Creşterea economică în 2013 : 3,5%

Potrivit datelor prezentate, vineri, de INS, economia a crescut cu 3,5% în 2013, comparativ cu anul 2012, cu mult peste aşteptările analiştilor.

Analiştii băncilor estimau un avans al PIB de 2,8 – 3% în 2013, şi chiar reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional declarau recent că economia ar fi crescut cu 2,8% anul trecut.

Deocamdată acestea sunt doar datele semnal privind creşterea PIB şi nu există elemente privind evoluţia pe sectoare.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, mai scrie în comunicatul INS.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creștere a PIB de 1,7% față de trimestrul anterior, în timp ce media europeană a fost de 0,4%. Astfel, țara noastră se poziţionează pe primul loc în rândul statelor membre în ceea ce privește evoluția economică.

În ceea ce privește zona euro, evoluția economică a celor 18 state care au adoptat moneda europeană a fost de doar 0,3%.

România se clasează pe primul loc evoluția PIB în comparație cu același trimestru al anului 2012. C

onform datelor INS și Eurostat, PIB-ul în trimestrul IV a urcat cu 5,1% față de perioada octombrie-decembrie 2012. Media europeană a evoluției economiei în ultimul trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a fost de 1%, conform Eurostat, iar cea a zonei euro de doar 0,5%.

Raportat la același trimestru din anul anterior, după România s-au clasat următoarele state: Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria și Marea Britanie cu 2,8%, Polonia (2,2%) și Portugalia (1,6%). La polul opus se află Cipru (-5,3%), Grecia (-2,6%), Finlanda (-1,4%) și Italia (-0,8%). Germania a avut o creștere a PIB de 1,4%, iar Franța de 0,8%.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.