Corlăţean mizează în continuare pe Franţa pentru aderarea la Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat, vineri, cu privire la declaraţiile ministrului francez de Interne pe tema intrării României în Schengen, că sprijinul Franţei pe acest subiect este menţionat explicit într-un document oficial semnat de premierii român şi francez.

Aceste declaraţii vin în contextul în care ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a afirmat, recent, că deschiderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria „nu este pe ordinea de zi”, oficialul de la Paris declarându-se „mai mult decât rezervat” în legătură cu această posibilitate.

Colăţean a mai spus că nu a fost necesar ca MAE român să ceară explicaţii ca urmare a declaraţiilor făcute de ministrul francez.

„A fost interesant că, chiar înainte să apucăm să cerem anumite explicaţii, pe cale diplomatică, am primit aceste lămuriri. Şi ele, de fapt, confirmă o poziţie a Franţei, o poziţie oficială a statului francez, astfel cum a fost confirmată pe de o parte prin parteneriatul strategic dintre România şi Franţa şi prin foaia de parcurs cu măsuri concrete de implementare a parteneriatului strategic, foaie de parcurs semnată de prim-miniştrii ai României şi ai Franţei la Paris, în cadrul vizitei oficiale întreprinse de domnul Victor Ponta. În această foaie de parcurs, sprijinul pentru eforturile României de aderare la spaţiul Schengen este trecut explicit într-un document oficial semnat de doi prim-miniştri”, a declarat Titus Corlăţean.

„Pentru noi a fost foarte importantă declaraţia oficială a primului ministru francez în cadrul vizitei pe care a întreprins-o acum câteva luni la Bucureşti şi care a spus foarte clar, sprijinul Franţei pentru aderare este posibil în doi paşi, în două etape”, a declarat Corlăţean.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.