Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

O bicicletă unicat şi un cub din leduri, premiate la Salonul Naţional de Inventică pentru Tineret

Publicat: luni, 19 noiembrie 2018

O bicicletă unicat care poate fi personalizată după dorinţa viitorului utilizator, inclusiv prin montarea unor panouri fotovoltaice, realizată de un masterand al Facultăţii de Inginerie Hunedoara a fost distinsă cu premiul special „Best Invention” al Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie pentru Tineret 2018, desfăşurat în perioada 14-18 noiembrie, la Complexul Romexpo Bucureşti.

Bicicleta realizată de Mircea Moldovan-Pako, masterand în anul I, permite personalizarea cadrului, a roţilor, ghidonului, şeii şi pedalelor. Inventatorul acesteia a dezvoltat şi un concept prin care spiţele sunt realizate prin reciclarea unor lanţuri uzate de bicicletă.

„Juriul a apreciat originalitatea, complexitatea şi tenta ecologică a invenţiilor prezentate. Un accent principal l-a reprezentat conceptul de reciclare inteligentă, capacitatea tinerilor de a transforma componentele uzate în noi produse. Vizitatorii salonului sunt tot mai impresionaţi şi interesaţi de proiecte prietenoase cu mediul, de la culturi de plante ecologice, la biciclete unicat, dar şi de proiectele care se adresează educaţiei, cum sunt materialele didactice şi standurile experimentale”, a declarat coordonatorul celor doi studenţi, asistentul universitar Corneliu Birtok Bănească, cunoscut pentru invenţiile sale în domeniul auto.

De altfel, un al doilea premiu pentru Facultatea de Inginerie din Hunedoara a fost obţinut de studentul Paul Macarie, din anul I, care a propus spre jurizare un cub realizat din 512 leduri dispuse pe 8 nivele. Inovaţia acestuia a primit premiul II, constituindu-se ca un material didactic pentru proiecţii de figuri geometrice 3D, mesaje sau efecte speciale.

Cubul are aplicabilitate şi în domeniul siguranţei auto, unde, montat în stopul unei maşini, poate fi folosit pentru transmiterea în timp real a unor mesaje de avertisment pentru pericole, adresate şoferilor din spate.

Proiectele celor doi studenţi sunt susţinute de Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea Politehnica Timişoara şi de Asociaţia CorneliuGroup Cercetare-Inovare, a inventatorului Corneliu Birtok Băneasă.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=106103

Publicat de la data nov. 19 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

27 martie 2019, 1:32
 

V
Noros
6°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:07
Apus: 18:36
Prognoza 28 martie 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
13°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
1°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-03-2019 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 martie, ora 06:00 - 27 martie, ora 20:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : intensificări ale vântului; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 27 martie, ora 06:00 - 27 martie, ora 20:00Fenomene […]

Loto

Horoscop

  • 197.595 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team