Copiii din Anglia depăşesc în doar şase luni cantitatea anuală maximă de zahăr recomandată

Copiii din Anglia au depăşit în mai puţin de şase luni cantitatea anuală maximă de zahăr recomandată, conform cifrelor prezentate în urma unei analize realizată la nivel naţional, citat vineri de Press Association.

Deşi copiii cu vârste între 4 şi 10 ani nu ar trebui să depăşească echivalentul a cinci până la şase cuburi de zahăr pe zi, ei consumă, în medie, echivalentul a 13 cuburi de zahăr, conform datelor celei mai recente analize naţionale privind dieta şi nutriţia (National Diet and Nutrition Survey). Aceşti copii consumă circa 4.760 de cuburi de zahăr până la sfârşitul anului, depăşind dublul cantităţii maxime recomandate.

Potrivit analizei realizate de Public Health England (PHE), direcţia de sănătate publică din Anglia, copiii ating limita maximă recomandată la sfârşitul lunii mai.

Alianţa pentru Obezitate a descris aceste cifre drept ”extrem de îngrijorătoare”.

”Suntem abia la jumătatea anului şi copiii au consumat deja mult mai mult zahăr decât este sănătos – nu e surprinzător că acest lucru contribuie la o criză de obezitate”, a declarat Alison Tedstone, nutriţionist-şef în cadrul PHE.

”Gustările şi băuturile adaugă o cantitate inutilă de zahăr în alimentaţia copiilor fără ca noi să băgăm de seamă. Părinţii pot apela la înlocuirea cu alternative cu mai puţin zahăr, sau neîndulcite”, a recomandat ea.

Băuturile răcoritoare îndulcite reprezintă una dintre principalele surse de zahăr din alimentaţia copiilor, a notat PHE. Spre exemplu, o doză de 500 ml cu băutură energizantă poate conţine echivalentul a 13 cuburi de zahăr, menţionează Press Association.

„Taxa implementată recent în industria băuturilor răcoritoare este un pas binevenit în combaterea consumului exagerat de zahăr, în special în contextul în care, potrivit constatărilor, băuturile răcoritoare contribuie cu 10% la aportul de zahăr în cazul copiilor”, a notat Caroline Cerny, reprezentanta Obezity Health Alliance.

”Însă, aceste cifre surprinzătoare subliniază necesitatea unor acţiuni şi mai robuste din partea Guvernului în cea de-a doua etapă a planului de combatere a obezităţii infantile. Un pachet de măsuri care să prevadă inclusiv restricţii la publicitatea pentru produsele alimentare nesănătoase adresate copiilor, acţiuni în cazul promoţiilor acestor produse şi etichetarea mai clară a alimentelor îi va ajuta pe părinţi să facă alegeri sănătoase şi să le asigure copiilor lor cel mai sănătos start în viaţă”, a adăugat Cerny.

Gavin Partington, director general al British Soft Drinks Association, asociaţia producătorilor britanici de băuturi răcoritoare, a declarat că industria pe care o reprezintă a „deschis calea în reducerea caloriilor şi a zaharului”.

”Potrivit raportului pentru reducerea zahărului, realizat de PHE, conţinutul de zahăr din băuturile răcoritoare a fost redus cu de aproape cinci ori mai mult decât în cazul altor categorii. Suntem singura categorie pe cale de a atinge obiectivul PHE de reducere a caloriilor cu 20% până în 2020. Sperăm că acţiunile noastre pentru reducerea conţinutului de zahăr, mărimea porţiei şi promovarea produselor cu conţinut scăzut de calorii sau fără calorii să constituie un exemplu pentru întreg sectorul alimentar”, a adăugat Partington.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.