Coreea de Nord: Programul nuclear nu este negociabil

Programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord nu va fi negociat atâta timp cât „continuă politica ostilă și amenințarea nucleară” a SUA, a declarat Kim In Ryong, adjunct al ambasadorului nord-coreean la ONU.

Kim a discutat marți la telefon cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a anunțat joi misiunea diplomatică nord-coreeană la ONU. Șeful misiunii, ambasadorul Ja Song Nam, se află în prezent în țară.

Coreea de Nord „nu își va pune descurajarea nucleară pentru autoapărare pe masa negocierilor” și „nu se va abate nici măcar un milimetru de la drumul pe care și l-a ales, drumul de susținere a forței nucleare a statului”, a declarat Kim, potrivit relatării ambasadei. El a declarat că rezoluția prin care se impun noi sancțiuni țării sale, document propus de SUA și adoptat de Consiliul de Securitate al ONU pe 5 august, „constituie o încălcare flagrantă a suveranității” Coreei de Nord și „un atac deschis”.

Miercuri, Guterres a apreciat că este timpul „să se coboare tonul retoricii și să se ridice tonul diplomației” privind Coreea de Nord și a anunțat Rusia, Japonia, Statele Unite, China și cele două state coreene că este dispus să sprijine medierea unui dialog.

Cooperare  împotriva amenințării nord-coreene

În strânsă legătură cu acest aspect, miniștrii de externe și ai apărării din SUA și Japonia au anunțat, conform Reuters, joi întărirea cooperării bilaterale împotriva amenințării militare a Coreei de Nord.

„În lumina situației grave cu care ne confruntăm, accelerăm implementarea directivei din 2015 privind cooperarea dintre SUA și Japonia în domeniul apărării și continuăm realinierea forțelor SUA din Japonia și Guam”, a declarat secretarul american al apărării, Jim Mattis, într-o conferință de presă. Dacă declanșează ostilități, Coreea de Nord se va confrunta cu „consecințe militare puternice”, a insistat el.

Secretarul de stat Rex Tillerson a reafirmat cu aceeași ocazie că Statele Unite își vor onora „fără rezerve” tratatele de apărare cu Japonia, care cuprind și insulele Senkaku, disputate de Japonia și China.

Tillerson și Mattis s-au întâlnit joi, la Washington, cu șeful diplomației nipone, Taro Kono, și cu ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera. Reuniunea în format 2+2 a Comitetului Consultativ pentru Securitate SUA-Japonia a fost prima de la începutul mandatului la Casa Albă al președintelui Donald Trump.

AFP observă că Steve Bannon, consilier al președintelui american, a criticat strategia Washingtonului, arătând într-un interviu publicat joi că în criza din peninsula coreeană nu este posibilă nicio soluție militară.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.