Controversatul proiect Nord Stream II va fi „cosmetizat” cu „o perspectivă europeană”

Parlamentarul german de stânga Udo Bullmann este de părere că „greșelile trecutului legate de Nord Stream II pot fi corectate printr-o perspectivă europeană a proiectului”.

Controversata conductă, care urmează să aprovizoneze Germania cu gaz rusesc peste capul Uniunii Europene și împotriva curentului sancțiunilor pe care blocul comunitar le tot impune încă de la anexarea ilegală a Crimeii, iar mai nou din cauza cazului opozantului Alexei Navalnîi, este „înfășurată” într-o argumentație complicată, care se învârte în jurul unor viitoare „schimbări de regim și de optică ale Rusiei”.

Foarte multe dintre criticile aduse acestui proiect țin de faptul că nu face parte din strategia energetică europeană. Dar dacă abandonăm cu totul viitorul Rusiei, politic, economic, social, dacă nu menținem legăturile cu forțele care pot aduce schimbarea regimului și care vor putea reforma Rusia spre un discurs pro-democrație, vom rata șansa de a transforma Rusia”, detaliază socialistul Udo Bullmann.

Așadar, conducta „cu perspectivă europeană” se face, chiar dacă nu este parte a strategiei europene, în numele unui viitor pro-european la Rusiei și în pofida avertismentelor foarte dure al noii Administrații de la Washington, care afirmă că „proiectul este o afacere proastă, iar companiile implicate riscă sancțiuni” și mai ales în condițiile în care Germania se afirmă ca un lider european al renunțării la vechile formule de energie, dând tonul schimbărilor obligatorii și pentru celelalte state membre, potrivit solidnews.ro.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.