Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Consultare publica privind alocarea spectrului radio pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune in Romania

Publicat: marți, 13 martie 2018

ANCOM lanseaza astazi o consultare publica pentru a sonda interesul pietei cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF si UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune. Opiniile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea deciziilor ANCOM privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare pentru serviciile de radiodifuziune digitala terestra.

Transmisia posturilor de radio si televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital  Video Broadcasting – DVB, ofera o calitate superioara a sunetului si a imaginii si permite o utilizare mai eficienta a spectrului radio prin transmisia mai multor programe intr-un spectru mai ingust. La nivel european, benzile de frecvente VHF (174-230 MHz) si UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune si radio digitale terestre.

Banda VHF (174-230MHz)

In urma negocierilor la nivel international, Romania a obtinut in aceasta banda  doua multiplexuri nationale de T-DAB si un multiplex national de televiziune digitala terestra DVB-T.

In prezent, in Romania, in baza acordului tehnic eliberat de Autoritate in temeiul OG nr. 21/2016, in banda VHF functioneaza inca emitatoarele de televiziune analogica terestra din retelele publice de televiziune, care isi vor inceta emisia la data de 31.12.2019. Avand in vedere prevederile Acordului Geneva 2006, dupa data de 17 iunie 2015 aceste emitatoare nu mai beneficiaza de protectie radioelectrica din partea serviciilor cu statut primar in banda.

Incepand cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitala terestra din banda VHF, alaturi de multiplexurile nationale si regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitatii succesive organizate de Autoritate, iar pana in prezent niciun operator nu si-a manifestat interesul pentru achizitionarea drepturilor de utilizare pentru acesta.

Banda UHF (470-694MHz)

In urma celor 4 licitatii organizate de ANCOM in perioada martie 2014 – februarie 2017, au fost acordate o licenta nationala in banda UHF, doua licente nationale in banda UHF, treisprezece licente regionale si doua licente locale.

In aceasta banda au mai ramase nealocate un multiplex national si mai multe multiplexuri regionale. Dupa actiunile de coordonare internationala ale ANCOM, multiplexurile regionale existente, impreuna cu multiplexele nou obtinute se pot constitui intr-un multiplex national.

Consultare publica

Autoritatea a elaborat un chestionar care se adreseaza tuturor furnizorilor interesati de aceste multiplexuri, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul si conditiile de acordare a acestor frecvente, precum si intentiile operatorilor existenti pe piata sau a unor potentiali operatori nou intrati in ceea ce priveste participarea la o eventuala procedura de selectie competitiva pentru alocarea spectrului disponibil.

Cei interesati sunt invitati sa isi exprime opinia asupra destinatiei multiplexului de televiziune digitala din banda VHF (daca ar trebui sa-si pastreze destinatia initiala, respectiv un multiplex national de DVB-T2 sau daca ar trebui trebui transformat in patru multiplexuri nationale de T-DAB+). Totodata, reprezentantii industriei sunt consultati asupra combinatiei de multiplexuri (1 sau mai multe multiplexuri nationale DVB-T2, 1 sau mai multe multiplexuri nationale de T-DAB+ si mai multe multiplexuri regionale si/sau multiplexuri regionale) care sa faca obiectului licitatiei, a obligatiilor de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ si DVB-T2 sau asupra termenului de punere in functiune a retelelor si a continutului adecvat pentru acestea.

ANCOM invita toate persoanele interesate sa transmita raspunsuri la intrebarile din chestionarul publicat pe pagina de internet a ANCOM, aici, pana cel tarziu la data de 11.04.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresaconsultare@ancom.org.ro.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=94110

Publicat de la data mart. 13 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, IT & C, IT&C.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

16 decembrie 2018, 2:23
 

ENE
Noros
1°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2018
Zi
 

NE
Ploaie
3°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Noros
0°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:30 si 19:00 In zona : Județul Argeş: Băiculești, Cuca, Cotmeana, Morărești, Poienarii de Argeș;Județul Buzău: Râmnicu Sărat, Poșta Câlnău, Zărnești, Valea Râmnicului, Săgeata, Cochirleanca, Grebănu, Puiești, Ziduri, Topliceni, Cernătești, Râmnicelu, Beceni, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Buda, Podgoria, Balta Albă, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:15 si 20:00 In zona : Județul Vrancea: zona joasă;Județul Galaţi; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 23:00 In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Munteni-Buzău, Bărbulești, Căzănești, Ion Roată, Ciochina, Reviga, Adâncata, Miloșești, Axintele, Armășești, Sălcioara, Movilița, Cocora, Alexeni, Grindu, Sinești, Sfântu Gheorghe, Valea Măcrișului, Balaciu, Roșiori, […]
 • Avertizare meteorologica
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 18 Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și poleiZone afectate: […]

Loto

Horoscop

 • 161.191 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team