termica, administrare strazi, constructie infrastructura (strazi, pasaje, parcari, managementul traficului, intretinerea arborilor, paza si securitate, protectie civila si voluntariat, turism si publicitate). Prin infiintarea companiilor municipale, vechiul model administrativ, prin regii si administratii, dispare. Dispar firmele capusa, abonate de ani de zile la bugetul Capitalei, cu rezultate pe care le vedem cu totii in Bucuresti.

Raspund sintetic inca o data tuturor acuzatiilor nefondate din ultimele zile: resping categoric afirmatiile potrivit carora se taie bani de la investitii! Aceste investititii in curs, sau noi, vor fi realizate de noile companii municipale, direct sau in parteneriat public-privat, cu societati cu capital privat, romanesti sau straine.

In ceea ce priveste salariile acordate angajatilor din companiile municipale, acestea vor fi comparabile cu cele din mediul privat, dar si din primarie si subordonate, dupa cresterile salariale din acest an. Desi legislatia permitea salarii in raport cu salariul mediu, pe ramura, comunicat de INS, am decis plafonarea acestora la un maxim decent. Totutsi, trebuie sa tinem cont de faptul ca nu poti sa ai specialisti de top la o astfel de companie daca ii oferi salariul minim pe economie sau mediu.

Totodata, s-a vorbit in aceste zile de mii de angajati la aceste companii municipale – 5.000-8.000. FALS! Realitatea este urmatoarea: cele mai multe companii provin din actualele Regii si administratii, deci vor fi preluati toti angajatii acestor subordonate: Administratia Strazilor, Administratia Lacuri-Parcuri, Administratia Fondului Imobiliar etc. Astfel, se vor face angajari doar pentru companiile cu activitati noi: Trustul de Constructii Metropolitane, (care se va ocupa de constructia de locuinte pentru tineri, locuinte sociale, camine de studenti, de batrani, extinderi de scoli, etc.), Societatea de Paza si Securitate sau Societatea Turistica.

Este important de subliniat: Compania de Dezvoltare Durabila va realiza studiile de fezabilitate si proiectele viitoarelor obiective de investitii. Dupa cum bine stim cu totii, cele mai multe probleme si intarzieri in realizarea proiectelor au provenit din faptul ca aceste studii de fezabilitate au fost intocmite gresit, fie intentionat, fie din lipsa de profesionalism. Va dau un exemplu concret: pentru obtinerea a 176 de milioane de euro, fonduri europene, destinati modernizarii retelei de termoficare, aveam nevoie sa transmitem la Bruxelles un studiu de fezabilitate. Am discutat cu toate companiile de pe piata, am facut o analiza, am cerut cateva informatii, mi s-a spus ca intocmirea acestui studiu de fezabilitate poate sa dureze si doi-trei ani de zile, costurile fiind imense. Astfel, acest studiu de fezabilitate a carui realizare  ar fi durat foarte mult, cu ajutorul companiilor private, am reusit noi, in interiorul primariei, cu surse proprii, invitand experti cooptati, sa-l realizam in cateva luni de zile.

Mai mult decat atat, activitatea acestor companii municipale va fi transparenta, acestea vor fi supuse anual controlului Curtii de Conturi, vor respecta legislatia privind achizitiile si isi vor raporta activitatea economica in fata Consiliului General. Va reamintesc faptul ca Primaria Generala este singura administratie din tara care de 11 ani nu a facut nici o delegare de gestiune a unui serviciu public. Contractele incheiate inainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fara licitatii, fara o procedura transparenta, fara respectarea legislatiei privind utilitatile si serviciile publice”.

Articol integral pe HOTNEWS

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.