Contaminarea radioactivă nu se oprește la graniță, nu ține cont de viza Schenghen
Partidul Ecologist Roman salută implicarea Platformei Civice Anti-Kozlodui in problema lucrarilor premergatoare pentru constructia megadepozitului de deseuri nucleare de la Kozlodui.
Dat fiind scopul comun, PER va incerca să sprijine activitatea acestor asociatii, nu doar civic, ci si sub aspectul demersurilor politice. Astfel, Partidul Ecologist Roman continuă să isi sustina punctele de vedere, exprimate de 10 ani încoace, cu privire la cazurile Kozlodui și Belene.
Având în vedere că cele două proiecte controversate sunt foarte periculoase pentru populația României, PER se poziționează împotriva lor. Nu ar strica să monitorizăm instituțiile europene care ar putea aviza astfel de proiecte, împotriva voinței cetățenilor din ambele state. Austria a anunțat deja că intenționează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks.
- Partidul Ecologist Român somează Guvernul României să nu fie de acord cu proiectul bulgar privind reluarea lucrarilor pentru construirea depozitului de substanţe radioactive la graniţa cu România.
- Partidul Ecologist Român propunea în 2008 soluții pe care Guvernul României să le aibă în vedere în cazul reluării lucrărilor de construire a unei centrale nucleare la Belene. Acestea sunt de actualitate:
– discuții atât cu partea bulgara, cât și cu Uniunea Europeană cu privire la reamplasarea centralei de la Belene într-o altă zonă care sa nu pună în pericol populația statelor vecine și să nu fie supusă niciunui risc seismic.
– Statul român trebuie să se adreseze de urgență Uniunii Europene care să oblige guvernul bulgar să prezinte, pe langă un nou proiect de mediu mai documentat, și un studiu privind riscul seismic în zona.
– Autoritățile române trebuie să ceară autorităților bulgare garanții ca tehnologia care urmează să fie folosită nu reprezintă risc de accident.
– Guvernul României trebuie să ia preventiv măsuri pentru decontaminarea aerului, apelor și solului în cazul unui accident nuclear. Populația românească potențial afectată trebuie informată și antrenată prin simulari de caz pentru a putea ști cu exactitate ce să facă in cazul unui accident nuclear.
Conform adevarul.ro, problema reluării lucrărilor la Centrala Nucleară de la Belene a fost expusă în Parlamentul European, prin intermediul europarlamentarului teleormănean, Viorica Dăncilă. Asadar, pentru că doamna Prim-Ministru este în tema, PER îi solicită o expunere a dezbaterii la nivel european și poziția României vis-a-vis de cele doua proiecte.
In final, PER face un apel de mobilizare si colaborare pe acesta tema, catre toate formatiunile politice parlamentare si neparlamentare din Romania, toate ONG-urile de mediu și nu numai, și în egală măsură, către românii care văd pericolul la care se expune România prin implementarea celor doua proiecte.
POZIȚIA PER CU 10 ANI ÎN URMĂ 2008
– protest in fata Ambasadei Bulgariei la Bucuresti
– scrisoare catre Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi
http://www.gds.ro/…/Kozlodui%2C+mergi+linistit%3A+Romania+…/
http://www.ziare.com/…/ambasada-bulgariei-pichetata-de-ecol…
https://www.green-report.ro/110308-cere-demisia-ministrulu…/
Dănuț POP
Președinte PER