Contre între Ponta și Antonescu pe scena Congresului UDMR

Copreședinții USL Victor Ponta și Crin Antonescu s-au contrat pe scena Congresului UDMR care se desfășoară la Miercurea Ciuc. Motivul șarjelor reciproce dintre cei colegi de alianță a fost o glumă făcută de Ponta pe marginea culorilor steagului secuiesc – galben și albastru – aceleași cu cele ale steagului liberalilor. Premierul a afirmat că are „un mare respect” pentru drapelul secuilor – având în vedere că el a fost arborat pe vremea când aceștia luptau alături de Mihai Viteazul – dar n-a dorit să fie pus totuși la tribună, pentru a nu fi confundat cu steagul PNL. „Cred că împreună cu dvs. putem adopta acea legislație la cel mai înalt standard european care pe de o parte să recunoască importanța simbolurilor naționale, în același timp să recunoască și să respecte însemnele locale, indiferent cum sunt acestea, chiar dacă este vorba de galben cu albastru. Aș fi preferat să fie roșu, dar putem să-l acceptăm și în această formulă”, a mai spus Ponta. După ce i-a venit rândul la cuvânt, Crin Antonescu a ținut să-i dea replica premierului. Președintele PNL a spus că „i-a crescut inima” când a văzut culorile steagului secuiesc, amintind însă și că până acum Ponta „avea o mică alergie la portocaliu”, nu la galben și albastru. „Sunt uimit că premierul, care până nu demult părea a avea o mică alergie la portocaliu, astăzi este rezervat față de galben și albastru. Nu am nicio problemă cu asta, dar am o problemă cu dorința domniei sale de mai mult roșu. Nu! Roșu e destul”, a punctat Crin Antonescu, referindu-se la steagul roșu al PSD.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta, președinte al PSD, a afirmat sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, că îi pare rău că formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu se află în momentul de față la guvernare. Ponta a spus acest lucru în contextul în care vorbea despre faptul că a încercat să convingă în anul 2010 UDMR să iasă de la guvernare. „Nu am reuşit atunci să vă conving şi îmi pare rău. Aşa cum îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare împreună. Dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă”, a comentat Victor Ponta, dând asigurări că și dacă UDMR nu este la guvernare, își dorește să fie premier „al întregii țări”. Absența UDMR de la guvernare acum este rezultatul opoziției întâmpinate de Ponta din partea liberalilor și din partea votanților care și-au exprimat ferm nemulțumirea dacă proiectul liderului PSD va fi pus în practică.

Modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, le-a spus, sâmbătă, primul ministru Victor Ponta delegaţilor UDMR la Congresul Uniunii, adăugând că   împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii. „Vreau să fac apel la realismul dumneavoastră şi al nostru, care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie”, a spus Victor Ponta la Congresul UDMR. „Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a mai spus premierul Ponta.

Într-o intervenție curtenitoare, Victor Ponta a reafirmat că unicul reprezentant legitim al maghiarilor în România este UDMR. În altă ordine de idei, Ponta a mai spus că orice copil de maghiar ar trebui să cunoască bine și limba română, în așa fel încât nici aceasta, dar nici limba maghiară, să nu fie „bariere”. „Vreau să îl interpretați ca un apel al unui om care se gândește la șansa pe care o vor avea copiii mei și ai dumneavoastră de a-și găsi un loc de muncă. Cred că toți copiii din această zonă trebuie să învețe cât mai bine limba română ca să-și poată găsi un loc de muncă oriunde în țară, nu doar în Harghita, Covasna și Mureș”, a subliniat Ponta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.