Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Consiliul Național al Elevilor semnalează probleme ‘majore’, în prag de nou an școlar

Publicat: luni, 31 iulie 2017

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra unor inconveniente „majore” în preajma începutului anului școlar 2017 – 2018, susținând că acestea trădează disfuncțiile comunicării cu reprezentanții Ministerului Educației, lipsa de transparență și de asumare a dialogului social.

 

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, Consiliul Național al Elevilor arată că, în contextul elaborării manualelor pentru clasa a V-a, ministrul Educației propune apariția manualului pentru educație fizică, fapt ce nu poate soluționa nicicum adevărata problemă a sportului în școlile din România.

„Bazele sportive, sălile de sport și lipsa dotărilor sunt carențe majore ale sistemului de învățământ preuniversitar, ce își fac resimțite efectele negative asupra elevilor români — cei mai mulți nu consideră sportul o componentă a unui stil de viață sănătos, orele de sport au devenit facultative, implicit ineficiente, elevii nu sunt atrași să abordeze noi metode de practică sportivă, din cauza lipsei infrastructurii și a dotărilor necesare. Mai mult, majoritatea sălilor de sport nu pot fi folosite în perioada vacanțelor școlare, așa că nici măcar doritorii nu pot beneficia de oportunitate”, susține Consiliul Național al Elevilor.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației propune drept soluție elaborarea unui manual pentru educație fizică, nicidecum plasarea accentului pe aspectul practic, pe modernizarea acestor spații, pe diversificarea ofertei școlare din punctul de vedere al practicii sportive.

„Corelând situația și cu menținerea unor manuale desuete, neconcordate acumulării de competențe-cheie și adevăratelor nevoi și priorități ale elevilor din societatea modernă, este cât se poate de clar că tentativele ministerului rămân forme fără fond, menite a înșela opinia publică”, mai spun elevii.

Consiliul Național al Elevilor acuză și lipsa de transparență din comunicarea cu reprezentanții Ministerului Educației, precum și nerespectarea unor principii democratice elementare: asumarea unui dialog social onest și pliat pe dezideratele participanților direct implicați în sfera educațională.

În luna aprilie, în cadrul unei întruniri a Comisiei pentru manuale școlare, elevii au marșat pe necesitatea unei pregătiri temeinice a cadrelor didactice, astfel încât manualul să devină un instrument, nu în scop în sine. Cu privire la introducerea de noi manuale școlare, reprezentanții elevilor nu au mai fost consultați, așa cum ar fi firesc, având în vedere calitate de beneficiari primari ai educației, indică sursa citată.

„Așadar, considerăm că reprezentanții ministerului se concentrează în mod prioritar pe aspecte ce țin strict de formă, fără a putea interveni asupra hibelor ce marchează educația. Astfel, ne reconfirmăm poziția și atragem atenția asupra formării continue a profesorilor, asupra diversificării metodelor de predare și evaluare, asupra consolidării unor programe care să pună accent pe acumularea de competențe-cheie, cu adevărat utile în formarea profesională a elevului. Considerăm inadmisibile lipsa de transparență din spatele asumării unor astfel de decizii, întrunirea doar formală a comisiilor de lucru al căror scop, cel puțin aparent, este consultarea cu partenerii direct implicați în actul educațional, precum și comunicarea deficitară cu reprezentanții ministerului, care par a evita negocierile și discuțiile cu reprezentanții elevilor”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să clarifice inconvenientele și să respecte principiile democratice pe care, la nivel declarativ, „le promovează cu vehemență, fără însă a le pune în practică”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83805

Publicat de la data iul. 31 2017. Categorii EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2019, 12:51
 

ENE
Noros
15°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:09
Apus: 16:51
Prognoza 14 noiembrie 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit cu precipitaţii
17°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Precipitaţii
10°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Alba: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi la peste 2000 m vânt puternic cu viteze ce […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 11:10 si 16:00 In zona : Județul Argeş: zona joasă;Județul Dâmboviţa: Târgoviște, Găești, Corbii Mari, Dragomirești, Dragodana, Voinești, Petrești, Mătăsaru, Tătărani, Gura Șuții, Ludești, Uliești, Mogoșani, Vișina, Mănești, Șelaru, Ulmi, Cobia, Produlești, Costeștii din Vale, Crângurile, Hulubești, Raciu, Cândești, […]

Loto

Horoscop

 • 240.422 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team