Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Copac care străluceşte datorită energiei create de biciclişti, montat în centrul Clujului

Publicat: luni, 19 noiembrie 2018

Un Copac al Luminii, care prinde viaţă doar atunci când trecătorii se opresc ca să pedaleze cele câteva biciclete aflate în apropiere, la care acesta este conectat, a fost montat vineri, în Cluj-Napoca, într-un circuit al instalaţiilor luminoase create de designeri şi artişti, care vor împodobi oraşul pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Copacul Luminii, o Columnă a Infinitului, un tunel sau o lună care poate fi luată acasă de clujeni pentru a o plasa într-un loc în care să poată fi văzută de cât mai mulţi oameni sunt instalaţiile care vor umple cu lumina lor parcurile şi curţile publice din oraş.

„Când am fost acum trei ani în Munţii Carpaţi, am văzut multe zone defrişate. România este o ţară extrem de verde, dar defrişările sunt o problemă a noastră, a tuturor. Este o imagine extrem de tristă. Aşa m-am decis să fac un ciot mare, din care lumina, care reprezintă sufletul copacului, ţâşneşte. Când oamenii pedalează, copacul se luminează şi străluceşte. El este aprins, dar când oamenii le transmit energia lor, începe să strălucească”, a explicat, pentru AGERPRES, artistul Leonid Tishkov.

Copacul Luminii este astfel alimentat de energia cinetică produsă de cei care vor dori să îl facă să strălucească, folosind bicicletele la care este conectată instalaţia.

Leonid Tishkov este şi autorul Lunii Private, o instalaţie pe care a gândit-o să poată fi împărţită de public. Strălucitoarea semilună, care cântăreşte doar câteva kilograme şi este alimentată la o baterie, poate fi luată acasă, pentru câteva zile, de doritori, cu condiţia să o amplaseze într-un loc în care să poată fi văzută şi de alţii. În Germania, unde Luna Privată a mai fost expusă, instalaţia a strălucit din cele mai diverse locuri, precum un hambar, o cafenea, o grădiniţă sau din balcoanele oamenilor.

Tot artistul rus a adus la Cluj şi o Columnă a Infinitului creată cu ajutorul luminii, care este un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, dar şi faptului că România celebrează, în acest an, 100 de ani de la Marea Unire.

Tunelul este o instalaţie a unui tânăr artist român, Silviu Ciora, care va fi amplasată în Parcul Central al oraşului, şi pe care artistul a gândit-o ca pe un drum iniţiatic.

„Am plecat de la ideea de parcurs. Majoritatea punem accent pe rezultatul final. Partea care contează cel mai mult este tunelul în sine. Lumina te urmăreşte prin el, e făcută pe bază de senzori, dar are şi un efect poetic, pentru că dă senzaţia că rezultatul pe care îl cauţi te urmăreşte”, a spus Silviu Ciora.

Cele 12 instalaţii, create de 8 artişti, sunt expuse pentru 45 de zile la Cluj, în cadrul evenimentului Lights On, care va crea cu acestea şi un circuit la care publicul este invitat să participe. Instalaţiile folosesc becuri led sau tuburi de neon, care presupun o tehnică cu consum redus de energie, puterea maximă pe locaţie fiind de sub un kilowat/zi.

Instalaţiile vor fi aprinse pe timpul nopţii, în acelaşi timp cu iluminatul public.

„Am creat acest eveniment din dorinţa de a ajuta oraşul să se pregătească pentru perioada sărbătorilor, dar vrem să venim mai mult şi în sprijinul comunităţii artistice”, a declarat directorul Andi Daiszler.

Conceput în urmă cu câţiva ani ca un concurs pentru designeri, arhitecţi şi ingineri care să îşi poată arăta conceptele inedite publicului, Lights On a fost prima competiţie de acest fel din România. Scopul său a fost acela de a veni în sprijinul autorităţilor pentru a găsi soluţii pentru iluminarea oraşului, mai ales în perioada sărbătorilor. Evenimentul este sprijinit de Primăria Cluj-Napoca şi investitori locali.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106098

Publicat de la data nov. 19 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

16 decembrie 2018, 21:00
 

E
Precipitaţii
2°C
11 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2018
Zi
 

NE
Precipitaţii
2°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie cu zăpadă
-1°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:30 si 20:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Bacău: Bacău, Onești, Moinești, Buhuși, Sascut, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Luizi-Călugăra, Berzunți, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, Bârsănești, Pârgărești, Nicolae […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 20:00 In zona : Județul Buzău: zona de munte;Județul Buzău: Mânzălești, Bisoca; Se vor semnala : precipitații mixte care local depun polei
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:00 si 20:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Bacău: Podu Turcului, Răchitoasa, Stănișești, Filipești, Glăvănești, Motoșeni, Parincea, Ungureni, Plopana, Dealu Morii, Găiceana, Negri, Traian, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;Județul Botoşani;Județul Neamţ: Roman, Săbăoani, […]

Loto

Horoscop

 • 161.378 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team